Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έπρεπε να «υποκλιθεί» στον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έπρεπε να «υποκλιθεί» στον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Η ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αυτή την εβδομάδα ότι η Meta θα αλλάξει τις πολιτικές της για τη μετριοπάθεια ώστε να επιτρέψει περισσότερη «ελεύθερη έκφραση», θεωρήθηκε ευρέως ως η τελευταία προσπάθεια της εταιρείας να κατευνάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότερο από οποιονδήποτε από τους ομολόγους της στη Silicon Valley, η Meta έχει κάνει πολλά δημόσια βήματα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον Τραμπ μετά την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο. Γεγονός που ακολουθεί μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη τετραετία μεταξύ των δύο μερών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, η οποία έληξε με το Facebook – όπως και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – να απαγορεύει τον Τραμπ από την πλατφόρμα του.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Μόλις τον Μάρτιο, ο Τραμπ χρησιμοποιούσε το προσφιλές του παρατσούκλι «Zuckerschmuck» όταν μιλούσε για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta και δήλωνε ότι το Facebook ήταν «εχθρός του λαού».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Με τη Meta να τοποθετείται πλέον ως βασικός παίκτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναγνωρίζει την ανάγκη για υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο καθώς η εταιρεία του κατασκευάζει κέντρα δεδομένων και επιδιώκει πολιτικές που θα της επιτρέψουν να εκπληρώσει τις υψηλές φιλοδοξίες της, όπως επισημαίνει το CNBC.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Από «εχθρός του λαού» σε «νέα φίλη» η Meta

«Παρόλο που το Facebook είναι τόσο ισχυρό, έπρεπε να… γονατίσει μπροστά στον Τραμπ», δήλωσε ο Μπράιαν Μπόλαντ, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία το 2020.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Στην ανακοίνωση της Τρίτης, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta θα τερματίσει τον έλεγχο γεγονότων από τρίτους, θα καταργήσει τους περιορισμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ταυτότητα φύλου και θα επαναφέρει το πολιτικό περιεχόμενο στις ροές των χρηστών. Χαρακτήρισε τις σαρωτικές αλλαγές πολιτικής ως το κλειδί για τη σταθεροποίηση του μηχανισμού τροποποίησης περιεχομένου της Meta, ο οποίος, όπως είπε, είχε «φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η αλλαγή πολιτικής ήταν η τελευταία στρατηγική στροφή που έχει κάνει η Meta για να γίνει φίλη με τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους μετά την ημέρα των εκλογών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Εσωτερικές αλλαγές

Μια μέρα νωρίτερα, η Meta ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του UFC Ντάνα Γουάιτ, παλιός φίλος του Τραμπ, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ προχωρά στην αντικατάσταση του Νικ Γλεγκ, του προέδρου των παγκόσμιων υποθέσεων, με τον τζόελ Κάπλαν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος πολιτικής της εταιρείας.

Ο Κλεγκ είχε προηγουμένως σταδιοδρομήσει στη βρετανική πολιτική με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, μεταξύ άλλων ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ ο Κάπλαν ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου υπό τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο Κάπλαν, ο οποίος εντάχθηκε στη Meta το 2011, όταν αυτή ήταν ακόμη γνωστή ως Facebook, έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάποτε εργάστηκε ως δικηγόρος για τον συντηρητικό δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονιν Σκαλία. Τον Δεκέμβριο, ο Κάπλαν δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες του με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Βανς και τον Τραμπ κατά την επίσκεψή τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι εντάσεις ανάμεσα στον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανήκουν στο παρελθόν

Οι ανησυχίες των εργαζομένων της Meta

Πολλοί εργαζόμενοι της Meta επέκριναν την αλλαγή πολιτικής εσωτερικά, με ορισμένους να λένε ότι η εταιρεία απαλλάσσεται από την ευθύνη της για τη δημιουργία μιας ασφαλούς πλατφόρμας. Νυν και πρώην εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περισσότερη διαδικτυακή κακοποίηση λόγω της νέας πολιτικής, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η Meta φαίνεται να είναι πιο πρόθυμη από ποτέ να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις μετά την απόλυση 21.000 εργαζομένων, δηλαδή σχεδόν του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της, το 2022 και το 2023.

Οι περικοπές αυτές επηρέασαν μεγάλο μέρος των ομάδων της Meta για την ακεραιότητα των πολιτών και την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Η ομάδα ακεραιότητας των πολιτών ήταν ό,τι πιο κοντινό είχε η εταιρεία σε ένα συνδικάτο υπαλλήλων, με μέλη πρόθυμα να αντιταχθούν σε ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, δήλωσαν πρώην εργαζόμενοι. Μετά τις περικοπές θέσεων εργασίας, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αντιμετωπίζει λιγότερες προστριβές όταν πραγματοποιεί ευρείες αλλαγές πολιτικής.

Τι συνέβη πριν τις αμερικανικές εκλογές

Μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ τον Ιούλιο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποκάλεσε τη φωτογραφία του Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του με το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του «ένα από τα πιο κακά πράγματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου».

Ένα μήνα αργότερα, συνέταξε μια επιστολή προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε πιέσει τις ομάδες της Meta να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για την Covid-19. «Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό», ανέφερε σχετικά.

Μετά την προεδρική νίκη του Τραμπ, ο Ζάκερμπεργκ ενώθηκε με πολλά άλλα στελέχη της τεχνολογίας που επισκέφθηκαν το θέρετρο Mar-a-Lago του εκλεγμένου προέδρου στη Φλόριντα. Η Meta δώρισε επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Την Παρασκευή, η Meta αποκάλυψε στο εργατικό δυναμικό της σε ένα υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του CNBC ότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά εσωτερικά προγράμματα που σχετίζονται με την ποικιλομορφία και την ένταξη στη διαδικασία προσλήψεων, αντιπροσωπεύοντας άλλη μια κίνηση φιλική προς τον Τραμπ.

Η απόφαση της Meta να καταργήσει το fact checking ικανοποιεί τις επιθυμίες του Τραμπ και θέτει υπό πίεση τους Ευρωπαίους

Νέες ισορροπίες θέλουν Meta-Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος έχει «συρθεί» στην Ουάσιγκτον οκτώ φορές για να καταθέσει σε επιτροπές του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, θέλει να γίνει αντιληπτός ως κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αν και οι ενημερώσεις της Meta για την πολιτική περιεχομένου έπιασαν πολλούς από τους υπαλλήλους της και τους συνεργάτες της που ελέγχουν τα γεγονότα αιφνιδιαστικά, μια μικρή ομάδα στελεχών διαμόρφωνε τα σχέδια μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Μέχρι την Πρωτοχρονιά, η ηγεσία άρχισε να σχεδιάζει τις δημόσιες ανακοινώσεις της αλλαγής της πολιτικής της.

Η Meta συνήθως υφίσταται σημαντικές «αναβαθμίσεις» μετά από εκλογές στις ΗΠΑ, δήλωσε η Κέιτι Χάρμπαθ, πρώην διευθύντρια πολιτικής του Facebook και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας Anchor Change. Αυτό σημαίνει πως «όταν η χώρα υφίσταται μια αλλαγή στην εξουσία, η Meta προσαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις επιχειρηματικές της ανάγκες και στη φήμη της με βάση το πολιτικό τοπίο», συμπλήρωσε.

«Το 2028, θα επαναπροσδιορίσει και πάλι τη θέση της η εταιρεία», είπε.

Μετά τις εκλογές του 2016 και την πρώτη νίκη του Τραμπ, για παράδειγμα, ο Ζάκερμπεργκ περιόδευσε στις ΗΠΑ για να συναντήσει ανθρώπους σε πολιτείες που δεν είχε επισκεφθεί προηγουμένως. Δημοσίευσε ένα μανιφέστο 6.000 λέξεων στο οποίο τόνιζε την ανάγκη το Facebook να δημιουργήσει περισσότερη κοινότητα.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετώπισε σκληρή κριτική σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρωσική εκλογική παρέμβαση στις πλατφόρμες της μετά τις εκλογές του 2016.

Μετά τις εκλογές του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Meta πήρε πιο σκληρή θέση για το περιεχόμενο σχετικά με την Covid-19, με ένα στέλεχος της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ένα χρόνο αργότερα πως «η ποσότητα παραπληροφόρησης για το εμβόλιο που παραβιάζει τις πολιτικές μας είναι υπερβολικά μεγάλη για τα δεδομένα μας». Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να κατευνάστηκαν από τη διοίκηση Μπάιντεν, αλλά προκάλεσαν την οργή των Ρεπουμπλικάνων.

Meta

Η Meta αντιδρά για άλλη μια φορά στη στιγμή

«Δεν υπήρχε επιχειρηματικός κίνδυνος εδώ στη Silicon Valley να γίνουμε πιο δεξιοί», τόνισε η Χάρμπαθ.

Ενώ ο Τραμπ έχει προσφέρει λίγες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για τη δεύτερη κυβέρνησή του, η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει.

Ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο χαλαρούς κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Meta αναφέρει ότι οι αυστηροί περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην κυκλοφορήσει ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της.

Η Meta, όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, χρειάζεται επίσης περισσότερα τεράστια κέντρα δεδομένων και τσιπ υπολογιστών αιχμής για να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την εκτέλεση των προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της.

«Υπάρχει επιχειρηματικό όφελος από τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων, επειδή παραδοσιακά είναι λιγότερο ρυθμιστικοί», δήλωσε στο CNBC η Χάρμπαθ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ