«Τι και αν έβγαλες Χάρβαρντ, δεν μου κάνεις» – Ζόρια για πτυχιούχους με ακριβές σπουδές

«Τι και αν έβγαλες Χάρβαρντ, δεν μου κάνεις» - Ζόρια για πτυχιούχους με ακριβές σπουδές

Σίγουρα στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες και στις ίδιες τις ΗΠΑ, η αναγραφή πάνω στο βιογραφικό της λέξης «Χάρβαρντ» οδηγεί σχετικά εύκολα σε πρόσληψη. Περισσότερο το όνομα, παρά η κατάρτιση είναι που κάνει τη διαφορά, καθώς είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις πτυχιούχων ιδρυμάτων με λιγότερη αίγλη, που όμως διαθέτουν εφάμιλλη ή ανώτερη κατάρτιση. Στις ΗΠΑ, όμως, αυτή η εποχή φαίνεται να παρήλθε.

Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, η ανεύρεση εργασίας έχει γίνει δύσκολη υπόθεση ακόμα και για όσους έχουν αποφοιτήσει από το Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το 23% των μεταπτυχιακών αποφοίτων του πρωτοκλασάτου ιδρύματος που αναζητούσαν εργασία και αποφοίτησαν την άνοιξη του 2024, εξακολουθούσαν να αναζητούν εργασία τρεις μήνες μετά την αποφοίτηση.

«Το να πας στο Χάρβαρντ δεν θα κάνει τη διαφορά. Πρέπει να έχεις τις δεξιότητες»

Αυτό το μερίδιο είναι αυξημένο από 20% το προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια μιας ψύχραιμης αγοράς εργασίας, ενώ το ποσοστό ήταν 10% το 2022, σύμφωνα με τη Σχολή.

«Δεν έχουμε ανοσία στις δυσκολίες της αγοράς εργασίας», δήλωσε η Κρίστεν Φιτζπάτρικ, η οποία επιβλέπει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και τις σχέσεις αποφοίτων για το Μεταπτυχιακό. «Το να πάω στο Χάρβαρντ δεν θα κάνει τη διαφορά. Πρέπει να έχεις τις δεξιότητες».

12 πρωτοκλασάτες σχολές

Δεν είναι όμως το Χάρβαρντ που δεν μπορεί να ανοίξει εύκολα πόρτες για τους αποφοίτους του, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα. Δώδεκα μεταπτυχιακά προγράμματα M.B.A., συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στο Graduate School of Business του Stanford και στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είχαν χειρότερα αποτελέσματα τοποθέτησης εργασίας πέρυσι από οποιοδήποτε άλλο.

Οι περισσότεροι απόφοιτοι τέτοιων κορυφαίων σχολών καταλήγουν σε καλοπληρωμένες θέσεις, ωστόσο, ο αριθμός των τριών μηνών αναμονής παρακολουθείται στενά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 30χρονου απόφοιτου της Σχολή οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων στη Βιρτζίνια, Ronil Diyora που έχει κάνει αίτηση για τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής και παρακολουθεί συναντήσεις δικτύωσης στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά αναρωτιέται αν ήταν αφελής όσον αφορά την αλλαγή βιομηχανίας.

«Ρωτήστε με σε δύο χρόνια», είπε ο Diyora για το αν το πτυχίο του άξιζε τον κόπο.

Οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν

Η Amazon, η Google και η Microsoft μείωσαν τις προσλήψεις M.B.A., όπως είπαν συμβουλευτικές εταιρείες, πρόσφατοι απόφοιτοι και προσωπικό σχολών επιχειρήσεων.

Η McKinsey, για παράδειγμα, μείωσε τις προσλήψεις της για M.B.A. στο Booth σε 33, από 71 το προηγούμενο έτος, ανέφερε το σχολείο. Οι εκπρόσωποι της Google και της Amazon δήλωσαν ότι συνεχίζουν να προσλαμβάνουν κατόχους M.B.A., αλλά ο αριθμός των προσλήψεων κυμαίνεται ανάλογα με τις επιχειρηματικές ανάγκες. Η Microsoft είπε ότι μείωσε ελαφρώς τις προσλήψεις M.B.A.

Η Τζένι Ζένερ, ανώτερη διευθύντρια στο κέντρο καριέρας της UVA Darden, είπε ότι βλέπει λιγότερες προσλήψεις τεχνολογίας σε προγράμματα M.B.A. (Στο Darden, το 10% των αποφοίτων δεν είχε δεχτεί δουλειά τρεις μήνες μετά την αποφοίτησή τους, από 5% το 2023.) Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τις δουλειές τους και οι εταιρείες απέσυραν τα προγράμματα πρακτικής τους, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο πρόσληψης από τα πανεπιστήμια, είπε η Τζένερ.

«Οι εταιρείες μάς λένε, «Δεν ερχόμαστε πια στην πανεπιστημιούπολη», πρόσθεσε η Ζένερ. Το υπερ-επιλεκτικό περιβάλλον δεν είναι ένα χτύπημα, αλλά μια νέα πραγματικότητα, είπε η Φιτζπάτρικ. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει», είπε.

Για να βοηθήσει φοιτητές και αποφοίτους, το Χάρβαρντ δοκιμάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να συγκρίνει τα βιογραφικά των ατόμων που αναζητούν εργασία με τους ρόλους που προτιμούν και να προτείνει διαδικτυακά μαθήματα για να γεφυρώσει τα κενά δεξιοτήτων.

Μήπως δεν είμαι καλός;

Οι απόφοιτοι που ακόμα ψάχνουν εργασία βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους ενώ ακόμα και αυτοί που προσλαμβάνονται αντιλαμβάνονται ότι έχουν ανατραπεί τα σχέδιά τους. Για παράδειγμα, η Yvette Anguiano έλαβε μια προσφορά από τη συμβουλευττική EY-Parthenon μετά από μια καλοκαιρινή πρακτική άσκηση ενώ ήταν φοιτήτρια στο Kellogg. Τον Σεπτέμβριο του 2024 μετακόμισε στο Σιάτλ για τη δουλειά, μόνο για να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης για τον Ιούνιο του 2025.

«Ήμουν αρκετά συντετριμμένη», είπε. «Είχα προσπαθήσει να κάνω τα πάντα σωστά» λέει η ίδια, όντας εξαντλημένη ενόψει της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων. Η εταιρεία της έδωσε ένα επίδομα 35.000 δολαρίων, πολύ λιγότερο από τον αρχικό μισθό της, και αναζητά εργασία για να καλύψει το χάσμα.

Ο απόφοιτος της Σχολής Επιχειρήσεων Fuqua του Πανεπιστημίου Duke, Nikhil Sreekumar, αποφοίτησε το 2024, όπου το 18% των M.B.A. που αναζητούσαν εργασία εξακολουθούσαν να αναζητούν. Έκανε 500 αιτήσεις, ώσπου να τον προσλάβει η Amazon αυτόν τον μήνα.

«Ρωτάς συνεχώς τον εαυτό σου, είμαι αρκετά καλός;» είπε για το παρατεταμένο κυνήγι εργασίας του. «Ήμουν τόσο ανακουφισμένο».

Τώρα, βέβαια, τρεις μήνες αναμονή για ανεύρευση εργασίας μετά την αποφοίτηση ακούγεται κάπως αστείο στην πλειονότητα των υποψήφιων για εργασία πτυχιούχων, στην Ελλάα και όχι μόνο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ