Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σταθμίζοντας συγκυρίες, προκλήσεις σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και αφηγήματα για το σύγχρονο πολιτικό DNA της κυβερνητικής παράταξης, που τη θέλουν να εξελίσσεται στον χρόνο μέσα από μία στρατηγική ανοιγμάτων, αλλά πάντα με πρόταγμα τις σταθερές αξίες και βάσεις της, ο πρωθυπουργός…απάντησε το πρωινό της Τετάρτης στο πρώτο μεγάλο ερώτημα του 2025. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου ψηφοφοριών στη Βουλή, που σηκώνει αυλαία στις 25 Ιανουαρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να χαράσσει και να ακολουθεί μία διαφορετική οδό σε σχέση με αυτήν του 2020. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο, με μακρά διαδρομή στο Κοινοβούλιο. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο του τηλεοπτικού μηνύματος Μητσοτάκη, η γεωπολιτική ρευστότητα, οι μεγάλες αβεβαιότητες σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και τα μείζονα εσωτερικά ορόσημα που ανατέλλουν στον ορίζοντα, απαιτούν πολιτική εμπειρία. Μία πολιτική εμπειρία που άπαντες εντός του…γαλάζιου στρατοπέδου σπεύδουν να σχολιάσουν ότι διαθέτει ο κ. Τασούλας.
-Γιατί ο Μητσοτάκης πρότεινε Τασούλα.
Η τελική επιλογή του πρωθυπουργού δεν προκάλεσε τη μέγιστη των εκπλήξεων, όπως, για παράδειγμα, είχε προκαλέσει στις 15 Ιανουαρίου του 2020 η ανακοίνωση του ονόματος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά από την 7η Ιουλίου του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μία πρωθυπουργική απόφαση είχε προεξοφληθεί, ουσιαστικά, πριν καλά-καλά φτάσουμε στην τελική ευθεία του τηλεοπτικού πρωθυπουργικού μηνύματος προς τους πολίτες. Το…νερό στο αυλάκι μπήκε το περασμένο Σάββατο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκαν ιδιωτικά και σε χώρο εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την κ. Σακελλαροπούλου όσον αφορά στο πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί στο νεοκλασικό κτήριο των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου.
“Ο κ. Τασούλας είναι μία ενωτική επιλογή. Είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται για 25 συναπτά έτη…Είναι ένας πολιτικός, με μεγάλη αποδοχή, που έχει αποδείξει ότι χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, σε μία πολυκομματική Βουλή”, ήταν το σχόλιο κυβερνητικών αξιωματούχων, στις πρώτες συζητήσεις που ακολούθησαν την αποκάλυψη του ονόματος. Τοποθετημένη ως…κεντρικό κομμάτι στο πολιτικό παζλ, ο κ. Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη κίνηση φέρνει στο προσκήνιο μία στρατηγική επιλογή, η οποία θωρακίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, την εκλογική της βάση. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστοι μήνες από την…περίοδο της εσωστρέφειας και της…ενδοοικογενειακής γκρίνιας, που έφερε μαζί της το…γκρίζο αποτέλεσμα που κατέγραψε η κυβερνητική παράταξη στην ευρωκάλπη. Μία εκλογική επίδοση που…χτύπησε καμπανάκια, έκανε πολλούς εντός της…γαλάζιας Κ.Ο. να θέτουν ταυτοτικά ζητήματα, αλλά ο αντίκτυπός της φαίνεται να οδηγείται σταδιακά στη…λήθη, με πρώτο σημείο αναφοράς την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο πρωθυπουργός ζύγισε καταστάσεις και κατέληξε σε μία παραταξιακή επιλογή, η οποία, ωστόσο, διαθέτει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Μπορεί ο κ. Τασούλας να προέρχεται από τα…σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το αποτύπωμα της πορείας του και της πολυετούς θητείας του στη θέση του προέδρου της Βουλής εξελίσσεται και αναγνωρίζεται πέρα από τα κομματικά τείχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα όχι μόνο αποφεύγει νέες εσωτερικές τριβές, αλλά συσπειρώνει το…γαλάζιο οικοσύστημα, θέτοντας αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά. Μετά την κίνηση τοποθέτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες, η απόφαση για τον κ. Τασούλα εκπέμπει νέα μηνύματα στα παραδοσιακά κοινά της Νέας Δημοκρατίας. Μηνύματα που θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσα από την ανακοίνωση του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Κωνσταντίνο Τασούλα στη θέση του προέδρου της Βουλής. Και το πρόσωπο αυτό, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κυβερνητική έδρα.
-Το ερώτημα.
Στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε μία επιλογή από το χώρο της Κεντροαριστεράς την απάντηση δίνουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. “Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης”, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. “Εάν ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για το πως γίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ τώρα, ενώ είναι στην Αντιπολίτευση, έστω όπως ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πως γίνεται και το κόμμα της Αντιπολίτευσης να πέφτει δημοσκοπικά, η απάντηση είναι στο…όχι σε όλα. Σε ανακοινώσεις, οι οποίες δεν ταιριάζουν ούτε στα πρόσωπα, ούτε στις συγκυρίες. Εγώ καλώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ να ξανασκεφτεί την στάση του. Να αξιολογήσει το πρόσωπο, να σκεφτεί ότι δεν ανήκουν μονοπωλιακά στον δικό τους πολιτικό χώρο ενωτικά πρόσωπα. Έχει ο δικός τους πολιτικός χώρος ενωτικά πρόσωπα, αλλά έχει και ο δικός μας πολιτικός χώρος. Υπάρχουν και Νεοδημοκράτες και κεντρώοι και κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, οι οποίοι έχουν κύρος, έχουν ενωτικά στοιχεία. Γιατί, εντάξει το να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ έναν πολιτικό προερχόμενο από τον δικό του πολιτικό χώρο, ήταν μία συναίνεση εκ του ασφαλούς. Η ουσιαστική, η ειλικρινής διάθεση για συναίνεση κρίνεται όταν αξιολογείς έναν πολιτικό σου αντίπαλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βουλής που τον έχεις ψηφίσει τόσες φορές”, σημείωσε (Αντέννα) ο κ. Μαρινάκης. Το σενάριο για μία υποψηφιότητα Ευάγγελου Βενιζέλου…έπαιξε πολύ και δυνατά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν…γαλάζιοι δεν ήταν μία κίνηση που θα ενθουσίαζε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Στα του εντός του Κοινοβουλίου, η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα θα λάβει το “ναι” σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Με δεδομένη τη στενή πολιτική σχέση που διαχρονικά έχει ο κ. Τασούλας με τον κ. Σαμαρά, μέσα από την ταύτιση με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει θετική ψήφο, όπως και ο Μάριος Σαλμάς. Θετική ψήφο στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα θα δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, αλλά και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές από τον χώρο της δεξιάς. Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τασούλας, που θα εκλεγεί με βάση όλες τις ενδείξεις στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, μπορεί να λάβει μέχρι και 165 “ναι”.
Πηγή: capital.gr