Το negging αποτελεί κάθε είδους επικοινωνία που έχει σκοπό να σε υποτιμήσει ή να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια.
Ο όρος, προκύπτει από το «to neg», δηλαδή το κάνεις αρνητικό σχόλιο. Κάνε εικόνα αυτό: Ανταλλάσσεις μηνύματα σχεδόν μια εβδομάδα με κάποιον και τελικά βρήκατε ημερομηνία που να σας βολεύει για να βγείτε. Βρίσκεις το τέλειο outfit (έτσι πιστεύεις, τουλάχιστον), φτιάχνεις τα μαλλιά σου, είσαι σε όλα έτοιμη. Φτάνεις στο μπαρ, τον εντοπίζεις αμέσως. Πλησιάζεις, του χαμογελάς. Σε κοιτάει Σε από πάνω και κάτω και σου λέει: «Υπέροχο φόρεμα. Το διάλεξε η μαμά σου για σένα;». Θα μπορούσε να είναι negging; Φυσικά και θα μπορούσε.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις πότε είναι κάτι απλώς ένα αρνητικό σχόλιο, και πότε απλώς ένα ξεπερασμένο φλερτ, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι η διαφορά έγκειται στην πρόθεση του ομιλητή. Το negging περνάει τα όρια στη συναισθηματική χειραγώγηση επειδή έχει σκοπό να υποτιμήσει ένα άτομο. Μέσα από το χιούμορ και τις φιλοφρονήσεις, δίνει στον ομιλητή το πάνω χέρι.
Η Τζένιφερ Κέλμαν, ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας, σημειώνει ότι το negging είναι ένας αρκετά ευρύς όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη συμπεριφορά κάποιου που κάνει μόνιμα αρνητικά σχόλια. Αλλά εμβαθύνει περισσότερο, και δεν μένει μόνο στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμπεριφέρεται ένα άτομο εάν έχει κακή διάθεση, αν είχε μια άσχημη μέρα ή αν απλά δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά.
Negging: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
- Σε συγκρίνει μόνιμα με τους άλλους
- Σου λέει πράγματα για να σε κάνει αμφισβητείς τον εαυτό σου
- Απορρίπτει τις ιδέες σου
- Σου κάνει ερωτήσεις που μοιάζουν περισσότερο με προσβολές
- Η ιδέα του για ένα αστείο είναι περισσότερο σαν μια προσβολή
- Σε προσβάλλει ευθέως αλλά το αποκαλεί «εποικοδομητική κριτική»
Πηγή: govastileto.gr