του Δημήτρη Γκάτσιου
Στα απόνερα της πρωθυπουργικής αποκάλυψης του ονόματος του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας κινείται το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έπειτα από μία, αν μη τι άλλο, μακρά σε σεναριολογία και ονοματολογία περίοδο, έπειτα από σελίδες επί σελίδων που φιλοξενήθηκαν σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες, ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε σε μία διαφορετική όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητα, σε σύγκριση με αυτήν του 2020. Όταν, δηλαδή, τραβώντας την κουρτίνα των εκπλήξεων, είχε ανακοινώσει το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και επί 25 συναπτά έτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαράσσει δρόμο για την επόμενη σελίδα στην πολιτική διαδρομή του, αποτελώντας μία επιλογή συσπείρωσης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μία επιλογή πολλαπλών σημάτων προς την κεντροδεξιά εκλογική βάση της οδού Πειραιώς, η ηχώ της οποίας στα παραδοσιακά κοινά του κυβερνώντος κόμματος αποκτά μεγαλύτερο βάθος, μέσα από την τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής. Ενός πολιτικού με βαθιές αναφορές και έντονο εσωτερικό πρόσημο, που διατηρεί, όπως σχολιάζουν στελέχη, ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα 155 μέλη της νεοδημοκρατικής Κ.Ο.
Η επόμενη σελίδα
Η ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων του πρωθυπουργού για θέσεις-κλειδιά (της ανακοίνωσης για τον κ. Τασούλα είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες) ανοίγει την επόμενη πίστα για την κυβερνητική έδρα. Η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν έντονο το κοινωνικό πρόσημο, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που ανοίγονται στον ορίζοντα της Ηρώδου Αττικού 19. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κινήσεις πέριξ της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίες έχουν ως ορόσημο υλοποίησης το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025. Όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα εισέλθει στο δεύτερο μισό της τετραετίας της, έχοντας ως κεντρικό στόχο η προώθηση συγκεκριμένων τομών να έχει φέρει μαζί της:
– Τη δημοσκοπική σταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον άνω του 30%.
– Την εμπέδωση της πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο του κέντρου.
– Την περιχαράκωση των διαρροών προς τα δεξιά της οδού Πειραιώς, που θα μετατραπεί σε γέφυρα επανασύνδεσης με αποστασιοποιημένα ή δυσαρεστημένα κοινά. Με παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου επέλεξαν είτε την αποχή είτε την ταύτιση με κόμματα που κινούνται στα δεξιότερα του πολιτικού χάρτη, διαφωνώντας για μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
“Παραγωγή απτού αποτελέσματος προς όφελος των πολιτών” θα μπορούσε να είναι το κεντρικό σύνθημα που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο. Με την αντιπολίτευση να είναι ουσιαστικά κατακερματισμένη (τρανή επιβεβαίωση αποτελεί το γεγονός ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας), η διασφάλιση της νηνεμίας και οι ζεστοί δίαυλοι επικοινωνίας εντός της Νέας Δημοκρατίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λειτουργούν συνθετικά με το μοτίβο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει γείωση της οδού Πειραιώς με την κοινωνία.
Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήδη έχουν λάβει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το έργο τους, τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις στην προώθηση αλλαγών που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια βρίσκονται καθημερινά στο… μικροσκόπιο του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολόγηση είναι διαρκής, γεγονός που ανοίγει τη βεντάλια των συζητήσεων όσον αφορά τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να τραβήξει ακόμα ένα χαρτί. Αυτό του ανασχηματισμού.
Τα σενάρια για τις αλλαγές
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας (σημείο αναφοράς είναι η 4η ψηφοφορία στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών) αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε αφετηρία για ακόμα έναν κύκλο σεναρίων. Πρόκειται για σενάρια που σχετίζονται με την ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας, μέσα από τις αλλαγές στην υπουργική ομάδα.
Κάπου εδώ δύο είναι οι εκτιμήσεις που κυριαρχούν στα πηγαδάκια εντός και εκτός Κοινοβουλίου:
– Η πρώτη εκτίμηση θέλει τον ανασχηματισμό να τοποθετείται χρονικά με τη συμπλήρωση των δύο πρώτων ετών της γαλάζιας διακυβέρνησης. Δηλαδή, στο κλείσιμο του Ιουνίου. Μια κίνηση αλλαγών εκείνη τη χρονική περίοδο και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, θα έστελνε το σήμα μιας πιο δυναμικής εισόδου στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι υπέρμαχος των συχνών παρεμβάσεων στο προφίλ του υπουργικού συμβουλίου και το νέο σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει το γαλάζιο στρατόπεδο μέχρι την εθνική κάλπη της άνοιξης του 2027.
– Η δεύτερη εκτίμηση θέλει τον ανασχηματισμό να τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την εκλογή του κ. Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου σεναρίου υποστηρίζουν ότι το momentum θα έδινε επαρκή χρόνο στα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους, ενόψει των θερινών μηνών και των επόμενων κοινωνικών προκλήσεων. Παράλληλα, μια κίνηση άμεσων αλλαγών θα άφηνε το περιθώριο σε όσους βουλευτές δεν εισέλθουν τώρα στο σχήμα να ελπίζουν σε μία υπουργοποίηση πριν από την τελική ευθεία για το 2027.
Το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ
Σε χρόνο παράλληλο, τόσο εντός όσο και εκτός σκηνικού Ολομέλειας, η κυβερνητική παράταξη θα συνεχίσει να συντηρεί και να διογκώνει σε ένταση το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσαν αφορμή ομαδικών πυρών από γαλάζια στελέχη. Ακολούθησαν τα βέλη εναντίον της μομφής της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία συμπορεύεται με το κόμμα των Σπαρτιατών για την εκλογή Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το επόμενο επεισόδιο στην επιχείρηση αποδόμησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αργήσει. Δεν απέχουμε, άλλωστε, παρά ελάχιστες ημέρες πριν από τις εντός της Βουλής απαντήσεις του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα αγροτικά θέματα.
Πηγή: capital.gr