Γιατί παραμένουν υψηλά τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Στα 61,33 δισ. τα φοροέσοδα στο 10μηνο

Του Τάσου Δασόπουλου 

Στα 2,66 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, καταγράφοντας μείωση κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις οφειλές ύψους 2,82 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Ωστόσο ήταν υψηλότερες από τα 2,4 δισ ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιανουαρίου του 2024. 

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι η πρώτη κατηγορία φορέων της Γενικής Κυβέρνησης η οποία γεννά νέα χρέη είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου τα 1,22 δισ. ευρώ, από 1,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Σε αυτήν την κατηγορία καταγράφεται πάντως και μια αξιοσημείωτη μείωση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 230 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, όταν οι οφειλές των νοσοκομείων έφταναν τα 1,45 δισ. ευρώ. Ωστόσο και τα 1,22 δισ. ευρώ είναι μακριά από τον στόχο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μηδενισμό των χρεών και λειτουργία αξιόπιστων μηχανισμών αποτροπής δημιουργίας νέων οφειλών. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων είχαν σημαντική αύξηση από τις αρχές του 2024. Το Νοέμβριο τα χρέη μειώθηκαν στα 632 εκατ. ευρώ από 687 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων έφταναν τα 533 εκατ. ευρώ. 

Μεγαλύτερη επιτάχυνση είχαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μειώθηκαν μεν τον Νοέμβριο στα 321 εκατ. ευρώ από 354 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο του 2024, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 170 εκατ. ευρώ.

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν επίσης μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από την αρχή του χρόνου. Στο τέλος Νοεμβρίου, μειώθηκαν στα 263 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, αλλά είναι σημαντικά αυξημένα, σε σχέση με τα 167 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι καθυστερούμενοι φόροι αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στα 707 εκατ. ευρώ από 682 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και 448 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Ειδικά για τους καθυστερούμενους φόρους η εξέλιξη δεν είναι γραμμική καθώς ακολουθεί το χρονολόγιο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της σταδιακής αποπληρωμής των υποχρεώσεων. 

Οι καθυστερούμενες συντάξεις 

Οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις άγγιξαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 τις 25.604 αιτήσεις, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 863 αιτήσεις), αλλά μείωση κατά 11.066 αιτήσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Αναφορικά με την εκτιμώμενη δαπάνη για τις εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, συνυπολογίζοντας εκτός από τις οφειλές των ασφαλισμένων και τις κρατήσεις στις συντάξεις τους. Στον κλάδο επικουρικής σύνταξης, ο e-ΕΦΚΑ πραγματοποίησε αλλαγή του τρόπου παρακολούθησης του πλήθους των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, στις εκκρεμείς αιτήσεις περιλαμβάνονται αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί έκδοση πράξης Κύριου Φορέα. Στις ληξιπρόθεσμες, περιλαμβάνονται αυτές με δυνατότητα έκδοσης δηλαδή αυτές για τις οποίες έχει παρέλθει διάστημα 90 ημερών μετά την έκδοση της απόφασης του Κύριου Φορέα. Οι εν λόγω αιτήσεις άγγιξαν τον Σεπτέμβριο του 2024 τις 32.110. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ