Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, από τη μηχανική μάθηση που διευκολύνει τις διαγνώσεις έως την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων – αλλά δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα κόψει 200.000 θέσεις εργασίες στη Wall Street
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ολόκληρη η τεχνολογία. Είναι αδύνατο στις μέρες μας να μην χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι.
Είναι αδύνατο στις μέρες μας να μην χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη παραδέχεται ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι
Ενώ η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει τη χρήση τέτοιων λύσεων αιχμής στον τομέα της υγείας, ο Βαρχέλι απέκλεισε προς το παρόν μια ειδική νομοθετική πρωτοβουλία.
Ωστόσο, για τον Επίτροπο είναι «πολύ σαφές» ότι ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει την ατζέντα της Επιτροπής
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν πρόκειται να σχεδιάσουμε βασικές προτάσεις, θα επικεντρωθούμε σε μεγάλο βαθμό και στην πιθανή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε.
Αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει την ατζέντα της Επιτροπής, με συγκεκριμένους τομείς εστίασης συνυφασμένους με ευρύτερες νομοθετικές προσπάθειες.
Μεταξύ αυτών είναι ο νόμος για τη βιοτεχνολογία, προγραμματισμένος για το 2025, ο οποίος αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των κανονισμών για τις βιοεπιστήμες που επιδιώκουν να «φέρουν τη βιοτεχνολογία από το εργαστήριο στο εργοστάσιο και στη συνέχεια στην αγορά», όπως τονίζεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καθοδηγήσει μόνο το έργο των φορέων χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη προϊόντων, αλλά θα μπορούσε επίσης να φανεί χρήσιμη για τις θεραπείες και τα διαγνωστικά, είπε.
«Εργαλείο που θα βοηθήσει τους ασθενείς»
Ο Βαρχέλι αναφέρθηκε στο επερχόμενο σχέδιο της ΕΕ για την καρδιαγγειακή υγεία ως παράδειγμα, καθώς θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ΤΝ για την εξατομικευμένη ιατρική, την προγνωστική ανάλυση της υγείας και τις προσαρμοσμένες διαδρομές φροντίδας των ασθενών.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο που θα βοηθήσει τους ασθενείς να δουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του πρόσφατου πλαισίου της ΕΕ για τον χώρο δεδομένων υγείας, το οποίο διευκολύνει την ασφαλή συλλογή και ανάλυση τεράστιων συνόλων δεδομένων υγείας. Αυτό, υποστήριξε, είναι απαραίτητο για την προώθηση των καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή in.gr
Πηγή: ot.gr