Oι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία συνεχίζουν να δημιουργούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους πυροσβέστες που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις θηριώδεις πυρκαγιές οι οποίες έχουν καταστρέψει τη Νότια Καλιφόρνια. Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί στο Λος Αντζελες και σε πολλές περιπτώσεις το μόνο που έχει μείνει όρθιο από τα σπίτια είναι οι καμινάδες τους.
Με τις ζημιές να ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τον αριθμό των κτιρίων που έχουν καταστραφεί να ξεπερνά τις 12.000, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι πυρκαγιές αυτές θα αποδειχθούν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία της Αμερικής: όχι τόσο λόγω του μεγέθους τους, όσο κυρίως επειδή αφορούν μια περιοχή όπου ζουν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ντόπιοι θέτουν ήδη δύο ερωτήσεις: Πώς θα μπορούσε το Λος Αντζελες να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την καταστροφή; Και πώς θα αλλάξει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ;
Οι πυρκαγιές είναι συχνές γύρω από το Λος Αντζελες λόγω του εδάφους και της ξηρασίας του, αλλά αρκετοί παράγοντες έχουν προσθέσει την καταστροφική τους δύναμη. Για παράδειγμα, τα μη ιθαγενή είδη έχουν πολλαπλασιαστεί στα γύρω βουνά αντικαθιστώντας το πυρίμαχο σάπαραλ. Ερευνες δείχνουν ότι ο καθαρισμός της εύφλεκτης βλάστησης γύρω από το Λος Αντζελες θα μπορούσε να μειώσει την ένταση της φωτιάς το 2050 κατά περίπου 15% σε σχέση με σήμερα. Ομως για να γίνει καθαρισμός χρειάζονται πολλές περιβαλλοντικές αναθεωρήσεις.
Ο οικοδομικός κώδικας είναι αυστηρός, όμως σε πολλές περιοχές τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα τη δεκαετία του 1950, κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής οικοδομικής έκρηξης. Στενοί, ελικοειδείς δρόμοι διασχίζουν τα φαράγγια, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για πυροσβεστικά οχήματα ή μαζικές εκκενώσεις.
Την αποτελεσματική απάντηση στις πυρκαγιές έχει παρεμποδίσει η πολιτική της Καλιφόρνιας. Οχι επειδή εκτρέπεται νερό για να σωθεί «ένα άχρηστο ψάρι», όπως ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επειδή η πολιτική χαράσσεται με δημοψηφίσματα, κάτι που έχει καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως η πυρόσβεση, και έχει διαστρεβλώσει την αγορά ασφαλίστρων κατοικίας στην πολιτεία.
Το 1978 οι Καλιφορνέζοι ψήφισαν υπέρ της μείωσης του φορολογικού συντελεστή και του περιορισμού των μελλοντικών αυξήσεων. Τα τοπικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Για να καλύψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι πόλεις πλήρωσαν τέλη για αναπτυξιακά έργα, γεγονός που αύξησε το κόστος των νέων κατασκευών.
Οταν ο καπνός καθαρίσει, οι φωτιές θα μπορούσαν να αλλάξουν το Λος Αντζελες με διάφορους τρόπους. Αρχικά, θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις. Η Κάρεν Μπας, η δήμαρχος της πόλης, ταξίδεψε στην Γκάνα, παρά την προειδοποίηση για πυρκαγιές. Την επόμενη χρονιά γίνονται δημοτικές εκλογές. Κάποιοι σκέφτονται να μετακομίσουν – το ¼ των κατοίκων της πόλης φαίνεται να το επιθυμεί για να αποφύγει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Σχέδιο Μάρσαλ»
Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι αν το Λος Αντζελες θα ξαναχτιστεί καλύτερα. Η φιλοξενία κάποιων αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026, του Super Bowl το 2027 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2028 θα επισπεύσει τις εξελίξεις. Ο Γκάβιν Νιούσομ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, που κάποιοι λένε ότι θα διεκδικήσει και τον Λευκό Οίκο μελλοντικά, ανακοίνωσε ότι οργανώνει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την πόλη, προκειμένου να εξορθολογιστεί η ανοικοδόμηση κατοικιών σε καμένες περιοχές.
Τα νέα σπίτια θα υπόκεινται σε σύγχρονους κώδικες πυρκαγιάς, κάτι που θα βοηθήσει. Η Στέφανι Πιντσέτι, διευθύντρια του Κέντρου για Βιώσιμες Κοινότητες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, πιστεύει ότι η πόλη πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να μειώσει την έλλειψη στέγης χτίζοντας πυκνότερες γειτονιές μεικτής χρήσης. Μπορεί να υπάρχουν ανακτορικά διαμερίσματα, παρατηρεί, «αλλά είναι απαραίτητα και μέρη όπου η καθαρίστρια να μπορεί πραγματικά να ζήσει και να μη χρειάζεται να πάρει το λεωφορείο για να φτάσει σε μιάμιση ώρα στην πόλη».
Δημοσιογράφος των «New York Times» κοιτάζει το απανθρακωμένο φαράγγι του Ιτον – διακρίνονται μερικές καμένες επαύλεις στην κορυφή του λόφου. Επειτα από μια μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε όσα σπίτια βρίσκονταν εκεί το 1993, στη θέση τους χτίστηκαν ακόμα μεγαλύτερα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά.
Πηγή: tanea.gr