Το όνομά του είχε δοθεί στην KGB με την ένδειξη «εν ενεργεία ομοφυλόφιλος»

Το όνομά του είχε δοθεί στην KGB με την ένδειξη «εν ενεργεία ομοφυλόφιλος»

Ο αστέρας του κινηματογράφου Ντερκ Μπόγκαρντ ήταν φανερά ενοχλημένος και προβληματισμένος αφότου η MI5 τον προειδοποίησε ότι το όνομά του είχε δοθεί στην KGB με την ένδειξη «εν ενεργεία ομοφυλόφιλος», δείχνουν τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία πληροφοριών. Ο Μπόγκαρντ, ο οποίος πέθανε το 1999 χωρίς να μιλήσει ποτέ δημόσια για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αλλά συζούσε με τον σύντροφο και μάνατζέρ του, Αντονι Φόργουντ, ενημερώθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι το όνομά του βρισκόταν σε μια λίστα με «έξι βρετανούς ομοφυλόφιλους» που δόθηκε στους Ρώσους από ανώνυμη πηγή, η οποία ανέφερε ότι ο ηθοποιός είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τη δεκαετία του ’50.

Ενας άλλος αποστάτης της KGB με την κωδική ονομασία Kago είχε επίσης ενημερώσει τη MI5 ότι ένας νεαρός βρετανός ηθοποιός, ο οποίος εμφανίστηκε σε μια ταινία με όνομα «Το βασίλειο του κάτι» ήταν αντικείμενο  απόπειρας στρατολόγησης από τη Ρωσία στη Μόσχα το 1958-9. Ο Μπόγκαρντ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το βασίλειο του Κάμπελ» και το όνομά του ήταν επίσης στη λίστα της KGB. Αυτό οδήγησε τη MI5 να στείλει πράκτορές της στη νότια Γαλλία το 1971 για να τον προειδοποιήσει και να ανακαλύψει εάν τον είχε προσεγγίσει η KGB.

Ο Μπόγκαρντ είπε ότι η έκθεση ήταν «παράλογη». «Ηταν ένας άνδρας 50 ετών και ικανός να συμπεριφέρεται με υπεύθυνο τρόπο», έγραψε ο αξιωματικός της MI5 που πήρε συνέντευξη από τον ηθοποιό, ο οποίος τότε ζούσε στη Νίκαια. Ο Μπόγκαρντ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τη Ρωσία και ήταν φανερά ενοχλημένος από την αναφορά, ανέφερε ο πράκτορας στα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν. «Δεν είχε διαπράξει παραπτώματα και συμπεριφερόταν πάντα με σύνεση. Ετρεφε τον μεγαλύτερο θαυμασμό και σεβασμό για τον πατέρα του… και δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα αναστάτωσε την οικογένειά του».

Με τον Μπόγκαρντ να αποκλείεται, οι πράκτορες της MI5 έψαξαν περιοδικά κινηματογράφου για άλλους ηθοποιούς που μπορεί να είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα – κατέληξαν στους Τόμι Στιλ, Πίτερ Αρν, Μάικλ Κρεγκ, Στάνλεϊ Μπάξτερ και Μπιλ Τράβερς.


«Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ένα ψεύτικο μουστάκι ή ένα ψεύτικο μούσι»

Να μην έχεις γένια, πάντα να έχεις πάνω σου μετρητά και όταν χρειαστεί να πεις σε έναν ταξιτζή «ακολούθησε αυτό το αυτοκίνητο!» να ξέρεις ότι θα του δώσεις μεγάλο φιλοδώρημα. Αυτές είναι κάποιες από τις συμβουλές της ΜΙ5 σε αρχάριους κατασκόπους, έτσι όπως αποκαλύπτονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Περιλαμβάνονται σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε νέους κατασκόπους της ΜΙ5, νεοσύλλεκτους στο τμήμα «παρατηρητών», όπως ονομάζεται, της Υπηρεσίας Ασφαλείας, που είχαν επιφορτιστεί να παρακολουθούν κρυφά και να αναφέρουν άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι συνεργάζονταν με εχθρικές χώρες. Το φυλλάδιο, σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, καταρρίπτει γρήγορα τυχόν ωραιοποιημένες ψευδαισθήσεις της ζωής ενός κατασκόπου, προειδοποιώντας τους νεοσύλλεκτους να μην περιμένουν έναν κόσμο γοητείας. «Η παρατήρηση είναι ένα πολύ επαχθές και απαιτητικό επάγγελμα», αναφέρεται.

«Το μυστήριο μιας ταινίας κατασκοπευτικού θρίλερ ή κάποιου αστυνομικού μυθιστορήματος για τις μυστικές υπηρεσίες απευθύνεται στους αμύητους, αλλά στην πράξη υπάρχει λίγη γοητεία και πολλή μονοτονία σε αυτό που αποκαλούμε “παρατήρηση” – δηλαδή τη δουλειά του κατασκόπου», τονίζεται. Για όσους φιλοδοξούν να διαπρέψουν σε αυτόν τον τομέα, ο ιδανικός κατάσκοπος περιγράφεται ως «ένας μάλλον συνηθισμένος τύπος» που δεν πρέπει να τραβήξει την προσοχή όταν βρίσκεται μέσα σε πλήθος. «Ο ιδανικός παρατηρητής δεν πρέπει να έχει ύψος μεγαλύτερο από 1,77, ώστε να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο διαφορετικός από αστυνομικό», συμβουλεύει το φυλλάδιο. «Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε άντρες που είναι πολύ κοντοί καθώς είναι εξίσου ευδιάκριτοι με τους ψηλούς άντρες».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Παρότι το Χόλιγουντ άλλα δείχνει, η χρήση μεταμφιέσεων αποθαρρύνεται έντονα. «Μπορεί να θεωρείται απαραίτητο στις ταινίες κατασκοπείας, αλλά είναι μια πρακτική που την αποδοκιμάζουμε», αναφέρεται στο έγγραφο. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ένα ψεύτικο μουστάκι ή ένα ψεύτικο μούσι, ειδικά στο φως ενός εστιατορίου ή ενός βαγονιού του μετρό».

Δίνονται επίσης λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τις τεχνικές παρακολούθησης υπόπτων, με τους παρατηρητές να προτρέπονται να εργάζονται σε ζευγάρια όπου είναι δυνατόν. «Παραμείνετε περίπου 25-30 μέτρα πίσω από το άτομο που παρακολουθείτε και όταν κινείστε με τα πόδια είναι προτιμότερο να παραμείνετε στο απέναντι πεζοδρόμιο, εκτός από πολυσύχναστους δρόμους. Να είστε προετοιμασμένοι ότι ο ύποπτος μπορεί να επιβιβαστεί σε λεωφορείο, τρένο ή ταξί για να προσπαθήσει να τον χάσετε».

Για τη στιγμή που η καταδίωξη με ταξί είναι απαραίτητη, υπενθυμίζεται στους παρατηρητές να είναι προετοιμασμένοι: χρειάζονται μετρητά και μια πειστική ιστορία. «Επιλέξτε, αν είναι δυνατόν, ένα σύγχρονο μοντέλο ταξί για παρακολούθηση και δώστε κίνητρο στον οδηγό ώστε να μπει στο παιχνίδι μαζί σας και να μην εντοπιστεί από τον ύποπτο. Εχετε μια κατάλληλη ιστορία, όπως διαζύγιο, φυγή συζύγου, και υποσχεθείτε ένα καλό φιλοδώρημα. Κάντε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε τη βοήθειά του».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Φρανσουά Μπαϊρού Restart στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη…