Η Κύπρος θα επιλύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταδίδει το Σάββατο το Politico.
Η Κύπρος και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν έχουν χερσαία σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ, είναι τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης Σένγκεν. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν πλήρη μέλη την 1η Ιανουαρίου.
“Οριστικοποιούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την ένταξη”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Υπογράμμισε τα οφέλη που θα αποφέρει στην Κύπρο η ένταξη στη Σένγκεν, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τις επενδύσεις. Μια ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών επιβλέπει τη διαδικασία, σημείωσε.
Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Ενώ οι Κύπριοι απολαμβάνουν ελευθερία μετακίνησης σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών, το ίδιο το νησί δεν αποτελεί ακόμη μέρος του χώρου Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει χώρες εκτός της ΕΕ.
Η Κύπρος όμως αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το νησί είναι διαιρεμένο από το 1974 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότο και του κατεχόμενου από τους Τούρκους βορρά.
Εάν η Κύπρος ενταχθεί στη Σένγκεν χωρίς να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε σκληρό εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες. Αυτή η μετατόπιση θα απαιτούσε ελέγχους διαβατηρίων στα σημεία διέλευσης, αλλάζοντας έτσι το καθεστώς τους και αυξάνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν θα απαιτούσε αλλαγές στον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο οποίος διέπει την κυκλοφορία στο διαιρεμένο νησί.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της άρσης της απαίτησης βίζας των ΗΠΑ για τους Κύπριους ταξιδιώτες. Αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για το θέμα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Πηγή: capital.gr