Ασφάλιστρα υγείας: Γιατί έκαναν πίσω στις μεγάλες αυξήσεις οι ασφαλιστικές –

Ασφάλιστρα υγείας: Γιατί έκαναν πίσω στις μεγάλες αυξήσεις οι ασφαλιστικές

Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, άρχισαν από χθες το απόγευμα να ανακοινώνουν την μείωση του ύψους των ανατιμήσεων στα νοσοκομειακά ασφάλιστρα, κατά περίπου 50%.

Με ανακοινώσεις τους η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife, Generali και Interamerican προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ασφάλιστρα υγείας: Ποιους όρους βάζουν οι ασφαλιστικές για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις

Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα χθες το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προτείνει να καταργηθεί επί της ουσίας ο νόμος του 2020, που προώθησε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, και να επανέλθει ο νόμος του 1994, σύμφωνα με τον οποίο «η αύξηση του ασφαλίστρου θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες που θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση ασφάλισης υγείας και με τα οποία θα ελέγχεται το ύψος της μεταβολής του ασφαλίστρου».

Δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια

Δηλαδή αν ένας καταναλωτής, με βάση το νόμο που προτείνει να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ, θεωρήσει ότι η ανατίμηση των ασφαλίστρων που του επιβλήθηκε είναι υπερβολική, τότε μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει την ακύρωση της.

Επίσης με άλλη διάταξη στην τροπολογία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση προτείνει για τις ανατιμήσεις του 2024 και 2025 να μην είναι μεγαλύτερες του 2,7%. Ειδικότερα, αναφέρεται: «Η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων των ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας για το 2024 προσδιορίζεται με βάση το ποσοστό αύξησης των αποζημιώσεων υγείας που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το έτος 2022 (Σύστημα Λογαριασμών Υγείας ΕΛΣΤΑΤ, 27.3.2024). Η αύξηση του ασφαλίστρου περιορίζεται από 14% σε 2,70%. Το υπερβάλλον μέρος του ασφαλίστρου συμψηφίζεται με το πρώτο ασφάλιστρο που ακολουθεί».

Ποια ασφάλιστρα  μειώνουν

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των αυξήσεων – κι όχι των ασφαλίστρων – του 2025 αφορά μόνο τα ισόβια συμβόλαια υγεία, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 250.000, κι όχι στα ετησίως ανανεούμενα.

Αναφορικά με τα ετησίως ανανεούμενα, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των συμβολαίων η αύξηση των ασφαλίστρων ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 8%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός είναι στο 2,7%!

Η πίεση Θεοδωρικάκου

Είναι προφανές ότι το πολιτικό περιβάλλον, αλλά και γενικότερα η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν άφησε περιθώρια στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – παρ΄ ότι τα αναζήτησαν… – οι όποιες αλλαγές να αφορούν το 2026. Το μήνυμα που έστειλε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος να μειωθούν οι αυξήσεις από το 2025 διαφορετικά θα τεθεί πλαφόν, ήταν καταλυτικό.

Το ραντεβού Νικητιάδη με ασφαλιστικές

Από την άλλη πλευρά οι ασφαλιστικές εταιρείες στη διάρκεια συνάντησης με τον αρμόδιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Νικητιάδη διαπίστωσαν πως και στη Χαριλάου Τρικούπη για προφανείς πολιτικούς λόγους υπάρχει διάθεση όχι μόνο να συνεχιστεί η «επίθεση» αλλά και να εκθεμελιωθεί το νομοθετικό σύστημα που υιοθετήθηκε το 2020, πράγμα το οποίο θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ετσι οι διοικήσεις των εταιρειών ανέκρουσαν πρύμναν, επιχειρώντας να διασώσουν το νομοθετικό πλαίσιο έστω κι αν χρειαστεί να «χάσουν» τον δείκτη του ΙΟΒΕ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ