Η Κίνα εκτιμά τις θετικές…

Η Κίνα εκτιμά τις θετικές...

Εγκάρδια μηνύματα περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας έστειλε προς τους Έλληνες ο νέος πρέσβυς της Κίνας στην Αθήνα κος Fang Qiu. Κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του και υπό την παρουσία πλήθους Ελλήνων και Κινέζων επισήμων ο νέος πρέσβυς εξήρε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην Κίνα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αμοιβαία οικονομική ευημερία και την παγκόσμια σταθερότητα. Ακολουθεί η ομιλία του νέου πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: 

“Εξοχότατε, εκπρόσωποι της κινεζικής κοινότητας στην Ελλάδα, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης,
Καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε (σ.σ. στα ελληνικά)
Σας ευχαριστώ όλους για την ενθάρρυνσή σας σε έναν αρχάριο της ελληνικής γλώσσας.
Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ ως ο νέος Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα. Είναι μια αληθινή τιμή, και θα ήθελα να εκφράσω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου για τη δέσμευσή σας να ενισχύσετε τον διαρκή δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας. Η σταθερή υποστήριξή σας στο έργο μου και σε αυτό της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα, μαζί με τις πολύτιμες συνεισφορές της κινεζικής κοινότητας και των επιχειρήσεων, ήταν καθοριστική στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης σχέσης. Θα ήθελα επίσης να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Καλλιτεχνικό Συγκρότημα Πεκίνου, που ταξίδεψε από μακριά για να μας χαρίσει τη σημερινή παράσταση.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Ο δεσμός μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι ένας δεσμός μεγάλης βάθους και ανθεκτικότητας. Υπάρχει μια ρήση στην Κίνα που λέει: “Η πραγματική φιλία δεν γνωρίζει σύνορα· είναι πιο ανθεκτική από οποιοδήποτε μέταλλο ή πέτρα”. Παρά τα μίλια που μας χωρίζουν, τα έθνη μας υπήρξαν σταθεροί και αξιόπιστοι εταίροι, παρέχοντας υποστήριξη το ένα στο άλλο σε δύσκολες στιγμές. Από την εκκένωση Κινέζων πολιτών μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και τις κοινές μας θέσεις σε θέματα όπως η Ταϊβάν και η Ανατολική Μεσόγειος, ο δεσμός μας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός με την πάροδο των ετών.

Από τη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα, αγκαλιάστηκα από τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του λαού της — ένα καλωσόρισμα τόσο φωτεινό όσο ο ήλιος της Μεσογείου. Εδώ βρήκα έναν συναρπαστικό συνδυασμό δυτικής γοητείας και ανατολικής σοφίας, μια αντανάκλαση της πλούσιας κληρονομιάς που χαρακτηρίζει και τους δύο αρχαίους πολιτισμούς μας.

Η πλούσια ιστορία και οι ζωντανοί πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας, με ρίζες που εκτείνονται σε πάνω από δύο χιλιετίες, είναι πραγματικά αξιοσημείωτοι. Οι βασικές αξίες που χαρακτηρίζουν αυτές τις αρχαίες κοινωνίες συνδέονται μεταξύ μας και διαμορφώνουν την συλλογική μας κατανόηση. Είναι ενδιαφέρον ότι η ακμή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συνέβη περίπου την ίδια περίοδο με την περίοδο των Εαρινών και Φθινοπωρινών Χρονικών και των Εμπόλεμων Κρατών στην Κίνα, που ήταν μια χρυσή εποχή για τη φιλοσοφία, με διάφορες σχολές σκέψης να ανταγωνίζονται για την κυριαρχία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανθρωπιστικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κινεζικού Κομφουκιανισμού. Παρομοίως, οι απόψεις Ελλήνων στοχαστών, όπως ο Διογένης, βρίσκουν απήχηση στις διδασκαλίες του Ζουάνγκζι στον Ταοϊσμό. Αυτή η κοινή πνευματική κληρονομιά όχι μόνο μας βοηθά να διατηρήσουμε τις διακριτές πολιτιστικές μας ταυτότητες, αλλά μας επιτρέπει επίσης να αντλήσουμε σοφία από το παρελθόν, ενισχύοντας μια διαρκή φιλία και ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική συνεργασία.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει πετύχει αξιοσημείωτα ορόσημα. Σε πολιτιστικό επίπεδο, η ίδρυση του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού και της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα συμβολίζει την ακμάζουσα συνεργασία μας. Πρόσφατα γεγονότα, όπως το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών και δύο παράλληλες εκθέσεις που παρουσίασαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στο Πεκίνο, ανέδειξαν τον αμοιβαίο σεβασμό μας για την ιστορία και τον πολιτισμό.

Πέρα από αυτά, μια ποικιλία παραστάσεων, καλλιτεχνικών ανταλλαγών και ακαδημαϊκών αλληλεπιδράσεων έχει εμπλουτίσει και ενισχύσει την κατανόησή μας ο ένας για τον άλλο.

Οι πολιτιστικές μας ανταλλαγές συμπληρώνονται από ισχυρή οικονομική συνεργασία, η οποία έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας. Αυτό που ξεκίνησε με το θαλάσσιο εμπόριο έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε διάφορους τομείς. Η ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου είναι αξιοσημείωτη, με την Κίνα να αναδεικνύεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2024, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 23,7% στις εισαγωγές από την Κίνα, αποδεικνύοντας τη δυναμική φύση των οικονομικών μας δεσμών.

Στρατηγικές επενδύσεις, όπως ο ρόλος της COSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά, το έχουν μετατρέψει σε κορυφαίο ολοκληρωμένο κέντρο υπηρεσιών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ρεκόρ απόδοσης το 2024. Επιπλέον, πρωτοβουλίες όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία Yutong στην Ελλάδα και η διασύνδεση Ariadne μεταξύ IPTO και SGCC υπογραμμίζουν τα απτά οφέλη και για τους δύο λαούς μας. Και, ας μην ξεχνάμε, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Logistics της Huawei στην Ελλάδα τονίζει περαιτέρω τις διευρυνόμενες διαστάσεις της συνεργασίας μας.

Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, η οικονομική ανθεκτικότητα της Κίνας προσφέρει έμπνευση στους διεθνείς εταίρους της. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 5% το 2024, φτάνοντας τα 134,9 τρισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 18,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνοντας τη δέσμευσή μας για ποιοτική ανάπτυξη και ανοικτότητα προς τον κόσμο.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων του 2024 για την Πρόσβαση Ξένων Επενδύσεων, δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για διεθνείς επενδυτές, ειδικά στη βιομηχανία μεταποίησης της Κίνας. Επιπλέον, η επέκταση της “φιλικής ζώνης” της Κίνας μέσω συμφωνιών διέλευσης χωρίς βίζα έχει ενισχύσει τη διεθνή συνδεσιμότητα, προωθώντας ισχυρότερες ανταλλαγές μεταξύ των λαών.

Στο μέτωπο της βιωσιμότητας, η Κίνα όχι μόνο πέτυχε, αλλά και ξεπέρασε τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους, εγκαθιστώντας πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια κιλοβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2024 — έξι χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, μέσω 53 συμφωνιών για την κλιματική συνεργασία Νότου-Νότου με 42 αναπτυσσόμενα έθνη, η Κίνα έχει ξεκινήσει σχεδόν 100 έργα που επικεντρώνονται στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτές οι προσπάθειες υπογραμμίζουν τον ρόλο της Κίνας ως παγκόσμιου ηγέτη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Οι αξίες της ισότητας, του σεβασμού, της φιλίας και της συμπερίληψης αποτελούν κοινά νήματα που συνδέουν τους λαούς της Κίνας και της Ελλάδας. Αυτές οι αρχές αποτελούν το θεμέλιο της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας που καλλιεργούμε. Η πρόσφατη Τρίτη Ολομέλεια της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα για τον εκσυγχρονισμό, ένα όραμα με πραγματικά ευρεία εμβέλεια. Παρομοίως, η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην οικονομική ανάπτυξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό για κοινή ευημερία.

Αντλώντας από τη σοφία του αρχαίου Κινέζου φιλοσόφου Μένκιου, που είπε ότι “Τα πράγματα γεννιούνται για να είναι διαφορετικά”, αναγνωρίζουμε ότι αυτή η διαφορετικότητα είναι που εμπλουτίζει την παγκόσμια κοινότητά μας, φέρνοντας ποικιλία απόψεων και λύσεων. Η επίτευξη της αρμονίας απαιτεί να γιορτάζουμε αυτές τις διαφορές μέσω ανοιχτού διαλόγου και της δέσμευσης να κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διπλωματική προσέγγιση της Κίνας, και είμαστε βέβαιοι ότι μια ισχυρή συνεργασία θα αποφέρει οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα εκτιμά τις θετικές συνεισφορές της Ελλάδας εντός της ΕΕ και προτρέπει την Ευρώπη να υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη, στρατηγική προοπτική στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ. Διαχειριζόμενοι τις διαφορές μας και εστιάζοντας στα κοινά συμφέροντα, μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα που ωφελούν όλους και προάγουν την παγκόσμια σταθερότητα και αρμονία.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Καθώς πλησιάζουμε το Φεστιβάλ της Άνοιξης του 2025, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πολλά υποσχόμενης νέας χρονιάς.

Στον Έτος του Φιδιού, ανυπομονώ να συνεργαστώ με φίλους από κάθε πτυχή της ζωής στην Κίνα και την Ελλάδα για να ενισχύσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μας. Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας θα συνεχίσει να λάμπει σε αυτή τη νέα εποχή.

Σας ευχαριστώ”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ