Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας -…

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας -...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Επιλέγοντας διαφορετικό μοτίβο σε σχέση με αυτό του 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις 11 το πρωί, μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες, την επιλογή ενός καθαρά πολιτικού προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, τρεις φορές εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλής, με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση, είναι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να ικανοποιεί το σύνολο της…γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο κ. Τασούλας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας, διαθέτοντας, παράλληλα, χαρακτηριστικά στοιχεία που υπερβαίνουν τα… κομματικά τείχη της οδού Πειραιώς.

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και τα μεγάλα εσωτερικά ορόσημα, που ανοίγονται στον ορίζοντα αποτέλεσαν τη… γέφυρα για μία επιλογή διαφορετική από αυτή του 2020 για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Είναι άλλες οι επιταγές και οι διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις του 2020 και άλλες εκείνες του 2025”, αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. “Έκρινα ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά”, τόνισε, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης, σε μία κίνηση και επιλογή με έντονο το κεντροδεξιό πρόσημο, η οποία, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει έντονο το στοιχείο της συναίνεσης, αλλά και έτερων χαρακτηριστικών. Υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. 

“Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει. Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς”, σημείωσε, στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός. 

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται Πρόεδρος από την ίδια πολιτική δεξαμενή με το κυβερνών κόμμα. Παραδείγματα στο παρελθόν ήταν το 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης, το 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας. Σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε μία επιλογή, όπως για παράδειγμα αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι “τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. 

“Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθεί η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την κυβερνητική επιλογή όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η συζήτηση μετατοπίζεται και στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Τασούλα στη θέση του προέδρου της Βουλής.Το όνομα που εμφανίζεται ως φαβορί είναι αυτό του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πριν λίγη ώρα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαδικασία

Οι εντός της Βουλής διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα… σηκώσουν αυλαία το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Με την κυβερνητική επιλογή γνωστή εδώ και λίγες ώρες και με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχει κατασταλάξει σε μεγάλο βαθμό, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί και τέταρτος γύρος εντός της Ολομέλειας για την εκλογή του κ. Τασούλα. Τα βλέμματα, πέραν της στάσης που θα κρατήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι έχουν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, στρέφονται πλέον στη μεγάλη… δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Εάν δε συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που ο…πήχης παραμείνει απροσπέλαστος και στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σε νέα διαδικασία) εκλέγεται εκείνη ή εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ