Κάγια Κάλας: «Η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία»

Κάγια Κάλας: «Η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία»

Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο Χακάν Φιντάν στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, όπως δηλώνει η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ μίλησε επίσης για τις αμυντικές δαπάνες, τη Λευκή Βίβλο για την Αμυνα, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τον Τραμπ.

Στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητήσετε με τους υπουργούς Εξωτερικών τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Συρία. Ποιες προϋποθέσεις θέτει η ΕΕ, θα τις συνδέσετε με οδικό χάρτη;

Θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις στις 27 Ιανουαρίου, αλλά πρώτα εξετάζουμε τον οδικό χάρτη. Πρώτα θα δούμε την άρση κυρώσεων που έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της χώρας, την πρόσβαση σε τράπεζες, για παράδειγμα. Κάθε βήμα θα είναι υπό όρους σε σχέση με σωστά βήματα από την πλευρά τους. Ακούμε σωστά λόγια, αλλά θέλουμε να δούμε και σωστά έργα. Θα υπάρχει μια θέση επιστροφής, αν βλέπουμε να μην κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να επαναφέρουμε τις κυρώσεις. Συνάντησα τον υπουργό Εξωτερικών (Ασάντ αλ-Σιμπάνι) την Κυριακή και ήταν σαφής ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.

Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα υπονομεύσει τα συμφέροντα της Κύπρου. Πώς θα προσεγγίσετε το ζήτημα;

Οσον αφορά τη θαλάσσια ζώνη, είχα επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον ρώτησα για αυτό ευθέως. Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση, ότι πρόκειται για φημολογία που δεν έχει καμία βάση και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τα λόγια του, διότι του έθεσα ευθέως το ερώτημα.

Ομως, τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, να το συνδέσει με την άρση των κυρώσεων;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εχω τον λόγο τους ότι δεν θα το κάνουν.

Γενικότερα, σας ανησυχεί ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία;

Οι σχέσεις που έχουν στη Συρία είναι σημαντικές και όλοι οι περιφερειακοί παίκτες έχουν στον νου τους τι κάνει η Τουρκία. Εμείς λέμε ότι η κατάσταση των Κούρδων και όλες οι ενέργειες δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέο χάος. Μια σταθερή Συρία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, των γειτονικών χωρών και της ΕΕ.

Ολοι αναμένουν τι θα κάνει ο Τραμπ όσον αφορά την Ουκρανία. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ΕΕ;

Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, αλλά και τίποτα για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη. Σαφώς, σε όποια συμφωνία υπάρξει, η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει και εξαρτάται από τους Ουκρανούς ποια συμφωνία θα δεχτούν. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα σταματήσει σύντομα τον πόλεμο. Αν χρησιμοποιήσει τη δύναμη των ΗΠΑ για να πιέσει τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του και να σταματήσει να βομβαρδίζει πολίτες και υποδομές, ο πόλεμος θα τελειώσει σε χρόνο μηδέν. Το πρόβλημα είναι ότι ο Πούτιν δεν θέλει στην πραγματικότητα ειρήνη, θέλει εκεχειρία για ανασυγκρότηση και επανεξοπλισμό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Ο αριθμός των ευρωπαίων ηγετών που είναι φιλικοί προς τη Ρωσία αυξάνεται. Πώς θα διατηρήσει η ΕΕ ισχυρή ενότητα έναντι της Ρωσίας;

Εχουμε καταφέρει να είμαστε ενωμένοι, παρότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες και γίνονται δυσκολότερες. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ενιαία θέση, διότι μόνο τότε είμαστε ισχυροί.

Θα μας διχάσει ο Τραμπ;

Δεν νομίζω. Εχουμε πολλά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και αυτό δεν αλλάζει από χώρα σε χώρα.

Πώς θα διασφαλίσει η Ευρώπη ότι δεν θα παραμεριστεί, αποτελεί η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων επιλογή;

Ας μην προτρέχουμε, διότι η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη. Η Ρωσία θεωρεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της. Δεν είναι. Αν δει κανείς την οικονομική πίεση που ασκούμε στη Ρωσία, και πρέπει να την αυξήσουμε, τα εθνικά τους κονδύλια έχουν εξαντληθεί, δεν έχουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είχαν, η Gazprom σκέφτεται να απολύσει 40% του προσωπικού της, η απασχόληση είναι σε άθλια κατάσταση, τα τραπεζικά επιτόκια πάνω από 20%, στρατολογούν Βορειοκορεάτες. Ολα δείχνουν ότι δεν τα πάνε καλά, αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ενότητα και την ισχύ μας, ο χρόνος είναι με το μέρος μας.

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν επικρατεί στον πόλεμο;

Στηρίζοντας την Ουκρανία, ασκώντας οικονομική πίεση στη Ρωσία και απομονώνοντάς την πολιτικά. Είμαστε πιο ισχυροί στρατιωτικά και οικονομικά και πρέπει να έχουμε τη συμπεριφορά μιας δύναμης όπως οι ΗΠΑ που έχουν την πολιτική «ειρήνη μέσω ισχύος». Η Συρία έδειξε ότι η Ρωσία δεν είναι αήττητη.

Ο Τραμπ είπε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5%. Τι νομίζετε;

Δεν κολλάω στους αριθμούς 3%, 5%. Αυτό μας αποπροσανατολίζει από το πραγματικό ζήτημα, που είναι ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα σε νέες ικανότητες, στο τι κάνουμε μαζί για να προστατέψουμε την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο να υποστηρίζει περισσότερες αμυντικές δαπάνες. Για να ζούμε σε ειρήνη πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Τι αισθήματα σας προκάλεσε;

Οι ΗΠΑ είναι μέλος του ΟΗΕ. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους πρέπει να γίνονται σεβαστές. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τις αρχές αυτές. Νομίζω ότι στάλθηκαν μηνύματα στην Κίνα.

Ποιος είναι ο πυρήνας του σχεδίου για την αμυντική βιομηχανία;

Θα έχουμε συνάντηση αύριο με εκπροσώπους των υπουργείων Αμυνας των κρατών – μελών για να έχουμε τη συμβολή τους στη Λευκή Βίβλο για την άμυνα. Η δομή που θέλουμε να δούμε περιλαμβάνει στοιχεία όπως κοινά ευρωπαϊκά έργα, ο ρόλος της Ευρώπης σε άλλους μεγάλους οργανισμούς, η χρηματοδότηση, η βιομηχανία και η στήριξη της Ουκρανίας.

Είπατε ότι δεν θα πρέπει να κολλάμε σε αριθμούς, αλλά μια αύξηση δαπανών στο 5% είναι ρεαλιστική;

Σαφώς χρειαζόμαστε περισσότερες δαπάνες, αλλά πέρα από το αν θα είναι 3%, 4% ή 5% σημασία έχουν οι ικανότητες, οι κοινές ικανότητες που χρειαζόμαστε, οι οποίες προφανώς χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Η άλλη πλευρά είναι η αμυντική βιομηχανία. Πρέπει να αναλαμβάνει περισσότερα ρίσκα, να παράγει περισσότερα από τις παραγγελίες, χρειάζεται επίσης συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, επενδυτικών funds. Η ΕΤΕπ δεν επενδύει στην άμυνα, η οποία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία επενδύσεων με την πορνογραφία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ