“Σε μια Περιφέρεια, όπως η Θεσσαλία, που δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική κρίση δεν μπορείς να επιμένεις σε παλιές δήθεν αναπτυξιακές λογικές, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή καταστροφή και στο αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν” τονίζουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Οικολογία σε ενημερωτικό σημείωμα που έρχεται λίγες ημέρες μετά την περιοδεία που πραγματοποίησαν στη Μαγνησία και συνολικότερα στη Θεσσαλία.
Κατά τη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις προτάσεις τους στον περιφερειάρχη κ. Κουρέτα, “αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση” όπως υποστηρίζουν.
Η ενημέρωση
Όπως αναλυτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Λίγα χρόνια πριν ο τότε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός αυτοαποκαλείτο “πράσινος Περιφερειάρχης” και βραβευόταν από ομοϊδεάτη σύμβουλο της ΝΔ στα περιβαλλοντικά για την πετυχημένη οικολογική ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Κάτι που σήμερα μοιάζει σαν ανέκδοτο με άσχημο τέλος. Αλλά και ο νυν Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας υπόσχεται να ανασυγκροτήσει τη Θεσσαλία “πράσινα και έξυπνα”, “στη βάση των αρχών της Πράσινης Συμφωνίας και των αξιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Νερού για τη «σοφή χρήση του νερού στις πόλεις»”, “με στόχο την ανθεκτικότητα”. Για να γίνουν όλα αυτά πράξη, όμως, προς όφελος της Θεσσαλίας και του μέλλοντός της, θα πρέπει να υπερβεί την απλή διαχειριστική λογική, την οποία είχε και ο προηγούμενος Περιφερειάρχης”.
Σημειώνουν, ακόμη, πως “Για να εφαρμόσει κάποιος πράσινες πολιτικές, δεν αρκεί να δημιουργεί θέση αντιπεριφερειάρχη κλιματικής κρίσης και να την αφήνει χωρίς περιεχόμενο και στήριξη ούτε να ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και των λογικών ή συμφερόντων που εξυπηρετεί”. Και τονίζουν τα εξής:
“1. Πράσινη πολιτική δεν είναι η πλήρης υιοθέτηση από την Περιφέρεια των κυβερνητικών σχεδίων και των προτάσεων της ολλανδικής HVA για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας και τη διαχείριση του νερού, που βασίζεται σε ακριβά έργα, φράγματα, ταμιευτήρες και που θέτει σε κίνδυνο τη δίκαιη και δημοκρατική πρόσβαση στο νερό.
2. Πράσινη πολιτική δεν είναι η απαράδεκτη επιμονή του Περιφερειάρχη στην εκτροπή του Αχελώου, που φτάνει στο σημείο να σχεδιάζει την παράσταση στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ με νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας απέναντι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχουν προσφύγει ενάντια στην εκτροπή. Άλλωστε, δεν είναι πράσινο να εκτρέψεις έναν ποταμό για να δώσεις νερό σε μια περιοχή που σε ψηφίζει και να τη στερήσεις από μια άλλη που φυσικά τη δικαιούται, παραβλέποντας τις βιβλικές καταστροφές που προκαλούν στην περιοχή σου αλλά και σε όλη την Ευρώπη η κλιματική αλλαγή και η παραβίαση των νόμων του νερού.
3. Πράσινη πολιτική δεν είναι η επιμονή στο υδρόφιλο βαμβάκι όταν ψάχνεις νερό ακόμα και στον Αχελώο για να ποτίσεις.
4. Πράσινη πολιτική δεν είναι η καταστροφή των ρεμάτων και όλης της βλάστησης που φύεται σε αυτά στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας, πόσο μάλλον όταν η βλάστηση είναι πλατάνια που κακοποιήθηκαν, υλοτομήθηκαν, και αρρώστησαν με μεταχρωματικό έλκος εξαιτίας της αμέλειας της Περιφέρειας να επιβλέψει τα έργα.
5. Πράσινη πολιτική δεν είναι η εκ νέου αντιμετώπιση της Κάρλας σαν ταμιευτήρα και όχι σαν οικοσύστημα με φυσική λειτουργία, προοπτική μάλιστα που ήδη συζητιέται ευρέως και ωριμάζει στην τοπική κοινωνία”.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr