«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση που μακροχρόνια θα είναι θετική. Αρκεί να αξιοποιήσει παραγωγικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director και Global Head της G10 Foreign Exchange Strategy για τη Bank of America Merrill Lynch Global Research, στο Exclusive Greek Roundtable που διοργανώθηκε σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2025 με βασικές θεματικές την Ελλάδα και τις οικονομίες G10, το ESG και το Credit outlook.
Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει το 2025 – Τρεις οικονομολόγοι απαντούν στον ΟΤ
Όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Βαμβακίδης, η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία. Και στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά και στις δημοσιονομικές της επιδόσεις.
Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει πολύ το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αλλά και η πολιτική σταθερότητα που εμφανίζει. Κάτι που θα συνεχιστεί την επόμενη διετία, εκτίμησε ο Global Head της G10 Foreign Exchange Strategy για την BofA.
Οι κίνδυνοι
Όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες αναλύσεις της η BofA, ένας σημαντικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι το υψηλό εμπορικό έλλειμμα. Είναι επί της ουσίας ένα πρόβλημα που εμφανίζεται μαζί με τις υψηλές ροές επενδύσεων. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόβλημα δημοσιονομικής φύσης ή απόρροια κατανάλωσης, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη.
Επίσης, μία ανησυχία είναι τι θα συμβεί μόλις τελειώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό έχει να κάνει με το πόσο παραγωγικές ήταν οι επενδύσεις που έγιναν με αυτά τα κεφάλαια, εξήγησε ο κ. Βαμβακίδης.
Το θετικό σενάριο θα έρθει εάν οι επενδύσεις αυτές θα είναι παραγωγικές. Εάν δεν είναι θα επιβεβαιωθεί το αρνητικό. Άρα, αυτά τα χρήματα πρέπει να ξοδευτούν σωστά και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο κ. Βαμβακίδης. Δίνεται δηλαδή η ευκαιρία στην Ελλάδα, να δημιουργηθεί μια κατάσταση που μακροχρόνια θα είναι θετική, πρόσθεσε.
Η επίδραση Τραμπ
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από πιθανούς δασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Βαμβακίδης ανέφερε ότι δεν βλέπει μεγάλη άμεση επίδραση. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε υπηρεσίες, επομένως, η άμεση επίδραση θα είναι χαμηλή.
Θα έχει όμως έμμεση επίδραση, καθώς θα επηρεαστεί από τα προβλήματα που θα έχουν οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Κίνας.
Εποικοδομητική η στάση για τις ελληνικές τράπεζες
Από την πλευρά του, ο Credit Strategy, κ. Γιάννης Αγγελάκης, επανέλαβε την εποικοδομητική στάση της BofA για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και την εκκαθάριση των ισολογισμών τους και την βελτιωμένη κεφαλαιακή επάρκειά τους.
Όπως επισήμανε, η πιθανότητα βελτίωσης της αξιολόγησης από πιστοληπτικούς οργανισμούς εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Την ίδια ώρα, έχουν χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές επειδή έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων MREL, ενώ επωφελούνται από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Παράλληλα, ο κ. Αγγελάκης υπενθύμισε ότι τα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύουν την ευελιξία για την επιστροφή στις αξιόπιστες μερισματικές αποδόσεις.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ξεχωριστά από το roundtable, η BofA έθεσε σε ανάλυσή της για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA) τη Eurobank ως κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα το 2025.
Για τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες, πλην της Εθνικής (σύσταση underperform), έδωσε σύσταση για υπεραπόδοση (outperform), με τις τιμές στόχους να τίθενται στα 3,10 ευρώ για τη Eurobank, στα 2,06 ευρώ για την Alpha Bank, στα 5,30 ευρώ για την Πειραιώς και στα 8,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
Η αβεβαιότητα του 2025
Αναφορικά με τις υπόλοιπες οικονομίες, ο κ. Βαμβακίδης ανέφερε ότι το νέο έτος άρχισε με τεράστια αβεβαιότητα. Έχουμε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα στην Αμερική και πολλά προβλήματα στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ερωτήματα. Στις ΗΠΑ είναι εάν δούμε πολιτικές που θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αφού αυτά που λέει ο εκλεγμένος πρόεδρος οδηγούν σε πιέσεις στις τιμές, και στην Ευρώπη εάν δούμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Για τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, η αμερικανική οικονομία τα έχει πάει πολύ καλύτερα από ότι ο καθένας θα περίμενε. Η οικονομία δεν έχει ρίξει ρυθμούς και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2%, αφού από τα μέσα του 2024 δεν έχουμε δει πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.
Η απόδοση, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, εξηγείται στην παραγωγικότητα, στην καινοτομία, αλλά και στις πολλές δημοσιονομικές δαπάνες. Ενώ οι επενδυτές αναμένουν πληθωριστικές πολιτικές από τον Τραμπ, δεν περιμένουν πληθωρισμό. Ή οι αναλυτές είναι λάθος, ή οι πολιτικές δεν θα είναι τόσο επιβαρυντικές για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο μεταναστευτικό μέτωπο.
Πάντως, αν δούμε να αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, θα αυξηθούν τα επιτόκια από τη Fed, κάτι που στην παρούσα δεν αναμένεται από τις αγορές.
Για την Ευρώπη
Για την Ευρώπη ο κ. Βαμβακίδης ανέφερε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ πιο κάτω από εκείνους στις ΗΠΑ.
Εντούτοις, υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να δούμε θετικές εξελίξεις. Εάν δεν υπάρξουν δασμοί, ή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές.
Επίσης, μπορεί να δούμε περισσότερες αμυντικές δαπάνες, καθώς ο στόχος πλέον είναι στο 3% του ΑΕΠ, με τον κ. Βαμβακίδη να μην αποκλείει να δούμε και κάποιο είδος ευρωομολόγου για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών.
Επίσης, κάποιες μεταρρυθμίσεις στην έκθεση Ντράγκι έχουν πολλές πιθανότητες να προχωρήσουν. Ήδη η Κομισιόν τις υποστηρίζει, ενώ θα βοηθήσουν την Ευρώπη, αρκεί να συνεργαστεί καλύτερα.
Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, που μπορεί να κινητοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση θα είναι θετική μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Βαμβακίδης.
Πηγή: ot.gr