Η φαρμακευτική πολιτική έτσι όπως διαμορφώνεται έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να φέρουν στη χώρα νέα φάρμακα
Με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και κυρίως το μεγάλο «αγκάθι» του clawback.
Λίγο πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες παραλάβουν τα σημειώματα των αυτόματων επιστροφών που θα κληθούν να δώσουν στο κράτος για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2024, θα εκθέσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όλες τις παθογένειες της σημερινής φαρμακευτικής πολιτικής. Βασικό αίτημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών είναι η ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης που μένει η ίδια εδώ και χρόνια, ενώ οι δαπάνες για φάρμακα αυξάνονται συνέχεια. Ως αποτέλεσμα, συνεχώς αυξανόμενη είναι η συνδρομή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη, αλλά και των πολιτών μέσω της συμμετοχής τους.
Οι εταιρείες αναμένουν με αγωνία τα σημειώματα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, μιας και έχουν προηγηθεί εκείνα του πρώτου εξαμήνου του 2023, στα οποία το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα χτύπησε «κόκκινο», φτάνοντας το 83%.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, τα υπέρογκα clawback απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει από την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό καθώς οι εταιρείες, όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές οι Σύνδεσμοι που τις εκπροσωπούν, εφόσον το περιβάλλον της χώρας μας είναι αποθαρρυντικό, δεν θα φέρνουν νέα φάρμακα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βασικά αιτήματα των εταιρειών είναι να δοθούν επιπλέον πόροι για τη φαρμακευτική δαπάνη, να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική καθώς και να υπογραφεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου και οι φαρμακευτικές εταιρείες να γνωρίζουν τι πρέπει να δώσουν ως αυτόματες επιστροφές.
Ειδήσεις σήμερα
Σε ποιο νοσοκομείο γίνεται διαλογή ασθενών με Τεχνητή Νοημοσύνη – Τα οφέλη για ασθενείς και Επείγοντα
Οι 4 αναπνευστικές λοιμώξεις που είναι σε έξαρση – Ποια προκαλεί «χαμό» στα νοσοκομεία
Αντιδρούν οι ακτινολόγοι στην επιμόρφωση μη ιατρών για διενέργεια υπερήχων
Πηγή: ygeiamou.gr