Τι βλέπουν τα ξενοδοχεία για τη νέα σεζόν

Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι για τη νέα τουριστική σεζόν

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Για τα ξενοδοχεία η φετινή χρονιά κλείνει με χαμόγελα, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών όσο και των πληροτήτων, ειδικά στην “καρδιά” της σεζόν.

Ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις τάσεις της επόμενης, με τα πρώτα μηνύματα να δείχνουν πως οδεύουμε προς ακόμη μια πολύ καλή περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, όμως παράλληλα να εκφράζεται έντονη ανησυχία για τα νέα τέλη που θα επιβαρύνουν την τουριστική αγορά.

Οι πρώτες τάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, η πορεία των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για τη νέα χρονιά είναι ανοδική, ειδικά από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές από τον χώρο των ξενοδοχείων αναφέρουν πως οι κρατήσεις αφορούν όλη τη σεζόν, κάτι που αποτιμάται πολύ θετικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάχυση της τουριστικής κίνησης.

Οι κρατήσεις αυτή την περίοδο, εξαιτίας του early booking, γίνονται με εκπτώσεις που αγγίζουν το 15% στις τιμές των πακέτων, οπότε όσοι είναι σίγουρο πως θα ταξιδέψουν την επόμενη χρονιά, επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές. Με το νέο έτος, η έκπτωση, όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, θα περιοριστεί κοντά στο 10%.

Η καλή πορεία του τουρισμού και η άνοδος των πληροτήτων έφερε ακόμη αυξήσεις στα συμβόλαια με τους tours operators. Σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματίες της αγοράς, οι αυξήσεις ανέρχονται μεσοσταθμικά κοντά στο 5%-7%. Υπενθυμίζεται πως πέρσι, για τη σεζόν του 2024, οι ξενοδόχοι στις διαπραγματεύσεις είχαν εξασφαλίσει αυξήσεις κοντά στο 11% κατά μέσο όρο. Οι ξενοδόχοι τονίζουν παρ’ όλα αυτά πως ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων αυτών απορροφάται από την άνοδο του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων, αλλά και του μισθολογικού.

Ψάχνουν προσωπικό

Η αναζήτηση προσωπικού για την ερχόμενη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, όμως και πάλι τα προβλήματα των ελλείψεων είναι εμφανή. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως φέτος οι θέσεις που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν έφτασαν τις 55 χιλιάδες. Μια διέξοδος για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι οι μετακλήσεις από τρίτες χώρες και φαίνεται να υπάρχει προσφορά από χώρες όπως είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

Σημειώνεται πως το 2023, οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνούσαν τις 53 χιλιάδες έναντι των 265 χιλιάδων θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Το ποσοστό των ελλείψεων έφτανε στο 20%, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Σε σχέση με την κατηγορία των ξενοδοχείων το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3* (24%) και το μικρότερο στα ξενοδοχεία 5* (14%). Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα 4* ξενοδοχεία. Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτή της καμαριέρας, καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 12% του συνόλου των ελλείψεων. Ελλείψεις ωστόσο παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε στελέχη σημαντικά για την οργάνωση, τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τον μεγάλο ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση, και τα αυξημένη τέλη. Όπως υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς, ο φόβος δεν είναι ότι θα χαθούν κρατήσεις, αλλά πως το επιπλέον έξοδο για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας θα χαθεί τελικά από την κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά έναν μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο, δηλαδή ισχύει για 5 μήνες έναντι 4 σήμερα. Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνει για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο:

• Κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ.

• Κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ.

• Κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ.

• Κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα.

Η φορολόγηση των ξενοδοχείων

Όπως δείχνει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων αναφορικά με τη φορολόγηση των ξενοδοχείων, οι καθαροί φόροι που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, έναντι 10,2% που είναι, κατά μέσο όρο, η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η συμμετοχή των καθαρών φόρων στο κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος είναι κατά 87,3% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη στους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία.

Η αύξηση της συμμετοχής των φόρων στο κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη αύξηση στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (+22,4% έναντι +13,3%).

Οι συνολικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί, συνιστώντας σχεδόν το 1⁄4 του κόστους παραγωγής του ξενοδοχειακού προϊόντος (23,5%), από περίπου το 1⁄5 που ήταν προ δεκαετίας (19,9%). Αντίθετα, στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 15,6%, αυξημένο κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα κατά την ίδια περίοδο. 

Το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται στους άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 28% που κατά μέσο όρο διανέμουν οι έτεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ