«Θα σας δώσουμε τους Βορειοκορεάτες αν μας δώσετε ουκρανούς αιχμαλώτους»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να παραδώσει δύο αιχμάλωτους βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία. «Για όσους βορειοκορεάτες στρατιώτες δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, μπορεί να υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές», ανέφερε ο Ζελένσκι στο X. Σε όσους θέλουν «να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά διαδίδοντας την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο στα κορεάτικα θα τους δοθεί αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο στρατιώτες είπε στους αξιωματούχους ότι πίστευε πως πήγαινε στη Ρωσία για «εκπαίδευση», αντί να πολεμήσει. Βρέθηκε με ρωσική στρατιωτική ταυτότητα που είχε εκδοθεί στο όνομα άλλου ατόμου. Ο άλλος στρατιώτης δεν είχε έγγραφα. Oι δύο άνδρες που είναι αιχμάλωτοι από τις 9 Ιανουαρίου, βρίσκονται στο Κίεβο. Μιλούν μόνο κορεάτικα και ανακρίνονται με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, ανέφερε στέλεχος της SBU.

Η Ρωσία δεν αρνείται ότι χρησιμοποίησε βορειοκορεατικά στρατεύματα στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ήταν «κυρίαρχη απόφαση» της χώρας του αν θα αναπτύξει ή όχι τέτοια στρατεύματα. Το Σάββατο, ο Ζελένσκι δημοσίευσε φωτογραφίες των δύο αιχμαλώτων – τους ενός το κεφάλι και το πηγούνι είχαν επιδέσμους, ενώ ο άλλος είχε επιδέσμους και στα δύο χέρια.

Ο Ζελένσκι ανήρτησε επίσης τη φωτογραφία μιας κόκκινης ρωσικής στρατιωτικής ταυτότητας που αναφέρει ως τόπο γέννησης το Τουράν, στη ρωσική δημοκρατία της Τούβα, στα σύνορα με τη Μογγολία. Σύμφωνα με το SBU, ορισμένες από τις μάχιμες μονάδες της Βόρειας Κορέας είχαν υποβληθεί σε εκπαίδευση μόλις μιας εβδομάδας πριν βρεθούν στο ρωσικό μέτωπο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος… τονίζει ότι φέρεται να πήγαινε για εκπαίδευση, όχι για να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας και Βρετανίας συναντήθηκαν χθες το βράδυ στη Βαρσοβία προκειμένου να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, λίγο πριν απ’ την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα αυτή των ευρωπαϊκών χωρών δημιουργήθηκε έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις και ως απάντηση στην υπονόμευση από τον Τραμπ της αμερικανικής αξιοπιστίας στο ΝΑΤΟ, καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Είναι ασαφές σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη σημερινή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία υπό την ηγεσία του Τραμπ και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν χθες το βράδυ οι πέντε υπουργοί Εξωτερικών. Σε αυτό το φόντο συγκαλείται, δε, έκτακτη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, στις 3 Φεβρουαρίου, στον πύργο Λιμόν 20 χλμ. απ’ τη Λιέγη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Μιλώντας δε χθες στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε, αλλάζοντας την τροχιά της σύγκρουσης» υπογράμμισε, «ότι μπορούν να φτάσουν σε θέση ισχύος».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι απλά Τρίτη

Είναι απλά Τρίτη

Ηταν κάποτε μια εποχή, όχι πολύ μακριά, που όλοι συμφωνούσαν: ακροδεξιά κόμματα δεν μπαίνουν σε ευρωπαϊκές…