Η φράση προέρχεται από το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου η Οικολογία του Φόβου που έχει τίτλο «Η υπόθεση του να αφήσουμε το Μαλιμπού να καεί» του συγγραφέα και ακτιβιστή Μάικ Ντέιβις το 1995.
Η θεμελιώδης θέση της Οικολογίας του Φόβου είναι ότι αυτό που κάνει το Λος Άντζελες ξεχωριστό «δεν είναι απλώς η σύζευξη σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών, αλλά το μοναδικά εκρηκτικό μείγμα φυσικών κινδύνων και κοινωνικών αντιφάσεων». Αυτά, υποστηρίζει ο Ντέιβις, «αναπόφευκτα θα διαβρώσουν πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της Νότιας Καλιφόρνιας»
Το επιχείρημα του Ντέιβις στο «The Case» είναι επιτακτικό: καταγράφει την ιστορία των πυρκαγιών της περιοχής για να δείξει τη Νότια Καλιφόρνια ως ένα μέρος που αναφλέγεται τακτικά.
Κάνει σαφές ότι το να ζει κανείς εκεί, δίπλα στα βουνά της Σάντα Μόνικα, στο πεδίο πτήσης των ανέμων Σάντα Άνα, σημαίνει είτε να αποδέχεται τη φωτιά ως μέρος της οικολογίας, τόσο φυσικό όσο τα κύματα του Ειρηνικού, είτε να ζει σε άρνηση.
Η φωτιά ως κομμάτι του τόπου
Ξεκινάει σημειώνοντας ότι οι προ-Ευρωπαίοι κάτοικοι του Λος Άντζελες, οι Ινδιάνοι Chumash και Tongva, έβαζαν κάθε χρόνο μικρές φωτιές στους λόφους του Pacific Palisades και του Μαλιμπού για να καθαρίσουν τους θάμνους.
Ο Ντέιβις σημειώνει ότι ο Ρίτσαρντ Χένρι Ντάνα έγραψε στο κλασικό του ναυτικό έργο «Δύο χρόνια πριν από το κατάρτι » ότι όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας το 1826, είδε μια φωτιά να καταπίνει το φαράγγι Τοπάνγκα.
Στη συνέχεια, ο Ντέιβις καταγράφει τις 13 πυρκαγιές που είχαν κάψει τουλάχιστον 10.000 στρέμματα στα βουνά της Σάντα Μόνικα ακριβώς δυτικά των Palisades μεταξύ 1930 και 1996.
Κάνει μια πειστική υπόθεση ότι οι ξηροί λόφοι γύρω από το Λος Άντζελες, που εκτείνονται από την Πασαντίνα στα ανατολικά έως το Μαλιμπού στα δυτικά, θα αναφλέγονται τακτικά όταν φυσούν οι άνεμοι Σάντα Άνα, και ότι η οικοδόμηση σπιτιών σε αυτούς τους λόφους σχεδόν εγγυάται ότι πολλά από αυτά τα σπίτια θα καούν, ιδιαίτερα όταν οι άνεμοι αυτοί ανεβαίνουν πάνω από 50 μίλια την ώρα.
Πολυτελείς κατοικίες σε ένα ακατάλληλο μέρος
Μέσα σε περισσότερο από μισό αιώνα από τη δεκαετία του ’60 η περιοχή αποκτούσε ολοένα και πιο αριστοκρατικό χαρακτήρα και η πόλη του Λος Άντζελες έγινε το σπίτι της ελίτ της βιομηχανίας του θεάματος, των μεγιστάνων της τεχνολογίας και των διεθνών επιχειρηματιών.
Ο Ντέιβις έβλεπε την πόλη του Λος Άντζελες ως σημάδι για το τι επρόκειτο να συμβεί, καχύποπτος απέναντι σε έναν κόσμο που είχε αναθέσει σε αυτόν τον πολύπλοκο, τρελό, γοητευτικό τόπο «τον διπλό ρόλο της ουτοπίας και της δυστοπίας στον ύστερο καπιταλισμό».
Διευκολύνουμε αυτή τη διαφυγή της λευκής ελίτ προς τα βουνά, υποστήριξε ο Ντέιβις, όχι μόνο επιτρέποντας την ανάπτυξη εκεί όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά και επιδοτώντας όσους πλήττονται από τις αναπόφευκτες πυρκαγιές με τη μορφή φθηνής ασφάλισης για πυρκαγιές και διμοιρίες πρώτων ανταποκριτών που αναπτύσσονται όλο το εικοσιτετράωρο με την παραμικρή σπίθα.
Όπως σημείωσε ο Ντέιβις, η κατάσταση αυτή «εισήγαγε επίσης ένα νέο ισχυρό φυτίλι στο τοπίο: το αυτοκίνητο».
Η δαπάνη εκατομμυρίων για τη διάσωση σπιτιών σε περιοχές που δεν προορίζονταν ποτέ για γειτονιές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι απλώς ανοησία, αλλά σπατάλη δημόσιων πόρων.
Ποιος φταίει για τις φωτιές;
Πράγματι, το Λος Άντζελες και η ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια βλέπουμε κάθε χρόνονα τυλίγονται στις φλόγες.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στα πύρινα μέτωπα καθώς προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.
Ναι, ο Μάικ Ντέιβις και άλλοι προέβλεψαν πολλά από αυτά, αλλά ίσως όχι σε αυτή την κλίμακα ή με αυτή τη σφοδρότητα.
Όπως μεγάλο μέρος της Δύσης, η Νότια Καλιφόρνια έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό από πυρκαγιές.
Γνωρίζουμε ότι οι ακραίες αυτές καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί αν η πόλη είχε θεσπίσει αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς πριν από δεκαετίες.
Επίσης όπως σωστά επισήμανε ο Ντέιβις , τα γηγενή φυτά της Καλιφόρνιας που προσαρμόστηκαν στις πυρκαγιές της περιοχής αντικαταστάθηκαν φυτά που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι άποικοι που ήθελαν να «πρασινίσουν» το μαυρισμένο τοπίο αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Αυτές οι πυρκαγιές λοιπόν, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα παλιό αποικιακό πλήγμα.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Η ολοένα αυξανόμενη κλιματική κρίση αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας αναζωπυρώνουν συνεχώς την εύφλεκη Καλιφόρνια.
Κι αυτός είναι ο σύγχρονος κίνδυνος που έρχεται να προστεθεί στα θεμέλια στην διαρκώς φλεγόμενη «Πόλη των Αγγέλων».
Παρά το βουνό χρυσού που έχει χτιστεί στο κέντρο της πόλης, το Λος Άντζελες παραμένει ευάλωτο στην ίδια εκρηκτική σύγκλιση του οργής του δρόμου, της φτώχειας, της περιβαλλοντικής κρίσης έκανε τις αρχές της δεκαετίας του 1990 την εποχή της κρίσης που του άξιζε
– Μάικ Ντέιβις, City of Quartz:Ανασκαφή του μέλλοντος στο Λος Άντζελες
*Ο Mάικ Ντέιβις πέθανε το 2022 ,πριν του απονεμηθεί η λεγόμενη «υποτροφία της ιδιοφυίας» MacArthur το 1998 ήταν οδηγός φορτηγού και ακτιβιστής.
Πηγή: in.gr