Λέξεις που δηλώνουν συναισθηματική χειραγώγηση

Λέξεις που δηλώνουν συναισθηματική χειραγώγηση

Λέξεις και φράσεις που δηλώνουν τοξικές σχέσεις και συναισθηματική χειραγώγηση και κακοποίηση την εποχή των social media.  Γράφει ο Μάνος Νομικός 

Βρισκόμαστε στην εποχή που λέξεις και φράσεις, άγνωστες μέχρι χθες,  αποκτούν νέα σημασία και διάσταση. Δεν μας έφτανε το κάθε gaslighting, breadcrumbing, zombieing και whelming, έχουμε και το “αγαπημένο” ghosting, το negging, το benching και το love bombing, λέξεις που περιγράφουν διαφορετικές μορφές συναισθηματικής χειραγώγησης, ακόμα και συναισθηματικής κακοποίησης.  

Σε μία εποχή που κυριαρχούν τα social media και οι άνθρωποι βάζουν ταμπέλες στα πάντα και τα βαπτίζουν με cool λέξεις και φράσεις, ξεχωρίσαμε τέσσερις λέξεις που ακούγονται συχνά τελευταία και προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τη σημασία τους. Μήπως όλα αυτά εμπεριέχουν και το κομμάτι της υπερβολής; 

Love Bombing

Οι έντονες εκδηλώσεις αγάπης («βομβαρδισμός αγάπης») και προσοχής προς κάποιον μπορεί να κρύβει μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι στην αρχή μίας νέας σχέσης και ο άλλος σε «βομβαρδίζει» συνεχώς με δώρα, κολακείες, ακούτε αυτά που θέλετε να ακούσετε, ίσως ξεκινάτε να μένετε μαζί μετά από μικρό χρονικό διάστημα και γενικά ζείτε κάτι βγαλμένο μέσα από ρομαντικές ταινίες. 

Μόνο που οι ρομαντικές ταινίες μπορούν κάποιες φορές να εξελιχθούν σε θρίλερ, όταν το αρχικό διάστημα «της γλύκας» και του ενθουσιασμού περνάει και βλέπεις το άλλο πρόσωπο του άλλου: ένας νάρκισσος με εκρήξεις θυμού και ζήλεια, που σιγά σιγά σε απομακρύνει από την οικογένεια και φίλους. 
Δεν είναι τα πάντα τακτικές “love bombing”, δεν πρέπει πάντα να βάζουμε red flags και να γεννιούνται υποψίες όταν ο άλλος μας κάνει δώρα. Σύντομα θα καταλάβεις αν το κάνει με ειλικρίνεια και πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη, χωρίς να κρύβει πίσω από αυτές τις κινήσεις κάτι ναρκισσιστικό και χειριστικό.  

Negging

Με το negging προσβάλεις τον άλλον, αλλά το κάνεις με «ήπιο τρόπο» και όχι τόσο σκληρά και direct, κάτι που είναι ακόμα πιο ύπουλο σαν συναισθηματική χειραγώγηση. Το βρίσκουμε σε κάθε μορφή της κοινωνικής μας ζωής, από τις ερωτικές σχέσεις μέχρι την εργασία, αν και πολλές φορές «κρύβεται» πίσω από τις λέξεις και είναι δυσδιάκριτο. Κυρίως γίνεται από τους άνδρες προς τις γυναίκες που λεκτικώς τις προσβάλουν με ήπιους χαρακτηρισμούς, με σκοπό και αποτέλεσμα να χάσει ο άλλος την αυτοπεποίθησή του και να νιώσει αμήχανα. 

Με το negging ο άλλος σε ανεβάζει και από την άλλη σε μειώνει. «Δεν περίμενα να είσαι τόσο ενδιαφέρον άτομο», «Είσαι πολύ όμορφη με αυτό το make-up», «Μην το πάρεις στραβά, θα το φας όλο αυτό μόνη σου;” Κάποια απλά παραδείγματα negging που ίσως πολλοί δεν θα δώσουν τελικά τόση σημασία. Μόνο αν ο άλλος συνεχίσει τις «ήπιες» προσβολές…

Benching

Με όρους ποδοσφαιρικούς, benching σημαίνει ότι έχεις κάποιον στο πάγκο και τον βάζεις στο παιχνίδι όποτε κρίνεις εσύ (σαν προπονητής). Την εποχή των social media και των dating apps (δεν ξέρω πως ακόμα «δουλεύουν» τα τελευταία αν δεν πληρώνεις ξανά και ξανά για να κάνεις upgrade τον λογαριασμό σου), να το παίζεις «προπονητής» σε μία σχέση και να έχεις τον άλλον-η «καβάτζα», «στο περίμενε», δεν είναι σωστό. Επικοινωνείς με τον άλλον όποτε θες εσύ, μία στις τόσο, αφήνεις υποσχέσεις και «ανοιχτές πόρτες», αλλά ποτέ αυτή η σχέση δεν προχωράει πιο πέρα. Και εσύ ξεροσταλιάζεις πότε τελικά θα αποφασίσει να σας ζητήσει να βγείτε. Αξίζει τον κόπο; 

Ghosting

Το περίφημο ghosting δεν το έχουμε ζήσει μόνο στις σχέσεις (οι «τυχεροί») αλλά και στην καθημερινότητα, με πρώην συναδέλφους στη δουλειά, άτομα που μας εκνευρίζουν και δεν αρκούνται σε ένα απλό και τίμιο block κ.α. Το ghosting είναι η πράξη που κάποιος που γνωρίζεις ή και έχεις μαζί του μία εφήμερη σχέση, εξαφανίζεται από προσώπου γης ξαφνικά, σβήνει τα ίχνη του στα social media (σε έχει κάνει block), στο τηλέφωνο (και εδώ σε έχει κάνει block), χάνεται από παντού.

Είναι μία πράξη που σου προκαλεί σύγχυση και ανησυχία, στην αρχή δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι καλά στην υγεία του ή συνέβη κάτι κακό, αλλά μετά συνειδητοποιείς ότι σου έχει κάνει ghosting και πρέπει να προχωρήσεις παρακάτω. Συνηθισμένο φαινόμενο την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ίσως τελικά το benching είναι χειρότερο από το ghosting. Τα αναπάντητα «γιατί» είναι αβάσταχτα για κάποιους που δέχονται benching και ghosting, τακτικές συναισθηματικής κακοποίησης. 
 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ