Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πλέον καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Blue Monday την ονομάζουν. Το γεγονός ότι την ημέρα αυτή, στις 20 Ιανουαρίου, θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ θα φτιάξει τη διάθεση σε κάποιους, αλλά θα την κάνει ακόμα χειρότερη στους υπόλοιπους. Η ορκωμοσία του 47ου προέδρου των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, εκεί ακριβώς όπου είχε σπείρει το χάος ένας φιλοτραμπικός όχλος στις 6 Ιανουαρίου του 2021 προσπαθώντας να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος θα είναι – φυσικά – εκεί, κι ας μην του έκανε την ίδια τιμή ο Τραμπ προ τετραετίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους, καθώς και ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά χωρίς τη Μισέλ, γεγονός που σχολιάζεται ήδη αρκετά. Μπόλικο θόρυβο, όμως, προκαλεί και η λίστα των ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί – όπως έγραψε χαρακτηριστικά στη «Monde» η Σιλβί Κοφμάν, «η τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ κινδυνεύει να μοιάζει με μια άτυπη σύνοδο της “αντιδραστικής διεθνούς”».
Τον όρο τον εφηύραν δύο αργεντινοί ερευνητές εμπνεόμενοι από τον Χαβιέρ Μιλέι, τον χρησιμοποίησε όμως πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον Ιλον Μασκ, το «Πρώτο Φιλαράκι» των ΗΠΑ. Κανένας ξένος ηγέτης δεν έχει παραστεί σε ορκωμοσία αμερικανού προέδρου από το 1874, εκπροσωπούνται συνήθως από τους πρεσβευτές τους. Ομως ο Τραμπ αποφάσισε να σπάσει και αυτή την παράδοση – επιλεκτικά. Πρόσκληση να παρευρεθούν, με βάση τις πληροφορίες, έχουν λάβει ο Μιλέι, φυσικά, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Γερμανίδα Αλις Βάιντελ, ηγέτιδα του AfD, ο Γάλλος Ερίκ Ζεμούρ, ηγέτης της Ανακατάκτησης, ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Reform UK, ο Ισπανός Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του Vox, καθώς και ο Βέλγος Τομ βαν Γκρίκεν, ηγέτης του Vlaams Belang. Για λόγους ακόμα μυστηριώδεις, πρόσκληση φέρεται ότι δεν έλαβε η Μαρίν Λεπέν, ούτε άλλο μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Συσπείρωσης. Για λόγους όχι μυστηριώδεις αλλά ποικίλους, δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία όλοι όσοι προσκλήθηκαν. Είναι όμως ξεκάθαρο πως η «αντιδραστική διεθνής» παίρνει ήδη μορφή – μορφή χαοτική, κατ’ εικόνα του κόσμου.
«Ο Τραμπ θέλει πολύ να έχει παγκόσμιους ηγέτες στην ορκωμοσία. Θέλει μια παγκόσμια σκηνή» δήλωσε συνεργάτης του στο CNN. Προσκάλεσε μάλιστα προσωπικά τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς και τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που θα στείλουν όμως αντ’ αυτών υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Με απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, οι σημαίες δεν θα κυματίζουν μεσίστιες, παρά την πρόσφατη εκδημία του Τζίμι Κάρτερ. Πέραν του Ιλον Μασκ, στην πρώτη σειρά θα καθίσουν επίσης ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Τζεφ Μπέζος, αμφότεροι χρηματοδοτούν άλλωστε γενναιόδωρα τις τελετές που ξεκινούν ήδη από σήμερα. Περισσότεροι από 25.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Ουάσιγκτον, αναμένονται εξάλλου πολλές διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις, ενώ καραδοκεί πάντα η απειλή του «μοναχικού λύκου». Στην τελετή της ορκωμοσίας πρόκειται να τραγουδήσουν μεταξύ άλλων η σταρ της κάντρι Κάρι Αντεργουντ και ο τενόρος Κρίστοφερ Μάτσιο. Το πλήθος θα είναι «το μεγαλύτερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ», κι ας μην είναι. Και όταν όλα τελειώσουν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πιάσει δουλειά, υπογράφοντας καμιά εκατοστή προεδρικά διατάγματα – δίνοντας έτσι και ένα πρώτο δείγμα προθέσεων για το κατά πόσο σκοπεύει να κάνει στη διάρκεια της θητείας επακριβώς όσα έχει πει, όπως φοβούνται πολλοί, ή θα τα «στρογγυλέψει», όπως επιμένουν να ελπίζουν άλλοι.
Πηγή: tanea.gr