Δεν υπάρχει λόγος για συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης σημειώνει ο Υφυπουργός Υγείας – Δεν θα ενταχθεί σε τακτική επιτήρηση ο ιός
«Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον μεταπνευμονοϊό», τονίζει ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιχειρώντας με παρέμβασή του να καθησυχάσει τους πολίτες οι οποίοι εδώ και 24 ώρες επιστρέφουν νοητά στο 2020 και στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με δηλώσεις του στο ygeiamou.gr, ο κ. Θεμιστοκλέους εξηγεί πως δεν έχει καμία σημασία πόσα είναι τα περιστατικά μεταπνευμονοϊού (hMPV), αφού δεν είναι σπάνιες οι διαγνώσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας, στο πλαίσιο εξέτασης δειγμάτων ασθενών για μια σειρά ιών.
Ο Υφυπουργός Υγείας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επιστήμονες και γιατρούς της χώρας μας, επαναλαμβάνει ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι καταγεγραμμένος και γνωστός από το 2001. «Ο ιός έχει συμπτώματα παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος. Η γρίπη τύπου Α, για παράδειγμα, έχει σοβαρότερες επιπλοκές σε σχέση με τον μεταπνευμονοϊό», επισημαίνει.
Ερωτηθείς εάν τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα να δεχθούν μια επιπλέον πίεση από έναν ιό που συμπληρώνει το «κοκτέιλ» ιώσεων αυτής της εποχής, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρείται σήμερα κάποια ασυνήθιστη έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη νοσοκομειακή κίνηση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λιγότερες εισαγωγές και προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Πιο αναλυτικά, τα νούμερα για το τελευταίο δεκαήμερο του 2024 και τις πρώτες ημέρες του 2025 είναι μικρότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 2023-2024. «Υπάρχει ωστόσο επιχειρησιακή μνήμη και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει», αναφέρει, και προσθέτει:
«Επειδή είμαστε κοντά στην πανδημία του κορωνοϊού τόσο το σύστημα υγείας όσο και οι φορείς είναι σε μια αυξημένη επαγρύπνηση. Αλλά δεν ανησυχούμε». Ξεκαθαρίζει δε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για λήψη μέτρων. Επίσης, κάνει σαφές πως δεν θα ξεκινήσει τακτική επιδημιολογική επιτήρηση, στον απόηχο της ανησυχίας που προκάλεσε η κατάσταση στην Κίνα. Ο κ. Θεμιστοκλέους συνομίλησε χθες με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Χανς Κλούγκε, ο οποίος του μετέφερε πως ούτε η Κίνα έχει ασυνήθιστη αύξηση των περιστατικών του ιού hMPV. Αντίθετα, οι εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα φαίνεται να έχουν να κάνουν με έξαρση της γρίπης και των εποχικών λοιμώξεων.
Υπό τα παραπάνω, ο υγειονομικός συναγερμός στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας είναι χαμηλός για τον ιό hMPV. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει και τον συγκεκριμένο ιό, όπως και άλλους, και δεν αναφέρει κάποια αύξηση αυτή την περίοδο», επισημαίνει ο Υφυπουργός Υγείας. Στην Ελλάδα, ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι από τις λοιμώξεις που επιτηρούνται σε τακτική βάση. Τα νοσοκομεία, βέβαια, εφόσον απαιτηθεί έχουν τη δυνατότητα να τον διερευνήσουν. «Εξετάζουν ένα πάνελ ιών στα εργαστήρια και μαζί με άλλους κοιτάνε και τον συγκεκριμένο, όπως ψάχνουν γρίπη και άλλα παθογόνα», εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους. Αυτή η εξέταση γίνεται κατά περίπτωση και όταν κριθεί από τους θεράποντες ιατρούς. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως είναι ένας ιός που επηρεάζει περισσότερο ευάλωτα άτομα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλους ιούς του αναπνευστικού. Για παράδειγμα τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα οποία έχουν έτσι και αλλιώς συγκεκριμένες οδηγίες απέναντι στις λοιμώξεις. Δε χρειάζονται επιπλέον μέτρα πρόληψης πέρα από τα ήδη γνωστά για την αποτροπή των ιώσεων», καταλήγει ο Υφυπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Θετική στον μεταπνευμονοϊό και η σύζυγος του 71χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου»
Μαγιορκίνης για τον μεταπνευμονοϊό από την Κίνα: Τον ξέρουμε από το 2001, η γρίπη είναι πιο σοβαρή
Με γρίπη και RSV έκανε ποδαρικό το 2025 – Αντιικά ούτε για δείγμα
Πηγή: ygeiamou.gr