Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Από χθες, μπήκε τέλος στη συνηθισμένη δικαιολογία της δυσκολίας ανεύρεσης εκδοτηρίου, που συχνά οδηγούσε στην εισιτηριοαποφυγή, με τη δυνατότητα χρήσης τραπεζικής κάρτας για την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ).
Από τις 15 Ιανουαρίου λοιπόν, η τραπεζική κάρτα (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη και μέσω Apple Pay ή Google Pay πορτοφόλι) μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίο εισιτήριο των 1,20 ευρώ για διαδρομή διάρκειας 90 λεπτών, περνώντας την ανέπαφα πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.
Αυτό διευκολύνει τους επιβάτες, οι οποίοι απαλλάσσονται πλέον από την αναμονή στην ουρά για να προμηθευτούν την αντίστοιχη κάρτα ή από την αναζήτηση κάποιου εκδοτηρίου. Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία tap2ride, η οποία θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Απρίλιο είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο σύνολο των λεωφορείων της γραμμής του αεροδρομίου και σήμερα επεκτείνεται σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι περισσότεροι από 90 χιλιάδες χρήστες έχουν “επικυρώσει” την τραπεζική τους κάρτα αντί πατροπαράδοτου εισιτηρίου από τη μέρα που ξεκίνησε να είναι διαθέσιμη η εν λόγω υπηρεσία στο δρομολόγιο του αεροδρομίου.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων πόλεων στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το Λονδίνο, το οποίο έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο σύστημα την τελευταία περίπου πενταετία, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι οποίες σε καθημερινή βάση εξυπηρετούν περίπου 1 εκατομμύριο επιβάτες, κάνουν το επόμενο βήμα. “Η αξιοποίηση της τεχνολογικής λύσης “contactless” με τη χρήση τραπεζικών καρτών EMV, κατατάσσει τις Συγκοινωνίες Αθηνών στη λίστα των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών φορέων που εφαρμόζουν πρακτικές “έξυπνων” πόλεων και προάγουν τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις”, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, στην χθεσινή επίσημη παρουσίαση της υπηρεσίας στον σταθμό του Συντάγματος, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.
Περιορισμός της εισιτηριοαποφυγής
Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μια κίνηση εκσυγχρονισμού, στόχος είναι να περιοριστεί η εισιτηριοδιαφυγή καθώς ένα σημαντικό ποσοστό προβάλλει ως πρόφαση για τη μη επικύρωση εισιτηρίου, ιδιαίτερα στα λεωφορεία, την αδυναμία εύρεσης ενός εκδοτηρίου. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να προστεθεί και ο αξιοσημείωτος αριθμός των τουριστών, που δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα σημεία πώλησης εισιτηρίων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) προσβλέπει σε μείωση της λαθρεπιβίβαης και παράλληλα σε αύξηση των εσόδων, με το κοντέρ να αρχίζει να γράφει από τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων και καρτών το 2023 ανήλθαν σε 151 εκατ. ευρώ από 126,086 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο 29% σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι η χρήση ανέπαφων καρτών πληρωμών δεν υποστηρίζει εκπτωτικά κόμιστρα όπως φοιτητικό καθώς ανταποκρίνεται αποκλειστικά στο ενιαίο εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ (διάρκειας 90 λεπτών) και της γραμμής του αεροδρομίου αξίας 9 ευρώ για το μετρό και 5,50 ευρώ για το express λεωφορείο. Επιπλέον, κάθε τραπεζική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από έναν επιβάτη ανά διαδρομή, καθώς αντιστοιχεί σε ένα και μόνο εισιτήριο. Πάντως, το μέγιστο ημερήσιο ποσό που μπορεί να χρεωθεί ένας επιβάτης μέσω της χρήσης των ανέπαφων καρτών πληρωμών είναι τα 4,10 ευρώ ίσο με το κόστος του ημερήσιου εισιτηρίου, δηλαδή 4,10€. (εάν γίνουν περισσότερες από 4 μετακινήσεις).
Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζεται να λανσαριστεί και η άυλη εκδοχή του ενιαίου εισιτηρίου και της ενιαίας κάρτας, που θα είναι διαθέσιμη για χρήση μέσω κινητού τηλεφώνου. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας αναπτύχθηκε από τον ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο σύμβασης με την Hellas Smart Ticket Α.Ε., θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με την LG CNS και με την υποστήριξη της Visa και της NBG Pay.
Πηγή: capital.gr