Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον επαίνεσε που επισήμανε το σχέδιο του ΝΑΤΟ να αγκαλιάσει την Ουκρανία ως βασική αιτία της σχεδόν 3ετούς σύγκρουσης.
Οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ευρύτερες ρυθμίσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Η παγκόσμια κοινότητα είναι τώρα μάρτυρας μιας ολοκληρωτικής μάχης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της πολυπολικότητας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες το 2024. Ως πολυπολικότητα η Ρωσία εννοεί τον τερματισμό της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
Ο υπουργός έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις προσπάθειες να «χαλάσει» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει αναπτύξει τη συνήθεια να κερδοσκοπεί σε βάρος άλλων χωρών και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Τραμπ αποδέχεται πως το ΝΑΤΟ ευθύνεται για την εκκίνηση του πολέμου
Ο Λαβρόφ επαίνεσε συγκεκριμένα τα σχόλια του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα, στα οποία είπε ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει τις πόρτες του στην Ουκρανία οδήγησαν στις εχθροπραξίες. Ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία είχε «γραμμένο στην πέτρα» (Associated Press) ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιδιώξει να επεκτείνει τη στρατιωτική συμμαχία στο κατώφλι της Ρωσίας (σ.σ. Στρατηγική Συμφωνία 2021).
Το ΝΑΤΟ έκανε ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί να μην κάνει και ο Τραμπ το είπε αυτό
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να καταλάβω τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτό». Τα σχόλια του Τραμπ απηχούν τη ρητορική της Μόσχας, η οποία έχει περιγράψει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ως απάντηση στη σχεδιαζόμενη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και ως προσπάθεια προστασίας των ρωσόφωνων.
Πριν από τη σύγκρουση, η Ρωσία είχε απαιτήσει νομική εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας ότι η συμμαχία δεν έχει αποκλείσει ποτέ την πιθανή ένταξη οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, αλλά δεν είχε κανένα άμεσο σχέδιο να ξεκινήσει η Ουκρανία αυτόν τον δρόμο.
«Το ΝΑΤΟ έκανε ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί να μην κάνει και ο Τραμπ το είπε αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Σηματοδότησε την πρώτη τέτοια ειλικρινή αναγνώριση όχι μόνο από έναν ηγέτη των ΗΠΑ αλλά από οποιονδήποτε δυτικό ηγέτη ότι το ΝΑΤΟ είχε πει ψέματα όταν υπέγραψε πολλά έγγραφα. Χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη, ενώ το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στα σύνορά μας κατά παράβαση των συμφωνιών».
H απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να χαλάσει τον δρόμο της κυβέρνησης Τραμπ
Η απερχόμενη ομάδα του Μπάιντεν επιδιώκει να «χαλάσει τα πράγματα για την επερχόμενη κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, απελαύνοντας 120 υπαλλήλους ρωσικών διπλωματικών αποστολών».
Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να «παίξει ένα βρώμικο κόλπο» στη Σερβία απαιτώντας την απομάκρυνση των ρωσικών επενδύσεων από τη σερβική πετρελαϊκή βιομηχανία. Η Ρωσία ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι σχετικά με τις απαιτήσεις αυτές. «Ελπίζουμε να λάβουμε απάντηση στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο Μπάιντεν υπερηφανεύτηκε για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και τη συγκέντρωση της υποστήριξης 50 χωρών για να «βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας που χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πληρεξούσιο».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παίρνει βαριά κληρονομιά, για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, όπου οι ζημιές από τις πυρκαγιές υπολογίζονται κοντά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτό είναι ακόμη περισσότερο από ό,τι πέταξαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός.
Οι σκέψεις του Τραμπ θα έχουν επίπτωση μετά την ορκωμοσία του
Τα σχόλια «σκέψης» του Τραμπ για διάφορα θέματα δεν έχουν καμία πρακτική επίπτωση έως ότου ορκιστεί στο αξίωμά του, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Ήταν η πρώτη φορά που όχι μόνο ένας Αμερικανός ηγέτης, αλλά και οποιοσδήποτε δυτικός ηγέτης διατύπωσε με ειλικρίνεια ότι το ΝΑΤΟ έλεγε ψέματα όταν υπέγραφε πολλαπλά έγγραφα τόσο με τη χώρα μου όσο και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός.
Η Ρωσία θα μελετήσει τη θέση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, όταν μετά αναλάβει τα καθήκοντά του και θα τη συνθέσει. Η Μόσχα θα περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την επερχόμενη κυβέρνηση, όπως η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις μέχρι στιγμής», δήλωσε ο υπουργός.
Ο λαός της Γροιλανδίας θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθμίσει την πρόσφατη πρόταση του Τραμπ σχετικά με τον έλεγχο του νησιού.
«Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς εμείς – ως γείτονες άλλων νησιών, χερσονήσων και εδαφών – ακούσαμε τους κατοίκους της Κριμαίας, του Ντονμπάς και της Νοβοροσίας για να μάθουμε πώς αισθάνονται για το καθεστώς που είχε καταλάβει την εξουσία μέσω ενός παράνομου πραξικοπήματος και απορρίφθηκε από τους κατοίκους της Κριμαίας, του Ντονμπάς και της Νοβοροσίας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Το σαμποτάζ στον αγωγό Turkstream
«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αντιπάλους σε κανέναν τομέα, αρχής γενομένης από την ενέργεια, όπου εγκρίνουν απροκάλυπτα τρομοκρατικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καταστροφή των θεμελίων της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και όπου ξεσηκώνουν τους Ουκρανούς πελάτες τους», δήλωσε ο υπουργός.
Η επιλογή των αδίστακτων και επιθετικών μεθόδων καταστολής των αντιπάλων έναντι του θεμιτού ανταγωνισμού φαίνεται στην πολιτική κυρώσεων, την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταστήσει «βάση των ενεργειών τους στην παγκόσμια σκηνή» κατά της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων.
«Η κλοπή ήταν πάντα μέρος της εργαλειοθήκης που χρησιμοποιούσαν οι δυτικές χώρες για να ζουν εις βάρος των άλλων», δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Για τους «εκλεκτούς» των ΗΠΑ στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν μόνιμη ιδιότητα μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι οποίες «δεν τολμούν να βγάλουν άχνα» κάθε φορά που η Ουάσινγκτον παρεμβαίνει στα συμφέροντά τους. Οι χώρες αυτές «δεν έχουν δική τους φωνή στην παγκόσμια πολιτική». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «κοίταξε σιωπηλά αλλού» όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να υποστεί μεταρρύθμιση, καθώς «μακράν δεν εκπροσωπούνται εκεί όλες οι χώρες που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, τα παγκόσμια οικονομικά, την παγκόσμια πολιτική ή τη στρατιωτική κατάσταση».
Η Ινδία και η Βραζιλία «αξίζουν πλήρως» μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρέπει επίσης να ληφθεί απόφαση για τη μόνιμη συμμετοχή της Αφρικής.
Για το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία
«Το ουκρανικό καθεστώς, το οποίο κατέλαβε την εξουσία μέσω ενός παράνομου και αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, απλά χαρακτήρισε αυτούς τους ανθρώπους ως τρομοκράτες επειδή αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το πραξικόπημα. Στη συνέχεια, το καθεστώς εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας επίθεση εναντίον όλων των ρωσικών πραγμάτων, όλων όσων για πολλούς αιώνες καθόριζαν την ουσία αυτών των εδαφών», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε συζητήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα που τώρα ονομάζεται Ουκρανία», συνέχισε.
Οι απειλές στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας «πρέπει να εξαλειφθούν», αλλά το ευρασιατικό πλαίσιο θα κυριαρχήσει στην επίτευξη των όποιων συμφωνιών.
Ο Λαβρόφ για την «ατιμωρησία της Δύσης»
«Η Δύση είναι ουσιαστικά μεθυσμένη από το θεωρούμενο μεγαλείο της, την ατιμωρησία της και το αυτονόητο δικαίωμά της να διαμορφώνει το μέλλον για όλους τους λαούς του κόσμου» και να εκδίδει ετυμηγορίες για τα εκλογικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες. «Αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, όχι μόνο στη Βενεζουέλα» όπως ανέφεραν.
«Όταν λέμε δημοκρατία, σημαίνει ένα πράγμα: Κάνω ό,τι θέλω», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη Δύση.
Οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλεζ και Χουάν Γκουαϊδό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπιτσβίλι εγκαταλείποντας τα αιτήματά τους, εγκαταλείποντας τη χώρα και αναλαμβάνοντας εργασία σε δυτικό ίδρυμα, όπως δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
Πηγή: in.gr