Ένας παθολόγος τονίζει τη σημασία της ορθής ενημέρωσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της αποφυγής πανικού γύρω από τον μεταπνευμονοϊό, εστιάζοντας στη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και στην ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση
Ο μεταπνευμονοϊός, ένας σχετικά λιγότερο γνωστός αλλά σημαντικός ιός του αναπνευστικού συστήματος, έχει προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες. Η ανησυχία κορυφώθηκε χθες, μετά και την επίσημη επιβεβαίωση για ένα περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, που ανέφερε επαφή με άτομο που ταξίδεψε στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ιό μολύνθηκαν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς προς το παρόν για εφέτος η κυκλοφορία του παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός από τις υγειονομικές αρχές. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος, ερευνητής ζωονόσων, επιδημιολογίας λοιμώξεων και ετοιμότητας απέναντι σε προκλητές και φυσικές επιδημίες, με ανάρτησή του στο Facebook, παραθέτει κρίσιμα στοιχεία και αναλύσεις για τον ιό, εστιάζοντας στις κλινικές και επιδημιολογικές του διαστάσεις, καθώς και στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης και διαχείρισης.
Συνοπτικά, ο ειδικός τονίζει τη σημασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της αποφυγής πανικού γύρω από τον μεταπνευμονοϊό. Εστιάζει στη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και στην ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά το κείμενο της ανάρτησης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περί μεταπνευμονοϊού, και διαστρεβλώσεων- δεδομένα από την Ελλάδα, την Κίνα, και όλο τον κόσμο:
1. Σχεδόν 500.000 άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας του μεταπνευμονοϊού το 2019, σύμφωνα με μελέτη του, λίαν αξιόπιστου, Centre for Global Health του Εδιμβούργου. (https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4955290).
2. Στην Ελλάδα, το 10% περίπου των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με μελέτη με συμμετοχή του καθηγητή Τσιόδρα, από το Αττικό, τη Σωτηρία, και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. (https://openrespiratorymedicinejournal.com/…/1/ABSTRACT/)
3. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 5% των λοιμώξεων αναπνευστικού (τύπου γριπώδους συνδρομής) σε παιδιά κάτω των 6 ετών οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, ποσοστό που φτάνει το 7.5% σε χρονιές με επαρκή έλεγχο, σύμφωνα με μελέτη από την ομάδα της καθηγήτριας Γκιούλα από την Θεσσαλονίκη. (https://journals.lww.com/…/the_burden_of_influenza…)
4. Η μεγαλύτερη σειρά ενηλίκων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας μεταπνευμονοϊού δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από Γάλλους επιστήμονες και κατέδειξε θνητότητα 8%, και ανάγκη ΜΕΘ στο 29%, ενώ 20% είχαν και παράλληλα κάποια άλλη λοίμωξη. (https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)09262-4)
5. Στην Κίνα, καταγράφηκαν μεγαλύτερα ποσοστά μεταπνευμονοϊού τον χειμώνα 2022-2023, παρά την περίοδο 2023-2024, ο ιός κυκλοφορούσε πολύ και πριν– συνεπώς δεν υφίστανται “ανοσιακά χρέη” (επειδή, δεν μπορεί, κάποιος θα το πει κι αυτό). Γιατί έχει περισσότερο το 2024-2025, τι μεσολάβησε; Κάτι εξασθένησε ανοσοποιητικά συστήματα (και δεν ήταν εμβόλιο…) (https://www.nature.com/articles/s41598-024-82660-9)
6. Περιστατικά όπως αυτό της σημερινής επικαιρότητας προφανώς υπήρξαν, δεκάδες, τις προηγούμενες ημέρες, απλά ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει εύκολη διάγνωση, δεν έχει rapid τεστ, και τον ψάχνεις μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Το αν το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται όντως με την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί μόνο με φυλογενετικό έλεγχο, που ουσιαστικό νόημα δεν έχει.
7. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έβγαλε μια αναλυτική και σαφέστατη ανακοίνωση- αυτή πρέπει να αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και όχι clickbait τίτλοι περί κινέζικου ιού (το άκουσα και από υγειονομικό και έφριξα) ή απόψεις γνωστών τηλεοπτικών «προσωπικοτήτων» ή αστειάκια για lockdown. Το να αναπαράγονται ανοησίες, ακόμη και δίκην χιούμορ, απλά προσθέτει θόρυβο, παράσιτα, στην πληροφορία. (https://hts.org.gr/news/newsid510/2263)
8. Εμβόλιο μπορεί να υπάρξει, με βάση τα μαθήματα από τον συγγενή ιό, τον RSV. Όλες οι πιθανές πλατφόρμες δοκιμάζονται, ο στόχος, το ποια πρωτεΐνη μας ενδιαφέρει, έχει κλειδώσει. Αλλά έχει δρόμο ακόμη.
Υ.Γ.: τα είπαμε αυτά, και άλλα πολλά, με την Kiki Tsiligeridou στο δελτίο του TV100 σήμερα, το βίντεο στο πρώτο σχόλιο. Στην εικόνα, Peter Sellers και Helen Mirren στο αγαπημένα κακό “Τα Σατανικά Κόλπα του Φου Μαντσού”.
Ειδήσεις σήμερα
Σε σύγχυση οι πολίτες για το νέο ψηφιακό κλείσιμο των ιατρικών ραντεβού – Τι απαντούν οι ειδικοί για τη διαδικασία
Εφημερίες: Σε ποιο νοσοκομείο προσήλθαν πάνω από 1.000 άτομα την ημέρα των Φώτων – Ασθενείς περίμεναν 24 ώρες σε ράντζο
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας για τον ιό hMPV
Πηγή: ygeiamou.gr