Στο ξήλωμα του δείκτη του ΙΟΒΕ με βάση τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρίες επέβαλαν εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας προχωρά η κυβέρνηση με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο στη Βουλή. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου και της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαίρη Σάρπ.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να αλλάξει ο δείκτης τον οποίο επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να επιβάλουν τις μεγάλες αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους ασφαλισμένους και εξαναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να προχωρήσουν στην ακύρωσή τους. Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει το ύψος των αποζημιώσεων που δηλώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές ότι κατέβαλαν με βάση τις δαπάνες τους στα νοσοκομεία. Ωστόσο θεωρείται ότι δεν είναι αξιόπιστος και υπερεκτιμά το πραγματικό κόστος για την κάλυψη των ασφαλισμένων.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται μετά από θύελλα αντιδράσεων για το συγκεκριμένο θέμα απο καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικούς φορείς που έκαναν λόγο για αδικαιολόγητες αυξήσεις από τις ασφαλιστικές και για μονοπωλιακές συνθήκες στο χώρο της υγείας που οδηγούν σε υπέρμετρες επιβαρύνεις των ασφαλισμένων.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είχε προχωρήσει σε ουσιαστική παραδοχή των εξοντωτικών αυξήσεων στα ασφάλιστρα Υγείας, τις οποίες έχει αναδείξει σε σειρά ρεπορτάζ του το Capital.gr, με σχετική ανακοίνωση της, εμφανιζόμενη θετική σε προσπάθειες, με τη συμμετοχή της Πολιτείας, που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ, το ζήτημα της διαρκούς αύξησης του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση των ασφαλίστρων υγείας “απασχολεί έντονα την Ένωση και τις εταιρίες-μέλη της”.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν, σημείωνε η ΕΑΕΕ, τονίζοντας ότι οι εταιρείες “πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν”.
Άρα, η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, πρόσθετε, επισημαίνοντας σχετικά: “Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την Πολιτεία, την Εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο σημαντικό αυτό θέμα το οποίο επηρεάζει τους ασφαλισμένους”.
Χιονοστιβάδα οι αντιδράσεις
Οι εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας έχουν προκαλέσει χιονοστιβάδα αντιδράσεων από καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικούς φορείς.
Μετά την ΕΚΠΟΙΖΩ που αποκάλυψε το πλήθος των καταγγελιών που λαμβάνει από τους ασφαλισμένους, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει για την αλλαγή της νομοθεσίας που επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να επιβάλλουν τις εξοντωτικές αυξήσεις – επικαλούμενες δείκτη αποζημιώσεων που καθορίζουν ουσιαστικά οι ίδιες – και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζήτησε, πρόσφατα, να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια “δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους”.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πρακτικές ολιγοπωλίου σε χώρο της ιδιωτικής υγείας που, όπως είπε, εφαρμόζονται από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα νοσήλια στην Ελλάδα να είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα ζήτησε να αλλάξει ο νόμος 4738/2020 που δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρα τους στο ύψος του τιμαρίθμου που ανακοινώνει ο ΙΟΒΕ. Πρόκειται για νόμο (της σημερινής κυβέρνησης) που επιτρέπει στις ασφαλιστικές να διαμορφώνουν το ύψος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ οποίος καταρτίζεται με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες προσκομίζουν για το ύψος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν.
Το θέμα ανέδειξε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Capital.gr για τις επιτηδευμένες και αμφιλεγόμενες πρακτικές που ακολουθούνται από τις ασφαλιστικές εταιρίες που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κοινό ιδιοκτήτη με ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Πηγή: capital.gr