Μέχρι πριν από δύο χρόνια, στις τάξεις των ενηλίκων τουλάχιστον, ο Φειδίας Παναγιώτου ήταν περισσότερο γνωστός στο εξωτερικό από ό,τι στην Κύπρο. Ούτε η μάλλον εμμονική προσπάθειά του να συναντήσει το ίνδαλμά του, τον Ιλον Μασκ, είχε προσεχθεί ιδιαίτερα εδώ στην πατρίδα του, αντιθέτως, αυτό που πέρασε περισσότερο στα ΜΜΕ και στον κόσμο πλην του κοινού του ήταν τα πολύ άβολα για τους Κύπριους κατορθώματά του στην Ινδία και την Ιαπωνία όπου ταξίδευε χωρίς εισιτήριο και ανέβαζε το αποτέλεσμα στο YouTube.
Λίγο-πολύ το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Στις ευρωεκλογές, επί συνόλου 368.455 έγκυρων ψήφων (σε ολόκληρο το εκλογικό Σώμα), ο Φειδίας έλαβε τις 71.330, δηλαδή το εν πέμπτον. Τον χαβαλέ με τα επινίκιά του στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία ακολούθησαν διάφορες άλλες λιγότερο ευφάνταστες εμφανίσεις του 24χρονου ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον φίλο του «Λουκάνικο» (sic), από το Λουκά Νίκος, να βρίσκουν εντυπωσιασμένοι ένα μηχάνημα το οποίο έβγαζε ανθρακούχο νερό και διάφορα άλλα.
Το φαινόμενο Φειδίας είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει υπό το βάρος όλων αυτών, όταν αίφνης ο youtuber-ευρωβουλευτής άρχισε να… πολιτικοποιείται. Κι αν η εμμονή του ενάντια στην Ουκρανία εξηγείτο, από τον ίδιο τουλάχιστον, ως επίδραση της σοφίας του «Λουκάνικου», χωρίς να προκαλέσει και τόσες υποψίες, η συνέχεια άρχισε να συγκεντρώνει παραξενεμένα βλέμματα. Από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κατακεραυνώσει την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέχρι άλλες πολιτικές θέσεις που κατέθετε, ο Φειδίας του ψυγείου με το ανθρακούχο, ήταν πλέον ένας άλλος Φειδίας. Από εκεί που δεν ήξερε τίποτα για το Ευρωκοινοβούλιο έχει μπει στα βαθιά της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής από το δεξί άκρο, όπως και το ίνδαλμά του ο Μασκ.
«Ελεύθερη έκφραση»
Η Κύπρος παρακολουθούσε τη σχετική του μεταμόρφωση χωρίς όμως να ασχολείται ιδιαίτερα πέρα από τη μόνιμη συζήτηση για το «ρεζιλλίκκιν» (στα κυπριακά) όπως έλεγε ο περισσότερος κόσμος. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η Κύπρος είχε στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο περιπτώσεις… αντάξιες του 24χρονου από το Μένοικο, απλώς όχι διάσημες στο εξωτερικό. Ξεκάθαρο ήταν όμως πως η βάση του πράγματος δεν ήταν πλέον ο χαβαλές και πως κάτι έπαιζε στο παρασκήνιο, κι αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την προώθηση από τον Φειδία της γραμμής του Μασκ ενάντια στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο κύπριος ευρωβουλευτής ξεσπάθωσε υιοθετώντας τα περί επίθεσης ενάντια στην ελευθερία έκφρασης που είπε ο Μασκ, αποδέχθηκε την πρόσκληση για συζήτηση με τον κατηγορούμενο για εμπορία προσώπων, βιασμό, εκμετάλλευση ανηλίκων, απόκρυψη εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πολλά άλλα Andrew Tate, επίσης στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και διάφορα άλλα. Ολα τους έτη φωτός μακριά από τον χαβαλέ της αρχής.
Πρόβλημα εντός
Οσο για την Κύπρο, το φαινόμενο Φειδίας ξεφούσκωσε απροσδόκητα γρήγορα όταν ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε μια φωτογραφία του να καπνίζει ναργιλέ με μπουρνούζι σε ξενοδοχείο πολυτελείας των Κατεχομένων. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από συγγενείς αγνοουμένων για ειρωνική συμπεριφορά απέναντί τους και διάφορα άλλα. Στο τεστ για το τι μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να κάνει ο Φειδίας στην Κύπρο, ο ευρωβουλευτής απέτυχε δε οικτρά όταν, τέλη Οκτωβρίου, κάλεσε τους μαθητές σε διαμαρτυρία για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί που όλοι περίμεναν με ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης οι συγκεντρωθέντες ήταν καμία δεκαπενταριά όλοι κι όλοι.
Εάν αυτό ήταν το τέλος του Φειδία στο νησί; Μάλλον όχι. Το 20% σίγουρα δεν το ξαναβλέπει, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να φτιάξουν σενάρια μέσα από τα οποία θα μπορούσε και πάλι να φέρει ανατροπές οι οποίες δεν θα είναι δική του επινόηση αλλά του Μασκ ή άλλων.
Με τις βουλευτικές του 2026 να μην είναι μακριά, με τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους να μένουν μακριά και τους ακραίους αλλά και τους απολίτικους το αντίθετο σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Κύπρο, με ένα περιβάλλον αστάθειας και αλλαγών στην περιοχή, τέτοια φαινόμενα μπορούν δυνητικά να γίνουν επικίνδυνα.
Αν ο Φειδίας Παναγιώτου θα το κάνει με την καθοδήγηση του μέντορά του, του Ιλον Μασκ, του οποίου είναι πλέον ο άνθρωπος στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι ένα ερώτημα. Απομένει να δούμε ποιων άλλων την άποψη «θα θελήσει να ακούσει» ο 24χρονος την ώρα που ο μέντοράς του δουλεύει, επί παραδείγματι, με ή και για την Ακροδεξιά του AfD στη Γερμανία. Ενα από τα πολλά.
Πηγή: tanea.gr