Την Κυριακή (19/1) το μεσημέρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα, μετά από 15 μήνες πολέμου που έχουν επιφέρει μία άνευ προηγουμένου καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες ώρες με δεκάδες νέα θύματα ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει η απόφαση της κυβέρνησης που καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα του Νετανιάχου.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσαν χθες 15/1 ότι βγήκε λευκός καπνός και η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή.
Το Ισραήλ είναι το μόνο που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα – παρά τις ανακοινώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη – με το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε δηλώσεις αφού οριστικοποιηθούν πρώτα όλες οι λεπτομέρειες.
Στο παρά πέντε ο Νετανιάχου βλέπει εμπόδια καθώς το πρωί της Πέμπτης υποστήριξε ότι η Χαμάς υπαναχωρεί από τους όρους της συμφωνίας σε σχέση με τους Παλαιστίνιους κρατουμένους που πρόκειται να απελευθερωθούν.
«Μεταξύ άλλων, σε αντίθεση με τη ρήτρα που δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση μαζικών δολοφόνων που αποτελούν σύμβολα της τρομοκρατίας, η Χαμάς απαιτεί να υπαγορεύσει τις ταυτότητες αυτών των τρομοκρατών», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού ο οποίος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς στις 11:00 (τοπική ώρα) όπου το συμβούλιο των υπουργών θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία.
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι ακροδεξιοί υπουργοί Μπεν Γκβιρ και Σμότριχ είτε να μην καταψηφίσουν τη συμφωνία είτε ακόμα κι αν την καταψηφίσουν να μην αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Εγγυήσεις των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να πει το «ναι»
Στον δρόμο προς την αποδοχή της δύσκολης κατάστασης που έχει περιέλθει ο Νετανιάχου – καθώς αναγκάζεται σε εκεχειρία χωρίς να έχει επιτύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του – οι ΗΠΑ του δίνουν εγγυήσεις ότι θα είναι στο πλευρό του.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, που είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την επανέναρξη των εχθροπραξιών του Ισραήλ «εναντίον της Χαμάς, εάν η τρομοκρατική οργάνωση της Γάζας παραβίαζε τη συμφωνία εκεχειρίας»
«Θέλω όλοι οι Ισραηλινοί να με ακούσουν: Εάν η Χαμάς παραβιάσει αυτή τη συμφωνία, θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ 100% για να επιστρέψει στον πόλεμο», δήλωσε ο Γουόλτς. «Στο τέλος, η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα», είπε ο ίδιος χωρίς να εξηγεί πως θα επιτευχθεί αυτό που δεν έχει επιτευχθεί μετά από 15 μήνες ολοσχερούς πολέμου.
Πανηγυρισμοί στη Γάζα
Στη Γάζα ξέσπασαν πανηγυρισμοί στο άκουσμα της είδησης για επίτευξη συμφωνίας με τους κατοίκους να διαδηλώνουν με παλαιστινιακές σημαίες στους δρόμους. Αν και υπάρχει η ανησυχία για το ότι πρόκειται για μία εύθραυστη εκεχειρία, η κατάπαυση πυρός δίνει τη δυνατότητα στον κυνηγημένο πληθυσμό να σταθεί στα πόδια του.
Οι πάντες επίσης περιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 19/1 το Ισραήλ θα εξαπολύσει σφοδρό κύμα επιθέσεων, κάτι που ήδη φάνηκε από την ένταση των βομβαρδισμών από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία εκεχειρίας.
Μήνυμα νίκης εξέπεμψε η Χαμάς που έκανε λόγο για μία συμφωνία «θρίαμβο» της «γενναίας αντίστασης», καρπό της «ανθεκτικότητας» του παλαιστινιακού λαού και δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για να «πραγματωθούν οι πόθοι του (παλαιστινιακού) λαού για απελευθέρωση».
«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε» τα δεινά που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι, υπογράμμισε ο Χαλίλ Αλ Χάγια, από τους βασικούς διαπραγματευτές της Χαμάς.
Διαγωνισμός Μπαίντεν – Τραμπ
Οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ ήταν πανηγυρικές με τον απερχόμενο και επερχόμενο πρόεδρο να διαγκωνίζονται για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η συμφωνία ήταν καρπός των πολύμηνων προσπαθειών της διακυβέρνησής του, ο Τραμπ ότι ήταν αποτέλεσμα της «εκλογικής του νίκης και της επιδίωξης για ειρήνη».
«Είναι σχεδόν κωμικό να βλέπεις τον Μπάιντεν και τον Τραμπ να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ενώ στη πραγματικότητα η στάση τους ήταν 100% υποστήριξη της ισραηλινής γενοκτονίας», ανέφερε ο Rami Khouri, διακεκριμένος συνεργάτης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού
«Ακόμη και στις πρόσφατες ανακοινώσεις δεν μιλούν για τους Παλαιστίνιους ως πραγματικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Khouri, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην επερχόμενη απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Γάζα.
Οι οργανισμοί του ΟΗΕ χαιρέτισαν την είδηση της συμφωνίας και ζήτησαν απρόσκοπτη πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να μεταφερθεί βοήθεια στα εκατομμύρια των πεινασμένων και εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Εύθραυστη εκεχειρία
Οι οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα ανταποκρίθηκαν στα νέα με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και ανησυχίας, λέγοντας ότι φοβούνται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει πριν απελευθερωθούν όλοι οι αγαπημένοι τους.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκεχειρία είναι πράγματι εύθραυστη, καθώς το Ισραήλ μπορεί να επαναλάβει τις επιθέσεις αφού πάρει τους 33 ομήρους που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας.
Το πέρασμα από την πρώτη φάση της συμφωνίας στη δεύτερη (που προβλέπει απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα) είναι το πιο επίφοβο σημείο σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές που θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σύντομα για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.
Το άλλο μείζον ζήτημα είναι η μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας και ποιος θα αποφασίσει για αυτή. Προς το παρόν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν να αντέξουν για τις επόμενες ημέρες, που η επίθεση θα γίνεται σφοδρότερη, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής και η κατάπαυση πυρός πράγματι θα τεθεί σε ισχύ.
Πηγή: in.gr