ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

«Πάρτε τα χέρια σας!»

Γιουν Σουκ-γεόλ

Ενας πρόεδρος στα «μπουντρούμια»

Σε κέντρο κράτησης, κατόπιν ανάκρισης, μεταφέρθηκε από χθες ο παυθείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γεόλ, με φόντο τη δεύτερη και τελικά επιτυχή επιχείρηση σύλληψής του στη Σεούλ, με την κατηγορία της «ανταρσίας». Θεωρητικά επισύρει ακόμη και τη θανατική ποινή. Εχοντας ήδη αγνοήσει τρεις κλητεύσεις για ανάκριση, γίνεται πλέον ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που συλλαμβάνεται στην ιστορία της χώρας. Είχε προηγηθεί στις 3 Δεκεμβρίου εντολή του για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην – έμπλεη γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και στρατηγική σύμμαχο των ΗΠΑ – Νότια Κορέα. Ενδεικτική δε ενός επικίνδυνου εσωτερικού διχασμού στην κομβικής γεωστρατηγικής σημασίας ασιατική χώρα είναι η χθεσινή, θανάσιμη αυτοπυρπόλυση διαδηλωτή, κοντά στην έδρα της Υπηρεσίας Ερευνών για Διαφθορά «Υψηλών Προσώπων». Αυτά, με φόντο έναν κόσμο σε αναταραχή, ενόψει της εποχής Τραμπ 2.0 στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

Φρανσουά Μπαϊρού

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Τι κι αν έριξε «γέφυρες» στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, με τις προχθεσινές γενικόλογες προγραμματικές δηλώσεις του για επανεξέταση της – επίμαχης, μακρονικής έμπνευσης και επιμονής – συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στην καταχρεωμένη Γαλλία, με στόχο την έγκριση του νέου προϋπολογισμού και την πολιτική μακροημέρευση της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας, της οποίας πλέον ηγείται; Ο κεντρώος πρωθυπουργός Φρανουά Μπαϊρού βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας από τη ριζοσπαστική Αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας, που έχει διχάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα: μέλος της «θολής» συνοχής του αντιπολιτευόμενου – πύρρειου νικητή των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου – Νέου Λαϊκού Μετώπου. Παρότι ο Μπαϊρού αναμένεται να επιβιώσει της πρότασης δυσπιστίας, την οποία έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές, θα βρεθεί πρακτικά σε παρόμοια θέση με τον προκάτοχό του, Μισέλ Μπαρνιέ. Ητοι δέσμιος των πολιτικών «ορέξεων» της λεπενικής Ακροδεξιάς. Και κάπως έτσι, το πολιτικό αδιέξοδο για τον πρόεδρο Μακρόν γίνεται όλο και πιο ορατό, παρά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ντόναλντ Τραμπ

Ετοιμοι να τον καλωσορίσουν!

Η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επισήμως από τις 20 του μήνα, εκλαμβάνεται ως μάλλον «καλή εξέλιξη» παγκοσμίως, πλην όμως όχι και στη Δύση, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Η ρητορική του Τραμπ για τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στη μελέτη, που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως εκ τούτου, από την Ινδία και την Κίνα, έως την Τουρκία και τη Βραζιλία, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η δεύτερη προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ θα είναι θετική για την παγκόσμια ειρήνη, τη χώρα τους και τους αμερικανούς πολίτες. Αποψη, που ωστόσο δεν συμμερίζεται η κοινή γνώμη σε ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον: τη Βρετανία, την ΕΕ, τη Νότια Κορέα, ακόμη και την Ουκρανία. Ενδεικτικά, στις τάξεις των «27» (βάσει των απαντήσεων σε 11 συμμετέχουσες χώρες), μόλις το 29% δηλώνει αισιόδοξο για παγκόσμια ειρήνη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ