Από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση έως την καθημερινή ζωή, η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τον κόσμο – και η πολιτική μπορεί να είναι η επόμενη.
Ενώ η ιδέα των πολιτικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να νιώθουν άβολα, τα αποτελέσματα της έρευνας λένε μια άλλη ιστορία.
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Επιχειρήσεων της Ισπανίας (IE University) το 2021, κατά τη διάρκεια της πρώιμης έξαρσης των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης, διαπίστωσε ευρεία δημόσια υποστήριξη για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική σε πολλές περιοχές.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τουλάχιστον μερικούς από τους πολιτικούς τους να αντικαθίστανται από τεχνητή νοημοσύνη.
Οι Κινέζοι ερωτηθέντες ήταν ακόμη πιο αισιόδοξοι για τους φορείς AI που ασκούν δημόσια πολιτική, ενώ οι Αμερικανοί ήταν πιο επιφυλακτικοί.
Όσον αφορά την φιλοσοφία που ερευνά τα ηθικά και πολιτικά ερωτήματα που εγείρει το AI, υπάρχουν τρεις κύριες οδοί για την ενσωμάτωση της ΤΝ στην πολιτική, η καθεμία με το δικό της μείγμα υποσχέσεων και παγίδων, σύμφωνα με το The Conversation.
Chatbots που κατεβαίνουν στις εκλογές;
Πριν από την εκρηκτική άφιξη του ChatGPT το 2022, οι προσπάθειες αντικατάστασης των πολιτικών με chatbots είχαν ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες.
Ήδη από το 2017, ένα chatbot με το όνομα Alisa προκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική προεδρία, ενώ ένα chatbot με το όνομα Sam για το αξίωμα στη Νέα Ζηλανδία.
Η Δανία και η Ιαπωνία έχουν επίσης πειραματιστεί με πολιτικές πρωτοβουλίες με την καθοδήγηση chatbot.
Αυτές οι προσπάθειες, αν και πειραματικές, αντανακλούν μια μακροχρόνια περιέργεια για τον ρόλο της ΤΝ στη διακυβέρνηση σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.
Η ελκυστικότητα της αντικατάστασης πολιτικών με σάρκα και οστά από chatbots είναι, σε ορισμένα επίπεδα, αρκετά σαφής. Τα chatbots δεν έχουν πολλά από τα προβλήματα και τους περιορισμούς που συνήθως συνδέονται με την ανθρώπινη πολιτική.
Δεν μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό των επιθυμιών για χρήματα, εξουσία ή δόξα.
Δεν χρειάζονται ξεκούραση, μπορούν να ασχοληθούν εικονικά με όλους ταυτόχρονα και προσφέρουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μαζί με υπεράνθρωπες αναλυτικές ικανότητες.
Όμως…
Ωστόσο, οι πολιτικοί chatbot κληρονομούν επίσης τα ελαττώματα των σημερινών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτά τα chatbots, που τροφοδοτούνται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, είναι συχνά μαύρα κουτιά, περιορίζοντας την εικόνα μας για τη συλλογιστική τους.
Συχνά παράγουν ανακριβείς ή κατασκευασμένες απαντήσεις, γνωστές ως ψευδαισθήσεις.
Αντιμετωπίζουν κινδύνους κυβερνοασφάλειας, απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους και χρειάζονται συνεχή πρόσβαση στο δίκτυο.
Διαμορφώνονται επίσης από προκαταλήψεις που προέρχονται από δεδομένα εκπαίδευσης, κοινωνικές ανισότητες και υποθέσεις των προγραμματιστών.
Επιπλέον, οι Πολιτικοί Chatbot θα ήταν ακατάλληλοι για το τι περιμένουμε από τους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Οι θεσμοί μας σχεδιάστηκαν για ανθρώπινους πολιτικούς, με ανθρώπινα σώματα και ηθική δράση.
Περιμένουμε από τους πολιτικούς μας να κάνουν περισσότερα από το να απαντούν σε προτροπές – περιμένουμε επίσης να επιβλέπουν το προσωπικό, να διαπραγματεύονται με τους συναδέλφους τους, να δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον για τους ψηφοφόρους τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις τους.
Χωρίς σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία ή μια πιο ριζική επαναπροσδιορισμό της ίδιας της πολιτικής, οι πολιτικοί chatbot παραμένουν μια αβέβαιη προοπτική.
Άμεση δημοκρατία με τεχνητή νοημοσύνη
Μια άλλη προσέγγιση επιδιώκει να καταργήσει εντελώς τους πολιτικούς, τουλάχιστον όπως τους ξέρουμε.
Ο φυσικός César Hidalgobel πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι ενοχλητικοί μεσάζοντες που η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει επιτέλους να αποκόψουμε.
Αντί να εκλέγει πολιτικούς, ο Hidalgo θέλει κάθε πολίτης να μπορεί να προγραμματίζει έναν αντιπρόσωπο ΤΝ με τις δικές του πολιτικές προτιμήσεις.
Αυτοί οι φορείς μπορούν στη συνέχεια να διαπραγματεύονται μεταξύ τους αυτόματα για να βρουν κοινό έδαφος, να επιλύουν διαφωνίες και να συντάσσουν νομοθεσία.
Ο Hidalgo ελπίζει ότι αυτή η πρόταση μπορεί να απελευθερώσει την άμεση δημοκρατία, δίνοντας στους πολίτες πιο άμεση συμβολή στην πολιτική, ενώ παράλληλα ξεπερνά τα παραδοσιακά εμπόδια της δέσμευσης χρόνου και της νομοθετικής εμπειρίας.
Η πρόταση φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική υπό το πρίσμα της διαδεδομένης δυσαρέσκειας για τους συμβατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.
Ωστόσο, η κατάργηση της αντιπροσώπευσης μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται.
Στη «δημοκρατία avatar» του Hidalgo, οι de facto βασιλείς θα είναι οι εμπειρογνώμονες που σχεδιάζουν τους αλγορίθμους.
Δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος για να εξουσιοδοτηθεί νομίμως η εξουσία τους θα ήταν πιθανότατα μέσω ψηφοφορίας, θα μπορούσαμε απλώς να αντικαταστήσουμε μια μορφή αντιπροσώπευσης με μια άλλη.
Το φάντασμα της αλγο-κρατίας
Μια ακόμη πιο ριζοσπαστική ιδέα περιλαμβάνει την εξάλειψη των ανθρώπων από την πολιτική συνολικά.
Η λογική είναι αρκετά απλή: αν η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξελιχθεί σε σημείο που να λαμβάνει αξιόπιστα καλύτερες αποφάσεις από τους ανθρώπους, ποιο θα είναι το νόημα της ανθρώπινης συμβολής;
Μια αλγοκρατία είναι ένα πολιτικό καθεστώς που διοικείται από αλγορίθμους.
Αν και λίγοι έχουν υποστηρίξει ευθέως την πλήρη παράδοση της πολιτικής εξουσίας στις μηχανές (και η τεχνολογία για κάτι τέτοιο είναι ακόμη πολύ μακριά), το φάσμα της αλγοκρατίας μας αναγκάζει να σκεφτούμε κριτικά γιατί η ανθρώπινη συμμετοχή στην πολιτική έχει σημασία.
Ποιες αξίες -όπως η αυτονομία, η υπευθυνότητα ή η διαβούλευση- πρέπει να διατηρήσουμε σε μια εποχή αυτοματισμού και πώς;
Η πορεία προς το μέλλον
Οι δραματικές δυνατότητες ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική καθιστούν αυτή την κρίσιμη στιγμή την αποσαφήνιση των πολιτικών μας αξιών. Αντί να βιαστούμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπινους πολιτικούς με την ΤΝ, μπορούμε να επικεντρωθούμε σήμερα σε εργαλεία που ενισχύουν την ανθρώπινη πολιτική κρίση και καλύπτουν τα δημοκρατικά ελλείμματα.
Εργαλεία όπως το Habermas Machine, ένας διαμεσολαβητής συζητήσεων με τεχνητή νοημοσύνη, έχουν βοηθήσει επιτυχώς δοκιμαστικές ομάδες να επιτύχουν συναίνεση κατά την ψηφοφορία για διχαστικά, πολωτικά θέματα.
Χρειάζονται περισσότερες καινοτομίες όπως αυτή, που ενισχύουν τις ανθρώπινες ικανότητες και ενδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Πηγή: in.gr