Τι φέρνει κοντά Αθήνα – Ριάντ: Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη…

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για Ουκρανικό-Συρία

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μία εβδομάδα πριν την…αλλαγή σελίδας στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και σε μία χρονική συγκυρία έντονης ρευστότητας στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την Συρία και την Γάζα, η Αθήνα συνεχίζει να διευρύνει το…τέμπο στον διπλωματικό της μαραθώνιο. Μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Αιγύπτου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Σαουδική Αραβία. Στην αρχαία πόλη-όαση, Αλ Ούλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τους δύο ηγέτες να δίνουν, στη συνέχεια, το “παρών” στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία, μία χώρα με ισχυρότατο αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία ανάδειξης του ενισχυμένου ρόλου που έχει η ελληνική πρωτεύουσα στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Τη στιγμή που το γεωπολιτικό τοπίο στην Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα-διάδοχο αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις Αθήνας-Ριάντ. Όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου, μάλιστα, έτσι και η Σαουδική Αραβία στέκεται με έντονη καχυποψία απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, με την Αθήνα να…τροφοδοτεί με καύσιμα τις συμμαχίες της, προκειμένου να θέσει αναχώματα στους…πειρατικούς σχεδιασμούς τους εξ’ ανατολών γείτονα για μία τουρκο-συριακή συμφωνία περί του καθορισμού θαλασσίων ζωνών. Με αιχμή, λοιπόν, τις συμμαχίες που προάγουν τη γεωπολιτική σταθερότητα και τη διεθνή νομιμότητα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν άπασες τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και να συνυπογράψουν την υλοποίηση μίας σειράς κοινών πρωτοβουλιών. Όπως σχολιάζουν, παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη, η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το Ριάντ…βλέπει την Αθήνα ως μία σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πολλαπλές συνέργειες

Μαζί με τον πρωθυπουργό, στην Σαουδική Αραβία θα βρεθεί μία πολυμελής κυβερνητική ομάδα. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών. Στην πρώτη γραμμή των διευρυμένων συνομιλιών θα βρεθούν συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που έχουν ως πρώτο σημείο αναφοράς την υπογραφή (τον Ιούλιο του 2022) για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εδραίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Αθήνας-Ριάντ έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή συστοιχίας Patriot. Κίνηση που, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα-διάδοχο στις Βρυξέλλες, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας και στη θέση της Ελλάδας, η οποία την καθιστά εμπορική και ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ