Στα 2 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των “ντιλ” της αγοράς ακινήτων το 2024

Νέο επενδυτικό μοντέλο για τις εταιρείες ακινήτων- Οι αλλαγές που...

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ) ανήλθε η αξία των αγοραπωλησιών ακινήτων εισοδήματος κατά την διάρκεια του 2024, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 2,5% σε σχέση με το 2023, όταν είχαν ανέλθει σε 2,02 δις ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκε στον τομέα της φιλοξενίας, όπου σημειώθηκε αύξηση του όγκου των συναλλαγών κατά 100%. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις συναλλαγές γης, ενισχυμένη από την εξαγορά ύψους 120 εκατ. ευρώ, στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την κα. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Proprius, “παρά την φαινομενική μείωση των επενδύσεων στους υπόλοιπους τομείς, στην πράξη αυτό αποδίδεται τεχνικά στην κατανομή στο 2023 δύο προ συμβατικών συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, της πώλησης του Project Skyline και του κτιρίου που φιλοξενεί τα νέα γραφεία της PWC, ενώ και τα δύο οριστικά συμβόλαια έχουν υπογραφεί το 2024. Επίσης, οι ΑΕΕΑΠ επενδύουν τώρα σε γη για την ανάπτυξη των έργων τους, με το κόστος ανάπτυξης να μην απεικονίζεται στις συναλλαγές.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, κατά την διάρκεια του 2024, οι επενδυτές γραφείων παρακολούθησαν στενά την δυναμική της ζήτησης των χρηστών και τον αντίκτυπο της ευέλικτης εργασίας αναβάλλοντας άμεσες επενδυτικές αποφάσεις. Επιπροσθέτως μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων μετατοπίστηκε σε άλλους τομείς ακινήτων, όπως ο κλάδος της φιλοξενίας και της κατοικίας. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό συμπέρασμα είναι ότι και το 2024, η πλειοψηφία των συναλλαγών αφορούσε αποκλειστικά εγχώριους επενδυτές, καθώς οι ξένοι συνεχίζουν να απέχουν από την αγορά ακινήτων εισοδήματος. Ως επί το πλείστον, οι συναλλαγές αφορούσαν εξαγορές ακινήτων για ίδια χρήση, ή ειδικού σκοπού. Οι περισσότερες από τις ΑΕΕΑΠ διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό μια θέση αναμονής, ενώ το 2024 ήταν άλλη μια χρονιά με περιορισμένα διεθνή σε άλλους τομείς εκτός της φιλοξενίας.

Κατά την Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά τον διεθνή όμιλο Cushman & Wakefield, συνολικά το 2024 σηματοδότησε μια χρονιά μεταβάσεων, προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας των αγορών, ενώ στον τομέα των εμπορικών ακινήτων εδραιώθηκε η τάση για επένδυση σε ποιοτικά ακίνητα σε όλους τους τομείς της αγοράς, τάση η οποία έχει την αφετηρία της ήδη από την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, παρά το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της οικονομίας, οι επίμονες προκλήσεις όπως η αύξηση των επιτοκίων, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνέχισαν να ασκούν επιρροή στις επενδυτικές αποφάσεις.

Αναφορικά με το 2025, καταγράφεται αισιοδοξία, με “προσδοκίες για βελτιωμένες συνθήκες δανεισμού και επίλυση γεωπολιτικών συγκρούσεων, που πιθανότατα να τονώσουν τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα. Οι θετικές επιδόσεις της αγοράς των χρηστών που καταγράφηκαν το 2024 τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις ζητήσεις των χρηστών, αναμένεται να επιταχύνουν τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές, τη βελτιωμένη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη χαλάρωση των επιτοκίων, τίθενται ισχυρά θεμέλια για το επόμενο έτος, με τη δραστηριότητα να αναμένεται να ποικίλλει ανά τομέα, προσαρμοσμένη στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας. Το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου αναμένεται να επιτρέψει περισσότερες εξαγορές ακινήτων μεγάλης κλίμακας σε σχέση με το προηγούμενο έτος”, τονίζει η Proprius.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ