Κατάφεραν οι επιστήμονες να λύσουν το «παράδοξο του παππού»;

Κατάφεραν οι επιστήμονες να λύσουν το «παράδοξο του παππού»;

Το ταξίδι στο χρόνο έχει από καιρό απορριφθεί ως αδύνατο, εν μέρει λόγω του διαβόητου «παράδοξου του παππού». Αυτό το αίνιγμα αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν κάποιος ταξίδευε πίσω στο χρόνο και εμπόδιζε τον παππού του να κάνει παιδιά, διαγράφοντας έτσι την ύπαρξη του ταξιδιώτη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη μπορεί να έχει επιλύσει αυτό το ζήτημα.

Συνδυάζοντας τη γενική σχετικότητα, την κβαντομηχανική και τη θερμοδυναμική, η μελέτη καταδεικνύει ότι το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να είναι εφικτό χωρίς να οδηγεί σε αυτές τις λογικές αντιφάσεις.

Τι είναι το «παράδοξο του παππού»

Η καθημερινή μας αντίληψη του χρόνου έχει τις ρίζες της στη Νευτώνεια φυσική, όπου τα γεγονότα εξελίσσονται γραμμικά από το παρελθόν στο μέλλον. Όμως η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ολοκληρώθηκε το 1915, αμφισβητεί αυτή τη διαισθητική παραδοχή. Αποκαλύπτει ότι η δομή του χωροχρόνου μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπους που αψηφούν την κοινή λογική, όπως αποδεικνύεται από φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες. Μια από τις πιο συναρπαστικές προβλέψεις της είναι η πιθανή ύπαρξη κλειστών χρονικών καμπυλών – διαδρομών μέσα στο χωροχρόνο που γυρίζουν πίσω στον εαυτό τους, επιτρέποντας θεωρητικά σε έναν ταξιδιώτη να επισκεφθεί ξανά το παρελθόν, όπως αναφέρει το LiveScience.

«Στη γενική σχετικότητα, όλες οι μορφές ενέργειας και ορμής λειτουργούν ως πηγές βαρύτητας – όχι μόνο η μάζα», δήλωσε στο LiveScience μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο συγγραφέας της μελέτης Lorenzo Gavassino, φυσικός στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Αυτό σημαίνει ότι αν η ύλη περιστρέφεται, μπορεί να «τραβήξει» μαζί της και τον χωροχρόνο. Ενώ αυτό το φαινόμενο είναι αμελητέο στους πλανήτες και τα αστέρια, τι θα γινόταν αν ολόκληρο το σύμπαν περιστρεφόταν;»

Σε ένα σύμπαν όπου όλη η ύλη περιστρέφεται, ο χωροχρόνος θα μπορούσε να στρεβλωθεί τόσο πολύ ώστε ο χρόνος να λυγίσει ουσιαστικά προς τα πίσω, σχηματίζοντας μια «λούπα». Ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει κατά μήκος μιας τέτοιας λούπας θα μπορούσε θεωρητικά να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησής του, όχι μόνο στο χώρο αλλά και στο χρόνο. Ενώ το σύμπαν μας στο σύνολό του δεν φαίνεται να περιστρέφεται με αυτόν τον τρόπο, οι περιστρεφόμενες μάζες – όπως οι μαύρες τρύπες – μπορούν να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα, δημιουργώντας πιθανά περιβάλλοντα για κλειστές καμπύλες του χρόνου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Τα παράδοξα του ταξιδιού στο χρόνο

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ταξιδιού στο χρόνο έγκειται στα παράδοξα που δημιουργεί. Το παράδοξο του παππού είναι ένα μόνο παράδειγμα. Τα ζητήματα αυτά προκύπτουν επειδή υποθέτουμε ότι οι νόμοι της θερμοδυναμικής, οι νόμοι που διέπουν τη θερμότητα και την ενέργεια, θα λειτουργούσαν κανονικά σε έναν βρόχο του χρόνου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

«Στην πραγματικότητα, ο νόμος της αυξανόμενης εντροπίας – ένα θερμοδυναμικό μέγεθος που μετρά τον βαθμό αταξίας σε ένα σύστημα – είναι ο μόνος νόμος της φυσικής που κάνει διάκριση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος», δήλωσε ο Gavassino. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, η εντροπία είναι ο μοναδικός λόγος που θυμόμαστε γεγονότα του παρελθόντος και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα μελλοντικά».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ