Όταν γίνεται λόγος για συνέδρια, επαγγελματικές συναντήσεις και εταιρικά ταξίδια, ίσως να μην γίνεται απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του τζίρου που δημιουργούν σε εθνικό επίπεδο και τι προσφέρουν στην οικονομία κάθε χώρας, ούτε πόσο σημαντικός κλάδος του τουρισμού είναι ο συγκεκριμένος, αφού πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τροφοδοτεί γύρω στα 50 επαγγέλματα και ενισχύει τη διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Στην Ελλάδα ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός έκλεισε το 2024 με πολύ θετικό πρόσημο και αύξηση των διεθνών συνεδρίων. Αυτό όμως που αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ήταν η ζήτηση, που δείχνει ότι η δυναμική του κλάδου για περαιτέρω ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί πλήρως στο συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σίσσυ Λυγνού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων- HAPCO &DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Event Specialists).
“Το 2024 στον τομέα του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού η Ελλάδα παρουσίασε μια σημαντική αύξηση -η οποία προφανώς και συμπορεύεται με τη γενικότερη άνοδο στον τουρισμό- σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διεξαγωγή συνεδρίων και επαγγελματικών συναντήσεων στη χώρα μας, πολλά από τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λόγω έλλειψης υποδομών, αλλά και διαθεσιμότητας και πολλές φορές και λόγω των τιμών σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Ωστόσο, παρατηρούμε 20% αύξηση στα διεθνή έργα που διοργανώνει η Ελλάδα και στις επαγγελματικές συναντήσεις, που όμως οφείλεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δράση των συνεδριακών γραφείων πόλεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και όχι σε κάποια εθνική προσπάθεια”, σημειώνει η κ.Λυγνού.
Στην Ελλάδα ο τομέας του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού καταγράφει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η κ.Λυγνού, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις και μελέτες, “η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ χαμηλά αν λάβουμε υπόψη τα έσοδα που συνεισφέρουν τα συνέδρια γενικώς στην εθνική οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 47 με τζίρο περίπου 2 δισ.ευρώ ενώ η Πορτογαλία είναι στη θέση 30 με 6,5 δισ.ευρώ τζίρο και η Ρώμη στη θέση 13”.
“Ωστόσο η χώρα μας διαθέτει πολύ μεγάλη δυναμική για να αναπτύξει τον εθνικό επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό και αυτό μπορεί να γίνει με βελτίωση των υποδομών, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερες διαθεσιμότητες και άνοιγμα σε μία σημαντική αγορά κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων. Έχουμε πλέον φτάσει στο όριο της διαθεσιμότητας τόσο για συνέδρια όσο και για επαγγελματικές οργανώσεις”, προσθέτει.
Ο συνεδριακός τουρισμός, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του HAPCO & DES, προσελκύει υψηλού επιπέδου επισκέπτες οι οποίοι βλέπουν τη χώρα, το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και την φιλοξενία και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές, ξοδεύουν έως και 7-8 φορές πάνω από τον απλό τουρίστα, είναι συνήθως επιστήμονες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος και επενδύουν πριν ή μετά το συνέδριο στις διακοπές τους στην Ελλάδα.
“Επιπλέον, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη μετάδοση της γνώσης, την εξέλιξη και επιβράβευση στελεχών, την προώθηση σημαντικών brands και προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Τα διεθνή συνέδρια και οι συναντήσεις πλέον εμπεριέχουν πάντα και ένα κομμάτι κοινωνικής προσφοράς και παρουσιάζουν την ανάγκη ένταξης βιώσιμων πρακτικών. Κάτι στο οποίο ο προορισμός πρέπει να ανταποκριθεί”, επισημαίνει η κ.Λυγνού.
Ανταγωνιστικές πόλεις σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην Ευρώπη μπορούμε να πούμε ότι είναι η Βιέννη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Λισαβόνα, το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Αμβούργο, και πολλές άλλες. “Οι προορισμοί αυτοί αντιλήφθηκαν τη δυναμική του κλάδου και την αξιοποίησαν στο έπακρο”, σημειώνει.
“Έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε κι άλλα συνέδρια μεγάλου μεγέθους, που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα. Είναι γεγονός πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ και η χώρα μας έχει ενταχθεί πλέον στον παγκόσμιο χάρτη. Γίνεται προσπάθεια προβολής και από τους φορείς και από τις πόλεις και σίγουρα σε ιδιωτικό επίπεδο από εμάς τους επαγγελματίες του κλάδου. Φανταστείτε, όμως, τι θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί με μια εθνική καμπάνια για τον κλάδο, που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε.
Για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα χρειαζόμαστε συνεδριακό κέντρο, διαθέτουμε βέβαια εξαιρετικά συνεδριακά κέντρα όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που είναι αξιόλογο, όπως και της Θεσσαλονίκης, και τα οποία φιλοξενούν υψηλού επιπέδου συνέδρια και σπάνε ρεκόρ συμμετοχών, αλλά πλέον δεν μας είναι αρκετά και είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα. Σημαντικά συνέδρια επίσης φιλοξενούνται και στη Ρόδο, την Κω και Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ διαθέτουμε εξαιρετικά συνεδριακά κέντρα στην περιφέρεια. Σίγουρα με το να ενισχύσουμε την εικόνα της Ελλάδας θα μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν αυτόν τον κλάδο και άλλες περιοχές.
Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα και επαγγελματίες που μπορούν να διεκδικήσουν πολύ μεγαλύτερες διοργανώσεις, η έλλειψη χώρων δεν επιτρέπει να έρθουν στη χώρα συνέδρια που χρειάζεται να φιλοξενήσουν περισσότερα από 4000-5.000 συνέδρους. Ακόμη και για κοινωνικές εκδηλώσεις πολλών ατόμων, η εύρεση χώρων είναι εξαιρετικά δύσκολη”, υπογραμμίζει η κ.Λυγνού.
“Υπάρχει η πρόταση για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Ταε Κβο Ντο και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι και το ΤΑΙΠΕΔ και η Περιφέρεια Αττικής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον HAPCO DES, καθώς εμείς γνωρίζουμε τι χρειάζεται ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 4000 άτομα. Είναι επίσης, πολύ θετικό ότι προχωράει η ανάπλαση της Helexpo, η οποία θα δώσει άλλη δυναμική και ώθηση στη Θεσσαλονίκη.
Διαθέτουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες και έναν φοβερό προορισμό. Με τη δημιουργία νέων υποδομών, τη θέσπιση εθνικού σχεδίου προβολής και στρατηγικής και μια ενιαία πολιτική τιμών, η Ελλάδα θα εκτοξευθεί”, τονίζει η κ.Λυγνού και προσθέτει ότι “ο φορέας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος στην IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers)
Η Σίσσυ Λυγνού στις 23 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει την προεδρεία της IAPCO. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό, ο οποίος εκπροσωπεί τους κορυφαίους διοργανωτές συνεδρίων στον κόσμο. Έχει περίπου 95 μέλη αυτήν τη στιγμή και το ΔΣ είναι εκλεγμένο.
“Είναι πρώτη φορά που εκλέγεται Ελληνίδα στη θέση αυτή και αυτό σίγουρα θα συμβάλει στην ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας. Άλλωστε το 2026 διεκδικήσαμε και καταφέραμε να φέρουμε το συνέδριο της IAPCO στην Αθήνα, όπου θα έρθουν οι 100 κορυφαίοι διοργανωτές συνεδρίων του κόσμου”, επισημαίνει η κ.Λυγνού και προσθέτει: “Συγχρόνως ως HAPCO & DES, μαζί με το This is Athens και Thessaloniki Convention Bureau έχουμε δημιουργήσει το Greek meeting Alliance, μια συνέργεια που λειτουργεί ως εθνικό Convention Bureau ενώ στόχος και επιθυμία μας είναι να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας συνεδριακού τουρισμού”.
Πηγή: capital.gr