της Νίκης Ζορμπά
Την προσεχή εβδομάδα –κατά πάσα πιθανότητα– θα τελειώσει η προεδρολογία και θα αρχίσει η διαδικασία της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης
Το κλειδί προφανώς και το κρατά ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με την εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα της ανακοινώσει τις προθέσεις του. Πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιεί το πρόσωπο που θα προτείνει για νέο ΠτΔ της χώρας είτε το ίδιο απόγευμα είτε την επόμενη ημέρα και πάντως πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο (17 Ιανουαρίου).
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ανακοινώσεων, συνυπάρχει το παραπάνω σενάριο με το ενδεχόμενο τελικά ο κ. Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του άμα τη επιστροφή του από το Βερολίνο (19 Ιανουαρίου), αλλά αυτό, βάσει των ίδιων πηγών, είναι πιο αδύναμη πιθανότητα.
Από κει και πέρα, στην εικοτολογία των –πολλών– ημερών όπου ονόματα αρκετά έχουν γραφεί ή ακουστεί ως πιθανές επιλογές του πρωθυπουργού, ασφαλής τελική πρόβλεψη και επικρατέστερο σενάριο δεν υπάρχουν. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έως και την τελευταία στιγμή να μην έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του – όπερ και ίσως να συμβεί σε πολύ στενούς του συνεργάτες τις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη συνάντησή του με την κα Σακελλαροπούλου.
Στο “χρηματιστήριο” των υποψήφιων ονομάτων, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υψηλά βρίσκονταν τα πρόσωπα των: Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πηγές, το σενάριο της επιλογής του πρωθυπουργού για πρόσωπο που προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη γενικώς και του νυν προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, δεν θα έπρεπε να θεωρείται “καμένο”. Αντιθέτως. Πρόκειται για τις ίδιες πηγές που δεν αποκλείουν να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την “έκπληξη” και να προτείνει τελικώς πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί –όχι τουλάχιστον δυνατά– ως ενδεχόμενος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν είναι βέβαιο, με άλλα λόγια, πως ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πράγματι να ακολουθήσει την “παράδοση” της πρότασης προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την απέναντι παράταξη, όπως τον Κώστα Τασούλα. Πηγές με γνώση –μερικώς έστω– του παρασκηνίου διαβεβαιώνουν πάντως ότι το περιεχόμενο του επικήδειου Μητσοτάκη για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη δεν προσφέρεται για… συμπεράσματα και προβλέψεις σχετικά με την επιλογή του, που θα ανακοινωθεί προσεχώς.
ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό της: Δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να προτείνει υποψηφιότητα, θα αναμένει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και επ’ αυτών θα τοποθετηθεί, όταν φτάσει η ώρα.
Αρνούνται, ακόμη και άτυπα, να σχολιάσουν στη Χαριλάου Τρικούπη τα ονόματα που ακούγονται, πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο ανεπιφύλακτα προφανώς θα ψήφιζαν, ως πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εάν αυτή ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού.
Για τα ονόματα που ακούστηκαν, όπως του Λ. Παπαδήμου και του Γ. Στουρνάρα, δεν είναι… ενθουσιώδεις στο ΠΑΣΟΚ ως επιλογές για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποφάσεις όμως θα παρθούν θεσμικά, στην ώρα τους.
Δεδομένο είναι σε κάθε περίπτωση το “όχι” του κόμματος σε υποψηφιότητα που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη. Ανεξαρτήτως εκτίμησης στο πρόσωπο.
Αυτό που τονίζουν εμφατικά από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, πάντως, ότι θα πρέπει στην περίπτωση που η επιλογή του πρωθυπουργού είναι εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να εξηγήσει γιατί την “αποδυνάμωσε”, δίνοντας την εικόνα με τη στάση του πως είναι “πρόεδρος υπό προθεσμία” και αν τελικώς δεν είναι αυτή η επιλογή του, όπως προεξοφλείται σε επίπεδο πληροφοριών, να εξηγήσει τι πήγε λάθος και γιατί δεν την προτείνει εκ νέου.
Σε ό,τι αφορά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις για κοινή υποψηφιότητα, το ΠΑΣΟΚ απαντά πως “στόχος είναι να εκλεγεί” πρόσωπο από την προοδευτική παράταξη και όχι “άσφαιρη” πρόταση, που απλώς θα καταγράφει τις προθέσεις. Το αριθμητικό άθροισμα των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς κ.λπ. είναι εξ αντικειμένου πολύ αδύναμο, ώστε να μπορεί να επιβάλλει εξελίξεις.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν σκοπεύει να επαναλάβει ιδιωτικά την πρόσκληση για κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπερ σημαίνει πως δεν πρόκειται να καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Αλέξη Χαρίτση σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, επ’ αυτού.
Ουδείς έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση –ακόμη τουλάχιστον, συνεπώς στην Κουμουνδούρου δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες να συμβεί αυτό τις προσεχείς ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου είναι να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και από εκεί να προκύψει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα, στην οποία αναφέρεται ο Σωκράτης Φάμελλος.
Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ανακοινώσεις νωρίτερα. Όχι πριν από τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ονόματα που έχουν γραφτεί στον Τύπο, όπως του Ν. Κοτζιά και του Γ. Δραγασάκη επί παραδείγματι, μάλλον δεν απηχούν τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος.
Πώς εκλέγεται ΠτΔ
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τις ψήφους των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Εάν αποβεί άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη, πέντε ημέρες μετά, με τα ίδια προαπαιτούμενα. Εάν αποβεί άκαρπη και η δεύτερη, επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες.
Εάν και στην τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε ακολουθεί νέα διαδικασία: εκλέγεται εκείνη ή εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Πηγή: capital.gr