Μέχρι τώρα ο Άχμεντ αλ-Μανσούρ ήταν μια σχετικά άγνωστη φιγούρα, ωστόσο τώρα αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους του Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι στην Αίγυπτο.
Ο Μανσούρ απειλεί τον Σίσι ότι θα έχει την τύχη του Άσαντ
Όπως αναφέρει το Middle East Eye, o Αιγύπτιος αλ-Μανσούρ έγινε πιο γνωστός μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.
Ο αλ-Μανσούρ που ξεκίνησε να πολεμά ενάντια στον Άσαντ το 2013, τώρα σχεδόν καθημερινά ποστάρει στα social media μηνύματα που καλούν τον Σίσι να παραιτηθεί μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.
Ο ίδιος χρησιμοποιεί τη φράση «Δικτάτορα, είσαι ο επόμενος», ένα σλόγκαν που θυμίζει αυτό των διαδηλώσεων στη Συρία το 2011 ενάντια στον Άσαντ («Είναι η σειρά σου, γιατρέ»).
«Η κατάσταση τρόμου στην οποία μας έχει βάλει ο Σίσι να ζούμε απαιτεί την πρωτοβουλία μας να αναζωπυρώσουμε την επανάσταση», δήλωσε ο αλ-Μανσούρ σε βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Χ.
Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ και λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οργάνωση που έχει δημιουργήσει ο αλ-Μανσούρ ονομάζεται «Κίνημα των Επαναστατών της 25ης Ιανουαρίου.
🇪🇬Ahmed al-Mansour, an Egyptian national in HTS has formed a new Islamist movement with the stated goal of toppling Egypt’s President #Sisi, following the fall of #Assad in #Syria last month🧵
Egypt is the largest Arab country with more than 100 million people – any development… pic.twitter.com/v1sBkWf4JY
— Broderick McDonald (@BroderickM_) January 11, 2025
Μεγάλα τα προβλήματα για τον Σίσι
Τους τελευταίους μήνες, ο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2013 μετά από πραξικόπημα κατά του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, αντιμετωπίζει αυξανόμενη λαϊκή οργή για το μακελειό που εκτυλίσσεται στη γειτονική Γάζα, καθώς και για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας, γράφει το MEE.
Η Αίγυπτος, όπου κατοικούν πάνω από 109 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ και έλλειψη συναλλάγματος από τότε που ο Σίσι ανέλαβε την εξουσία, με το εξωτερικό χρέος να τετραπλασιάζεται σε 164 δισ. δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Ο Σίσι έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τα δεινά της χώρας και έχει επίσης προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από κάθε σύγκριση με τον Άσαντ, τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Σε πολλές ομιλίες του, ο Σίσι έχει πει ότι τα χέρια του δεν έχουν λερωθεί με αίμα Αιγυπτίων ούτε έχει λεηλατήσει τον πλούτο του κράτους.
«Αν ο πρόεδρός σας δεν είναι καλός, αν υπάρχει αίμα στα χέρια του ή αν έχει κλέψει χρήματα, θα πρέπει να ανησυχείτε για τη χώρα σας. Δόξα τω Θεώ, κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει», δήλωσε ο Σίσι σε πρόσφατη ομιλία του.
Άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, χρησιμοποιώντας το hashtag του Μανσούρ, δήλωσαν ότι κατά τους μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, ο Σίσι προέβη σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι είτε πυροβολήθηκαν είτε συνελήφθησαν στα χειρότερα επεισόδια αστυνομικής βίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ο Σίσι ξεκίνησε επίσης μια ευρείας κλίμακας καταστολή, συλλαμβάνοντας περίπου 65.000 πολιτικούς αντιπάλους – συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διαδηλωτών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.
Είναι ο Σίσι «φοβισμένος»;
Το ερώτημα που θέτει το Middle East Eye είναι αν ο Σίσι είναι φοβισμένος μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Το ρεπορτάζ του MEE τονίζει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρχικά καταδίκασε την απομάκρυνση του Άσαντ, ενώ το Κάιρο φαίνεται να είχε αρχίσει να καταρτίζει καταλόγους Αιγυπτίων που είχαν αποφασίσει να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία μετά την έναρξη της εξέγερσης.
Τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αιγυπτιακές πηγές, ανέφεραν ότι ορισμένα από τα άτομα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους φέρονται να συμμετείχαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο πριν φύγουν για τη Συρία.
Ο Μανσούρ, ο οποίος έκτοτε αποχώρησε από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ – η οποία κατέλαβε τη Δαμασκό – χλεύασε τις ενέργειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι ο Σίσι «φοβήθηκε».
«Ο Σίσι καταρτίζει έναν κατάλογο Αιγυπτίων που πολεμούν στη Συρία. Έχω κάτι να του πω. Είσαι ηλίθιος. Είσαι φοβισμένος», δήλωσε ο Μανσούρ σε βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, το Arabi21 ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν αρκετά μέλη της οικογένειας του Μανσούρ, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα και του θείου του.
Λίγες ημέρες αργότερα, σε ένα άλλο βίντεο στο Χ, ο Μανσούρ διατύπωσε τέσσερα βασικά αιτήματα: Την παραίτηση του προέδρου Σίσι, την απομάκρυνση του αιγυπτιακού στρατού από την πολιτική, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την επιστροφή στις αρχές της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011.
Ποιοι επιτέθηκαν στον Μανσούρ
Εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής, ο Άχμεντ Μούσα, εξέχων υποστηρικτής του Σίσι, επιτέθηκε στον Μανσούρ στον λογαριασμό του στο Χ, απειλώντας τον ότι θα έχει την τύχη του Χισάμ Ασμάουι, ενός πρώην αξιωματικού του στρατού που εκτελέστηκε με την κατηγορία της προδοσίας και της τρομοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, ο Νασάτ αλ-Ντάιχι, ένας άλλος υποστηρικτής του Σίσι, επέκρινε τον Μανσούρ στην τηλεοπτική του εκπομπή, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη και τρομοκράτη που εγκατέλειψε την Αίγυπτο το 2012 και κάλεσε σε ένοπλη επανάσταση όπως αυτή της Συρίας.
Πώς είχε αποφασίσει να πάει στη Συρία
Μια πηγή προσκείμενη στον Μανσούρ δήλωσε στο Middle East Eye ότι παρά τις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον ίδιο ως τρομοκράτη, η απόφαση του Μανσούρ να πάει να πολεμήσει στη Συρία ήταν επακόλουθο του πραξικοπήματος του Σίσι και τη βίαιη καταστολή που ακολούθησε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μανσούρ άλλαξε μετά τον βασανισμό που υπέστη το 2010 από αστυνομικούς και τη δολοφονία του Χάλεντ Σαΐντ.
Η πηγή ανέφερε στο MEE ότι ο Μανσούρ δεν είχε σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα μετά την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ και ότι η σφαγή της Ραμπάα αλ-Ανταουίγια αποδείχθηκε κομβικό σημείο καμπής.
«Ο Μανσούρ συμμετείχε στην καθιστική διαμαρτυρία στη Ραμπάα και έγινε μάρτυρας πολλών σφαγών από το στρατιωτικό καθεστώς», δήλωσε η πηγή.
Μέσα σε δύο μήνες, ο Μανσούρ έφυγε από την Αίγυπτο για τη Συρία για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της κυβέρνησης Άσαντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Καταστολή των πανηγυρικών διαδηλώσεων για την πτώση του Άσαντ στο Κάιρο
Η ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μέτρων ασφαλείας που έλαβαν οι αιγυπτιακές αρχές έναντι των Σύρων, κυρίως προσφύγων, που διαμένουν στην Αίγυπτο, σημειώνει το Middle East Eye.
Στο Κάιρο, όταν μέλη της συριακής κοινότητας βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την πτώση του Άσαντ, συνελήφθησαν με το πρόσχημα ότι διαδήλωναν χωρίς άδεια.
Εν τω μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές φέρονται να έχουν ενημερώσει τις ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να μην επιτρέπουν στους Σύρους υπηκόους να εισέρχονται στην Αίγυπτο από οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός από εκείνους που διαθέτουν προσωρινή άδεια παραμονής.
Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Η Συρία δεν πρέπει να γίνει κέντρο για τρομοκρατικές οργανώσεις
Σύμφωνα με την Ahram, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελατί κάλεσε τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις να εμποδίσουν τη Συρία να γίνει κέντρο τρομοκρατικών οργανώσεων που θα αποτελούσαν απειλή και πρόκληση για κάθε χώρα της περιοχής.
Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου για τη Συρία που φιλοξενήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Πηγή: in.gr