Οι 14 παρεμβάσεις του Μασκ σε ξένα «χωράφια»

Οι 14 παρεμβάσεις του Μασκ σε ξένα «χωράφια»

Καθώς οι ωμές και ολοένα πιο συχνά προκλητικές και προσβλητικές παρεμβάσεις του Ιλον Μασκ στα εσωτερικά άλλων χωρών πυκνώνουν, οι πάντες είναι λογικό να αναρωτιούνται μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένος να φτάσει. Για την ώρα, με τη βοήθεια του Politico, απαριθμούνται 14 από τις πιο γνωστές, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, περιπτώσεις στις οποίες ο «δάκτυλος Μασκ» έγινε αισθητός και προκάλεσε αντιδράσεις εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

  1. Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μασκ δεν έκρυψε την αντιπάθειά του προς τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αφότου αυτός ανέλαβε την πρωθυπουργία. Στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων του καλοκαιριού με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς, που φέρονται να υποκινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω του Χ, o ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ισχυρίστηκε πως «ο εμφύλιος είναι αναπόφευκτος στη χώρα». Εγραψε, επίσης, ότι η Βρετανία οδεύει προς τον σταλινισμό και μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του πακιστανικής καταγωγής πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ.

2. Γερμανία. Η προχθεσινή συνομιλία του Μασκ με την επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), Αλις Βάιντελ, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από το Χ, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Πριν από μερικές εβδομάδες, άλλωστε, ο ίδιος είχε γράψει ότι «η AfD είναι η μοναδική που μπορεί να σώσει τη Γερμανία», προκαλώντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Κι όλα αυτά με τη χώρα να οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

3. Ρουμανία. Η ακύρωση από το συνταγματικό δικαστήριο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, στις οποίες φαβορί εμφανιζόταν ο ακροδεξιός και φιλορώσος υποψήφιος, εξόργισε τον Μασκ, ο οποίος με ανάρτησή του χαρακτήρισε τον πρόεδρο του δικαστηρίου «δικτάτορα».

4. Ιταλία. Ο «έρωτας» του Μασκ με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν κρύβεται. Η στήριξη την οποία προσφέρει στην ακροδεξιά πολιτικό είναι εμφανής όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό και οικονομικό. Μάλιστα, παρά την επίσημη διάψευση της Μελόνι, φαίνεται πως αυτή η στενή σχέση ίσως μεταφραστεί σύντομα και σε μια επένδυση-μαμούθ της Starlink στην Ιταλία.

5. Ολλανδία. Στην ανταλλαγή απόψεων που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Μασκ με τον επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος της Ολλανδίας, Γκερτ Βίλντερς, υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά την απειλή εξάλειψης της ευρωπαϊκής και εν γένει δυτικής κουλτούρας από τους μετανάστες, καθώς και το δημογραφικό και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη χώρα. Στο τελευταίο, μάλιστα, ο Μασκ έχει παρέμβει δύο φορές και για την Ελλάδα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

6. Δανία / Γροιλανδία. «Εάν ο λαός της Γροιλανδίας θελήσει να γίνει τμήμα της Αμερικής, κάτι που ελπίζω να κάνει, θα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτος». Αυτό ήταν το μήνυμα του Μασκ μετά την έμμεση πλην σαφή απειλή του Τραμπ για βίαιη προσάρτηση του μεγαλύτερου νησιού στον πλανήτη, που αποτελεί έδαφος της Δανίας και της ΕΕ, η οποία ανάγκασε Βερολίνο και Παρίσι να του δείξουν τα… δόντια τους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

7. Φινλανδία. Πριν εξαγοράσει την πλατφόρμα Χ, το 2021, ο Μασκ είχε εξαπολύσει μέσω αυτής επίθεση στην τότε πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, για την εμφάνισή της σε νυχτερινό κέντρο, λίγο αφότου είχε εκτεθεί σε κάποιον που είχε προσβληθεί από την COVID-19. «Τι κάνεις για να διασφαλίσεις τα προς το ζην; Είμαι πρωθυπουργός της Φινλανδίας» είχε γράψει ειρωνικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

8. Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία. Σε δύο αναρτήσεις του, ο Μασκ, αφενός, εξήρε μια διαδήλωση στο Δουβλίνο κατά της μετανάστευσης, γράφοντας «ο λαός της Ιρλανδίας εξεγείρεται για τη ζωή του» και, αφετέρου, χλεύασε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποκαλώντας τον «τρομακτικό όσο ένα λούτρινο παιχνίδι».

9. Ουγγαρία. Στις αρχές Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τη Φλόριντα ένα από τα «κακά παιδιά» της ΕΕ, για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιλον Μασκ στη βίλα του πρώτου. Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος της Ενωσης για εκείνο το εξάμηνο, ο Βίκτορ Ορμπαν προσπάθησε να συσφίξει τις σχέσεις του και με τους δύο, επιδιώκοντας, ανάμεσα στα άλλα, να διασφαλίσει και ευνοϊκή επενδυτική μεταχείριση για τη χώρα του.

10.      Καναδάς. Οταν ο Τζάστιν Τριντό απέρριπτε την «προτροπή» του Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει τη χώρα του στην 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, ίσως δεν φανταζόταν πως η απάντηση θα ερχόταν άμεσα όχι από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά από τον Μασκ. Και μάλιστα με τρόπο ανήθικο και υποτιμητικό, καθώς του έγραψε στο Χ: «Κοπέλα μου, δεν είσαι πλέον κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Μασκ είχε προβλέψει πως ο Τριντό θα έχει παραιτηθεί ως τις επόμενες εκλογές – κάτι που έγινε.

11.      Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αποτελέσει εξαίρεση στον «ιμπεριαλισμό» του Μασκ. Ετσι, αν και μετά την εισβολή της Ρωσίας τής πρόσφερε το φιλί της ζωής στις επικοινωνίες, μέσω των δορυφόρων της Starlink, στη συνέχεια πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει δημοψήφισμα μέσω του Χ για το εάν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές στις περιφέρειες των οποίων την προσάρτηση είχε ανακοινώσει η Μόσχα. Ετσι, το γεγονός ότι ήταν παρών στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου μόνο παράδοξο δεν είναι.

12.      Αυστραλία. Ο Μασκ επέκρινε δριμύτατα την πρόσφατη απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση των παιδιών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και το Χ. Οπως ισχυρίστηκε, επρόκειτο για μια προσπάθεια «να ελεγχθεί το Internet από την πίσω πόρτα» – για να λάβει την απάντηση ότι «η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική για να ικανοποιήσει τον Ιλον Μασκ».

13.      Βραζιλία. Οταν η κυβέρνηση Λούλα έθεσε φραγή στην πλατφόρμα Χ, κατηγορώντας τη για παραπληροφόρηση στις εκλογές του 2022 υπέρ του απερχόμενου προέδρου, του ακροδεξιού Μπολσονάρο, ο Μασκ απάντησε κλείνοντας τα γραφεία της εταιρείας στη χώρα και απολύοντας όλο το προσωπικό. Αργότερα ωστόσο επανήλθε μέσω συμβιβασμού, καθώς θεώρησε πολύτιμη τη μεγαλύτερη αγορά της Λατινικής Αμερικής.

14.      Βενεζουέλα. Τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έβαλε λουκέτο στο Χ για 10 ημέρες, κάνοντας επίσης λόγο για παραπληροφόρηση. Η απάντηση του Μασκ ήταν δριμύτατη, καθώς τον χαρακτήρισε «δικτάτορα» και «κλόουν» και τον κατηγόρησε για «εκτεταμένη εκλογική νοθεία». Σε αυτή την περίπτωση πάντως τα επιχειρήματά του ταυτίστηκαν με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ