Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neurology». Για την ακρίβεια, όπως έδειξε, η κατανάλωση ακόμα και ¼ της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα -όπως είναι το μπέικον ή το χοτ ντογκ– ανεβάζει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13%. Αναφερόμαστε σε μια πολύ μικρή ποσότητα, καθώς μία μερίδα υπολογίζεται σε μόλις δύο φέτες μπέικον ή ένα χοτ ντογκ.
Να σημειωθεί εδώ ότι η μεθοδολογία της έρευνας βασίστηκε στην παρατήρηση, επομένως δεν δείχνει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο το κόκκινο κρέας συνδέεται με την άνοια, μόνο τον συσχετισμό τους, οπότε απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί. Πάντως το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο: οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα από 133.000 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 49, από μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Πάνω από 11.000 από αυτούς ανέπτυξαν άνοια μέσα σε 43 χρόνια.
Η κατανάλωση ακόμα και ¼ της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα -όπως είναι το μπέικον ή το χοτ ντογκ- ανεβάζει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13%. Αναφερόμαστε σε μια πολύ μικρή ποσότητα, καθώς μία μερίδα υπολογίζεται σε μόλις δύο φέτες μπέικον ή ένα χοτ ντογκ.
Και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και πρόωρος θάνατος. «Ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρουσιάζει τον ισχυρότερο συσχετισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι, αιμικό σίδηρο και επιβλαβή πρόσθετα» σύμφωνα με τον Dr. Mingyang Song, καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενδεχομένως επίσης να παίζουν ρόλο «η φλεγμονώδης αντίδραση και οι μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος».
Τα καλά νέα; Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση της πρωτεΐνης του από φυτικές πηγές όπως οι ξηροί καρποί και οι φακές μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 19% και επιβραδύνοντας τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 1,3 χρόνια.
Το Αμερικανικό Ίδρυμα Αντικαρκινικής Έρευνας συνιστά, συγκεκριμένα, να μην καταναλώνουμε πάνω από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα – αν μάλιστα είναι επεξεργασμένο, λιγότερες. Για ακόμα μία φορά προτείνει τη μεσογειακή διατροφή, που εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, σπόρων και ξηρών καρπών, ως ένα πιο ισορροπημένο και ωφέλιμο μοντέλο.
Η αλλαγή στη διατροφή μας που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 20% appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr