Οι προειδοποιήσεις του Σολτςκαι το «Dexit» της Ακροδεξιάς

Οι προειδοποιήσεις του Σολτςκαι το «Dexit» της Ακροδεξιάς

Η Γερμανία μπήκε στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα με τα εκλογικά συνέδρια δύο κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο και του ακροδεξιού AfD το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που δίνουν στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστά πάνω από 20%, η Αλις Βάιντελ εξελέγη, και μάλιστα διά βοής, πρώτη υποψήφια καγκελάριος του κόμματος. Πιθανότητες εκλογής δεν έχει, ωστόσο η συμβολική υποψηφιότητά της είναι δείγμα της ενίσχυσης και καθιέρωσης του ακροδεξιού, εξτρεμιστικού κόμματος στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας. Αντίστοιχα αιχμηρή και επιθετική ήταν η ρητορική της Βάιντελ στο προεκλογικό συνέδριο στην ανατολικογερμανική πόλη Ρίζα, που συνοδεύτηκε από επεισόδια περίπου 10.000 διαδηλωτών κατά της Ακροδεξιάς.

Η ατζέντα της Βάιντελ

«Οταν πάρουμε το τιμόνι», είπε η Βάιντελ, η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα, θα προχωρήσει σε επαναπατρισμούς μεγάλης κλίμακας. Εκανε ένα ακόμα βήμα προς το εξτρεμιστικό ρεύμα του AfD, τονίζοντας τον ναζιστικής προέλευσης όρο «remigration», τη μαζική απέλαση μεταναστών, σε συνδυασμό με την ανάκληση της γερμανικής υπηκοότητας για ομάδες ατόμων με μεταναστευτική προέλευση.

Και όχι μόνον αυτά. Θέλει τον τερματισμό της ενεργειακής μετάλλαξης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών στη Γερμανία. «Οταν πάρουμε το τιμόνι», θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής μετάβασης και θα αποσυρθούν οι ανεμογεννήτριες, «οι ανεμόμυλοι του αίσχους», είπε η Βάιντελ, επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια και επαναλειτουργία των αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου Nordstream.

Οσο για το κοινωνικό στίγμα, τα επιστημονικά ινστιτούτα που ασχολούνται με θέματα αλλαγής φύλου «θα κλείσουν και οι καθηγητές τους θα απολυθούν».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Ηπιότερη διατύπωση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βάιντελ χρησιμοποιεί ακραία ρητορική. Ωστόσο, αν κάτι διαφοροποιεί το AfD από άλλες δυνάμεις του δεξιού και ακροδεξιού φάσματος, είναι η θέση του για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ. Το AfD είναι το κόμμα του «Dexit», στόχος που περιλαμβάνεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα. Ωστόσο, στο συνέδριο εγκρίθηκε ηπιότερη διατύπωση που μετριάζει τη ριζοσπαστική διεκδίκηση εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ. Το AfD θέλει μία «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Οικονομίας και Συμφερόντων», στην οποία «τα κράτη – μέλη θα συνεργάζονται μόνο σε τομείς όπου υπάρχουν πραγματικά, κοινά συμφέροντα».

Είναι παντελώς ασαφές ποιες χώρες και με ποια κριτήρια θα μπορούσαν να ενταχθούν στην «Ευρώπη των Πατρίδων», που θέλει το AfD. Αλλά αυτό είναι αδιάφορο αυτήν τη στιγμή για τη γερμανική Ακροδεξιά, για τους συντάκτες του προγράμματος, βουλευτές του AfD Πέτερ Μπέρινγκερ και Αλμπρεχτ Γλάσερ, είναι ένα «θαυμάσιο επίτευγμα συναίνεσης». Με τη νέα διατύπωση το AfD επενδύει τον αντιευρωπαϊσμό του με τον μανδύα κριτικής του υπερσυγκεντρωτισμού, παρεμβατισμού των Βρυξελλών και δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ. Πάντως, το AfD δεν θέτει πλέον ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στελέχη του παραδέχονται ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του κόμματος».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Λιγότερο θερμό ήταν το κλίμα στο προεκλογικό συνέδριο του SPD. Ο Ολαφ Σολτς, νυν καγκελάριος που εξελέγη υποψήφιος για μία ακόμα θητεία, δεν είναι από εκείνους που ξεσηκώνουν τα πλήθη. Στους εξακόσιους και πλέον συνέδρους στο εκλογικό συνέδριο του SDP στο Βερολίνο και στους γερμανούς πολίτες υποσχέθηκε ότι θα δώσει τη μάχη της ασφάλειας: ασφάλεια συντάξεων, ασφάλεια μισθών με αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 ευρώ, ασφάλεια της Γερμανίας από περιπέτειες εμπλοκής στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν τη χειρότερη δυνατή αφετηρία για τον Σολτς. Το SPD είναι βαλτωμένο στο 15%, ενώ μία από τις τελευταίες μετρήσεις φέρνει τους Σοσιαλδημοκράτες πίσω από τους Πράσινους. Από το βήμα του προεκλογικού συνεδρίου του SPD ο Σολτς προειδοποίησε ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε σταυροδρόμι». Εάν οι Γερμανοί πάρουν «λάθος στροφή» στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, «θα ξυπνήσουμε σε διαφορετική χώρα το επόμενο πρωί. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ