Τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων στη συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, το πρώτο στάδιο της οποίας περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων (τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα) και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ που βρισκόταν στο Κατάρ.
Την ύπαρξη οριστικής συμφωνίας επιβεβαίωσε λίγο πριν από το μεσημέρι και η παλαιστινιακή οργάνωση.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Παράλληλα, ο Νετανιάχου συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, για την έγκριση της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει η ολομέλεια της κυβέρνησης με το ίδιο αντικείμενο. Λίγο αργότερα δε, το γραφείο του εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πρώτοι όμηροι θα αρχίσουν να απελευθερώνονται την Κυριακή.
Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο ακροδεξιοί υπουργοί, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, έχουν απειλήσει πως θα άρουν την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό, απορρίπτοντας τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκτιμάται πως εύκολα ή δύσκολα ο Νετανιάχου θα βρει τη στήριξη που απαιτείται για να τη θέσει σε εφαρμογή (χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται εκπλήξεις).
Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, πιέζει ασφυκτικά και η Ουάσιγκτον, με τα επιτελεία του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, επιδιώκοντας να μπει μια «άνω τελεία» σε αυτόν τον πόλεμο, ενόψει και της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.
«Αναμένω ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει, όπως έχουμε πει, την Κυριακή», τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την (επεισοδιακή) αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν.
Ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι εκπρόσωποι του Κατάρ και της Αιγύπτου, των δύο αραβικών κρατών που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ και η ομάδα G7 χαιρέτησε τη συμφωνία και ζήτησε την άμεση εφαρμογή της, καλώντας παράλληλα το Ιράν να μην εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Γρίφος η επόμενη ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία – το πλαίσιο της οποίας είχε αποδεχθεί η Χαμάς από την πρώτη στιγμή – θα πρέπει όχι μόνο να εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας και την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και να μεσολαβήσει διάστημα 24 ωρών που προβλέπει το Σύνταγμά του για προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο.
Κάτι που σημαίνει ότι, πρακτικά, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα πιθανές – έστω και αν ο Τραμπ πιέζει ώστε η εφαρμογή να έχει ξεκινήσει προτού δώσει τον όρκο του προέδρου.
Με σφοδρότητα
Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίστηκαν με σφοδρότητα ακόμη και μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας, την Τετάρτη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» (πέρα φυσικά από τους ομήρους) παραμένει το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας.
Κυρίως, το πολιτικό καθεστώς που θα επικρατήσει εκεί και η θέση που θα έχει σε ένα παλαιστινιακό κράτος, στη δημιουργία του οποίου επιμένει η Δύση.
Κι αυτό διότι η Χαμάς, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της, παραμένει παρούσα και δεν έχει εξαλειφθεί, όπως απαιτεί ο στόχος τον οποίο είχαν θέσει εξαρχής ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του – χωρίς, ωστόσο, καμία στιγμή να έχουν παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Ακόμη, λοιπόν, κι αν η πρώτη φάση της συμφωνίας τεθεί κανονικά σε εφαρμογή, ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί τη συνέχεια και ότι δεν θα καταρρεύσει σύντομα.
Τι προβλέπει το σχέδιο
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ (διάρκεια 6 εβδομάδες)
n
Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις απελευθερώνουν σταδιακά 33 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών πολιτών και στρατιωτών, των παιδιών και των πολιτών άνω των 50 ετών.
n
Το Ισραήλ απελευθερώνει 30 παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε γυναίκα στρατιώτη.
n
Διακόπτονται οι μάχες και οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινούνται εκτός των κατοικημένων περιοχών, σε ζώνες κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
n
Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να επιστρέφουν στις εστίες τους και στο βόρειο τμήμα, υφιστάμενοι ελέγχους.
n
Επαρκής ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας επιτρέπεται να εισέλθει στη Λωρίδα, με τις ανάγκες να φτάνουν τουλάχιστον τα 600 φορτηγά ημερησίως.
Ασαφές παραμένει το καθεστώς δύο κρίσιμων διαδρόμων: τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα με την Αίγυπτο, με μήκος περίπου 14 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων και τον «Διάδρομο Νετζαρίμ», που συνδέει το νότιο με το βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
(διάρκεια 6 εβδομάδες)
n
Διαπιστώνεται και διακηρύσσεται το καθεστώς της «βιώσιμης ηρεμίας και εκεχειρίας» στην περιοχή.
n
Η Χαμάς απελευθερώνει τους υπόλοιπους άνδρες ομήρους (στρατιώτες και πολίτες), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
n
Τα στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρονται πλήρως από τα όρια της Λωρίδας της Γάζας.
ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ
n
Ανταλλάσσονται οι σοροί των νεκρών ομήρων και των νεκρών παλαιστινίων μαχητών.
n
Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας.
n
Ανοίγουν πάλι τα συνοριακά περάσματα για τη μετακίνηση από και προς τη Λωρίδα.
n
Συγκροτείται διοικητική δομή.
Η τρίτη φάση θεωρείται πολύ μακρινή και ουσιαστικά τίποτε δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Θεωρητικά, όμως, οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν πρέπει να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.
Πηγή: tanea.gr