Ηχηρά μηνύματα Αθήνας-Λευκωσίας στην Άγκυρα, μέσω Καΐρου

Ηχηρά μηνύματα Αθήνας-Λευκωσίας στην Άγκυρα, μέσω Καΐρου

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εν μέσω της έντονης ρευστότητας που επικρατεί στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, αλλά και των πολλαπλών γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο την Συρία και την Γάζα, Αθήνα Λευκωσία και Κάιρο ενδυναμώνουν το κοινό μέτωπο που έχουν δημιουργήσει μέσα από το πολυετές τριμερές σχήμα. Ένα μέτωπο σταθερότητας και ασφάλειας, σε ένα γεωγραφικό σημείο-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, που προτάσσει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με τους κυρίους Μητσοτάκη, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδη να εκπέμπουν τα δικά τους ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη την ηγεσία της Τουρκίας.

Τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων, να ενισχύσει το…αποτύπωμά της στη Συρία, με τελευταίο τροχιοδεικτικό τη συζήτηση για πιθανή συμφωνία πέριξ του καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, η Αθήνα και η Λευκωσία προτάσσουν τις νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Με το πέρας, δε, των διευρυμένων συνομιλιών του Καΐρου, οι κύριοι Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδης φρόντισαν να αναδείξουν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας των τριών πρωτευουσών, η οποία σηκώνει…ασπίδα στις όποιες επιδιώξεις του εξ’ ανατολών γείτονα.

“Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας, την ανάγκη και την αφοσίωσή μας σε μία συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων. Και είναι αυτονόητο ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των χριστιανών, των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια, απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας…Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με τη φίλη Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”, επεσήμανε, στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης.

“Οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους…Σημειώνω επίσης την ξεκάθαρη κοινή μας προσέγγιση στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, της άσκησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των θαλάσσιων ζωνών της κάθε χώρας και επί των πόρων που βρίσκονται εκεί, καθώς και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας”, σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Το Κοινό Ανακοινωθέν, με το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής…ηχεί το…δικό του καμπανάκι προς την Τουρκία. “Τονίζουμε, εκ νέου, τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας και σταθερότητας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους και τονίζουμε εκ νέου ότι οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης με αντικείμενο τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα πρέπει να συνάπτεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και χωρίς να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πεδία συνεργασίας

Αυτό που έγινε εμφανές, σε κάθε περίπτωση, με το πέσιμο της αυλαίας των εργασιών της 10ης Τριμερούς Συνόδου, είναι ότι οι κύριοι  Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδης επενδύουν ανοιχτά στην ισχυρή προστιθέμενη αξία που παράγει για την επόμενη ημέρα της περιοχής η σύμπραξη που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, με την εμβάθυνση του κοινού βηματισμού να μην περιορίζεται μόνο στο γεωπολιτικό επίπεδο. Αθήνα και Λευκωσία αναγνωρίζουν τον ρόλο-κλειδί της Αιγύπτου σε κομβικά ζητήματα, όπως η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλείται πλέον να εντείνει τη συνεργασία της με το Κάιρο. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σήμερα θα βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρόεδρο, Αλ Σίσι.

“Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος συντονίζουν τα βήματά τους και σε αυτό το πεδίο. Πόσω μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο κεφάλαιο της μετανάστευσης. Της παράτυπης, όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης. Να συγχαρώ τον πρόεδρο Σίσι για την εξαιρετική προσήλωση την οποία έχει επιδείξει στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα, όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και με τους άθλιους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο αθώες ανθρώπινες ψυχές, να εντείνουμε και τη συνεργασία μας ως προς τη νόμιμη μετανάστευση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο συνεργασίας αποτελεί το ενεργειακό. Εκεί που κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο που θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα του Καΐρου με την Ευρώπη και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στη χώρα μας, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. “Επαναλάβαμε τη δέσμευση των τριών κρατών μας να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο, εμβληματικό έργο το GREGY, που θα ενώσει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Αίγυπτο”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ