Στο 2,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Υπενθυμίζεται πως οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τη χώρα μας έδειξαν πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός βρέθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο γεγονός που οφείλεται στη βάση σύγκρισης καθώς σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1%!
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 9ο υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με την Κροατία (4,5%), το Βέλγιο (4,4%), την Εσθονία (4,1%), την Ολλανδία (3,9%) και τη Λετονία (3,4%) να είναι οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Ελληνική οικονομία: Τα 6 μεγάλα στοιχήματα για το 2025
Η εικόνα της Eurostat
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες, στις υπηρεσίες η χώρα μας εμφανίζει άνοδο τιμών μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα 5,6% έναντι 5,1%. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο τιμών μετά από την Κροατία με 7,7%, τη Σλοβακία με 6,6%) και την Ολλανδία με 5,9%.
Στην ενέργεια οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο κατά 0,7%, έναντι 0,1% στην Ευρωζώνη. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια διαπίστωσαν το Βέλγιο, η Κροατία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1,7% καταγράφοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, πίσω μόνο από τη Σλοβακία (2,1%), όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 0,5%.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν το γιατί η Ελλάδα εμφανίζει τον δεύτερο μεγαλύτερο δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και των τροφίμων). Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δείκτης ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,4% τον Δεκέμβριο, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,7%.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πλέον έκθεση Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα του γενικού και του δομικού πληθωρισμού.
Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου για μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% φέτος από 2,7% το 2024 (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
Πηγή: ot.gr