Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σημειώνει ότι προωθείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μη Ιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, τους οποίους προβάλλει ότι θα εκπαιδεύσει στην τέλεση ιατρικών πράξεων
Έντονα αντέδρασε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) μόλις πληροφορήθηκε για την οργάνωση συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Δ.Σ. της ΕΑΕ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στους υπευθύνους, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Με την εξώδικη διαμαρτυρία η ΕΑΕ καλεί τους οργανωτές όπως αποσύρουν, ή τροποποιήσουν το «μη νόμιμο και καθ’ όλα αντιδεοντολογικό και παράτυπο πρόγραμμα». Διαφορετικά δηλώνει ότι θα προβεί, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, αλλά πρωτίστως του ύψιστου συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ακτινολογική Εταιρεία, το Πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Υπερηχογραφία παρά την κλίνη σε Επείγουσες Καταστάσεις και Βαρέως Πάσχοντες – POCUS (Point of Care Ultrasonography)». Εκπονήθηκε από το «Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνους τους Καθηγητές Εντατικής Θεραπείας κ.κ. Επαμεινώντα Ζακυνθινό και Δημοσθένη Μακρή.
Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μη Ιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, τους οποίους προβάλλει ότι θα εκπαιδεύσει στην τέλεση ιατρικών πράξεων (και συγκεκριμένα υπερήχων), παρότι κατά τον νόμο αυτοί αποκλείονται από την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και άρα και από την εκτέλεση υπερηχογραφημάτων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ταυτόχρονα το Πρόγραμμα φέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευτές, που δεν προκύπτει ότι διαθέτουν άδεια εκπαίδευσης στο αντικείμενο της υπερηχογραφίας. Επιπλέον, προορίζεται και για Ιατρούς, που δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν υπερηχογραφήματα λόγω μη πλήρωσης των προβλεπόμενων από το νόμο προϋποθέσεων.
«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι Ιατροί Ακτινολόγοι μπορεί να διενεργούν υπερηχογραφήματα. Επίσης, έχουν δικαίωμα και Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι υποχρεωτικά όμως πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ειδική εξάμηνη εκπαίδευση (ανά διαφορετική ειδικότητα) σε πιστοποιημένα Ακτινολογικά Τμήματα και έχουν δώσει ειδικές εξετάσεις σε Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Θάνος Χαλαζωνίτης. «Αναγνωρίζοντας τις εύλογες και αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης στην υπερηχογραφία, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΑΕ είναι στη διάθεση της Πολιτείας, του Κε.Σ.Υ. και του Π.Ι.Σ., ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε σύγχρονα και υλοποιήσιμα Προγράμματα εκπαίδευσης, που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης
Νοσοκομείο Άμφισσας: Δε φτάνουν οι ακτινολόγοι να βγουν οι εφημερίες – Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι
Ακτινολόγοι: Ενστάσεις για τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Ακτινολόγοι: Γιατί διαμαρτύρονται ότι τα διαγνωστικά κέντρα οδηγούνται στην χρεοκοπία
Πηγή: ygeiamou.gr