Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να κινείται προς τον περιορισμό του ρόλου του CAS (Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο).
Σήμερα (16/1), η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Tamara Ćapeta, εξέδωσε μια μη δεσμευτική γνώμη για μια υπόθεση που αφορά έναν βελγικό σύλλογο και τη FIFA, υποστηρίζοντας ότι οι διαιτητικές αποφάσεις του TAS πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο των εθνικών δικαστηρίων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα.
«Ένας βελγικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, η Royal Football Club Seraing, υπέγραψε συμφωνία με τη μαλτέζικη εταιρεία Doyen Sports για τη μεταβίβαση οικονομικών δικαιωμάτων διαφόρων παικτών», αναφέρεται στη σημείωση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που συνεχίζει: «Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA έκρινε ότι η συμφωνία αυτή παραβίαζε τους κανονισμούς που απαγορεύουν την ιδιοκτησία οικονομικών δικαιωμάτων παικτών από τρίτους. Η επιτροπή επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις στην Royal Football Club Seraing, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από το TAS και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας».
Η Doyen Sports προσέφυγε στα βελγικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί της FIFA παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Ωστόσο, τα βελγικά δικαστήρια δήλωσαν αναρμόδια, υποστηρίζοντας ότι το βελγικό δίκαιο αποδίδει δεδικασμένο σε ορισμένα είδη εμπορικών διαιτητικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του TAS.
Η Cour de cassation (Ανώτατο Δικαστήριο Ακυρώσεων) του Βελγίου ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αποφανθεί αν το δίκαιο της Ένωσης αντιτίθεται στην εφαρμογή τέτοιων εθνικών διατάξεων σε διαιτητική απόφαση που έχει επικυρωθεί μόνο από δικαστήριο κράτους που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Η γνώμη της Γενικής Εισαγγελέως, Τamara Ćapeta, ήταν σαφής: «Οι αθλητικοί φορείς της ΕΕ, που υπόκεινται στο σύστημα επίλυσης διαφορών της FIFA, πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση και πλήρη δικαστικό έλεγχο από εθνικό δικαστήριο για όλες τις διατάξεις του δικαίου της Ένωσης, ανεξάρτητα από μια οριστική απόφαση του TAS».
Η Ćapeta διέκρινε τη διαφορά μεταξύ αθλητικής και εμπορικής διαιτησίας: «Η εμπορική διαιτησία βασίζεται στην ελεύθερη αποδοχή της διαιτητικής ρήτρας από τα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός που δικαιολογεί τον περιορισμένο έλεγχο από τα εθνικά δικαστήρια.
Στην περίπτωση της αθλητικής διαιτησίας της FIFA, οι διαιτητικές ρήτρες είναι υποχρεωτικές. Οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υποβάλουν τις διαφορές τους στη FIFA και στη συνέχεια στο TAS. Έτσι, οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να περιορίζονται σε ζητήματα δημόσιας τάξης και πρέπει να υπόκεινται σε πλήρη δικαστικό έλεγχο.
Επιπλέον, η FIFA μπορεί να εκτελεί αυτόνομα τις διαιτητικές αποφάσεις, απαγορεύοντας τη συμμετοχή παικτών, συλλόγων ή ομοσπονδιών στις διοργανώσεις της, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε δικαστήριο».
Αν και η γνώμη της Γενικής Εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο της ΕΕ σπάνια αποκλίνει από τέτοιες προτάσεις. Εάν το Δικαστήριο υιοθετήσει αυτή τη γνώμη, τα εθνικά δικαστήρια θα αποκτήσουν την εξουσία να ελέγχουν τις αποφάσεις του TAS, διασφαλίζοντας ότι οι κανονισμοί της FIFA συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ.
Πηγή: in.gr