Λίβανος: Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν εκλέχθηκε πρόεδρος – Η στάση της Χεζμπολάχ, ποιοι τον στηρίζουν

Ο Ζοζέφ Αούν.

Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν, αρχηγός των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων, εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.

Αυτή ήταν η 13η προσπάθεια να βρεθεί ο διάδοχος του Μισέλ Αούν

«Μία νέα εποχή στην ιστορία του Λιβάνου αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι το λιβανέζικο κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων.

Ο Λίβανος δεν είχε πρόεδρο από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Αούν εξασφάλισε 99 ψήφους από τους 128 βουλευτές του λιβανέζικου κοινοβουλίου στη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε σήμερα Πέμπτη το απόγευμα.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, η ψηφοφορία έγινε λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, με τη χώρα να επιδιώκει βοήθεια για να ξεκινήσει την ανοικοδόμησή της.

«Μια νέα φάση στην ιστορία του Λιβάνου αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο 61χρονος Αούν, καθώς έφτασε για να ορκιστεί στη Βουλή.

Τα μέλη του λιβανέζικου κοινοβουλίου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν ο Ζοζέφ Αούν έφτασε τις απαιτούμενες 86 ψήφους. Αυτή ήταν η 13η προσπάθεια να βρεθεί ο διάδοχος του Μισέλ Αούν (σ.σ. δεν έχει συγγένεια με τον νέο πρόεδρο).

Ο Ζοζέφ Αούν.

Ο Ζοζέφ Αούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκλογή του Ζοζέφ Αούν αποτελεί μια νέα εποχή για τον Λίβανο μετέδωσε από τη Βηρυτό για το Al Jazeera η Ζέινα Χοντρ.

«Ο Ζοζέφ Αούν είναι ο αγαπημένος υποψήφιος της διεθνούς κοινότητας, αλλά πραγματικά απολαμβάνει υποστήριξης εδώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ισορροπίες μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ έχουν αλλάξει, με τη Χεζμπολάχ να έχει «αποδυναμωθεί».

«Στο τέλος της ημέρας, αυτή η χώρα χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και αυτά τα χρήματα δεν θα έρθουν μέχρι ο Λίβανος να εκλέξει έναν πρόεδρο που η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι έχει μεταρρυθμιστικό πνεύμα, έξω από αυτό που πιστεύει ότι αποτελεί μια διεφθαρμένη πολιτική τάξη», πρόσθεσε η Χοντρ.

Στην πρώτη του ομιλία, ο Αούν τόνισε ότι χρειάζεται το «χτίσιμο» του έθνους και του στρατού, ενώ έστειλε μήνυμα ότι κανένας δεν έχει «ηττηθεί».

«Πρόκειται για μια χώρα όπου υπάρχουν βαθιές πολιτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις. Αν μια κοινότητα αισθάνεται ότι έχει μείνει εκτός, τότε δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ειρήνη. Αυτή η χώρα δεν λειτουργεί αν δεν υπάρχει συναίνεση», τόνισε η Χοντρ.

Πώς ψήφισαν οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ

Οι προηγούμενες δώδεκα ψηφοφορίες απέβησαν άκαρπες αφού υπήρχαν διαφωνίες με τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και τους αντιπάλους της.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, οι βουλευτές που υποστηρίζουν την ένοπλη οργάνωση ψήφισαν λευκό, σύμφωνα με πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ που επικαλείται το Al Jazeera.

Έτσι, ο Αούν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αμέσως την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντιπρόσωποι από το μπλοκ που στηρίζει τη Χεζμπολάχ συναντήθηκε με τον Αούν κατά τη διάρκεια διαλείμματος στη Βουλή και στη συνέχεια οι βουλευτές επέστρεψαν για να ψηφίσουν ξανά.

Η διεθνής πίεση για να εκλεγεί πρόεδρος είχε αυξηθεί, με μόλις 17 ημέρες να απέμεναν σχετικά με όσα προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας έτσι ώστε λιβανέζικα στρατεύματα να αναπτυχθούν δίπλα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Όπως τονίζει το Al Jazeera, ο Αούν αντιμετωπίζει τώρα τα δύσκολα καθήκοντα της επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα με το Ισραήλ και του διορισμού ενός πρωθυπουργού που θα ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές για να σωθεί η χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Ωστόσο, οι εξουσίες του προέδρου έχουν μειωθεί από το τέλος του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στα 1975 και 1990.

Ο Αούν θεωρείται ως ο εκλεκτός των ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον λιβανέζικο στρατό, καθώς και της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι ο πέμπτος αρχηγός του στρατού που γίνεται πρόεδρος στον Λίβανο και ο τέταρτος στη σειρά.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ