Ζητούν από την ΕΕ να «παίξει» δυναμικά στη Συρία

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Να προχωρήσει η ΕΕ άμεσα σε αλλαγή πολιτικής των κυρώσεων προς τη Συρία προτείνουν μέσω non paper που βρίσκεται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ» Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Φινλανδία και Δανία προκειμένου αφενός να τοποθετηθεί η ΕΕ ως οικονομικός παράγοντας στη χώρα, μειώνοντας την επιρροή κακόβουλων παικτών, όπως της Ρωσίας, και αφετέρου να διευκολυνθεί η επιστροφή εκτοπισμένων Σύρων. Παράλληλα, προβλέπεται μηχανισμός αναστρεψιμότητας της άρσης των κυρώσεων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της συριακής ηγεσίας στις ευρωπαϊκές προσδοκίες.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε αμέσως να προσαρμόζουμε το καθεστώς κυρώσεων για να ενθαρρύνουμε μια ειρηνική μετάβαση, να βελτιώσουμε τις συνθήκες για ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρξει ανάκτηση και ανακατασκευή ζωτικής σημασίας υποδομής» ώστε να διευκολυνθεί η «επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου. Επίσης, τονίζεται ότι «η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία να τοποθετηθεί ως οικονομικός παράγοντας» ώστε να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους και τη μείωση της επιρροής κακόβουλων παικτών όπως η Ρωσία». Σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της ΕΕ προβλέπεται να μην είναι δυνατή η περαιτέρω άρση των κυρώσεων, θα ισχύει ένας μηχανισμός για την προσωρινή αναστολή τους, ενώ μπορεί να επιβληθούν εκ νέου ανά πάσα στιγμή. Τονίζεται, πάντως, ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι κυρώσεις στα μέλη του καθεστώτος Ασαντ και τους υποστηρικτές του.

Μεταξύ άλλων προτείνεται άρση των κυρώσεων σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Syrian Arab Airlines, και στην εξαγωγή καυσίμων για αεροσκάφη στη Συρία, ώστε μέλη της συριακής διασποράς να επιστρέψουν στη Συρία. Επίσης, προτείνεται οι Σύροι, που θα μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία, και όσοι στοχεύουν να επενδύσουν στη χώρα, να μπορούν να εξάγουν τα εμπορικά περιουσιακά τους στοιχεία υψηλής αξίας, καθώς και να επιτραπούν οι συναλλαγές σε υποδομές και ενέργεια με την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και των περιορισμών στις εξαγωγές και τη συμμετοχή σε έργα υποδομής και τη χρηματοδότησή τους. Επίσης, να γίνει επανέναρξη των τραπεζικών και επενδυτικών σχέσεων, καθώς πρέπει να ανοίξουν εκ νέου ουσιαστικοί χρηματοοικονομικοί δίαυλοι μεταξύ ΕΕ – Συρίας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ