Σε τροχιά ρήξης Μαξίμου και Περιφέρεια Αττικής

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Νομίζω ότι πλέον μπορούμε να το πούμε ευθέως: ανάμεσα στον Νίκο Χαρδαλιά και το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ρήξη. Το πράγμα φάνηκε με τον αποκλεισμό του από το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών, αλλά δεν κρύβεται πια, μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε από τη σχεδιαζόμενη αύξηση στα τέλη ταφής απορριμμάτων του 2025 που «πάγωσε» οριστικά με απόφαση Χαρδαλιά. Ο περιφερειάρχης Αττικής ακούω ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση τον εξέθεσε με τους χειρισμούς της. Θυμίζω ότι για την υπόθεση αυτή οι αυτοδιοικητικοί, αντιπολιτευόμενοι αλλά και γαλάζιοι, είχαν στραφεί εναντίον της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει διά του Θοδωρή Λιβάνιου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ο Χαρδαλιάς υποστήριξε, όμως, ότι ουδέποτε έλαβε απόφαση για αύξηση των τελών αυτός κι επέρριπτε την ευθύνη στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «η Περιφέρεια Αττικής δεν θα κάνει ούτε τον εισπράκτορα ούτε τον πολιτικό “αυτοφωράκια” οποιασδήποτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο θέμα αυτό και στο ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και να το επιλύσει με την κατάλληλη νομοθέτηση».

Το παρασκήνιο

και η απάντηση

Η προσωπική απόφαση του Χαρδαλιά, λοιπόν, να «παγώσει» την είσπραξη του τέλους ταφής από τους δήμους έχει παρασκήνιο. Διότι συνοδεύτηκε από διαρροές ότι ο περιφερειάρχης έχει «έντονη ενόχληση» από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, συμπεριλαμβανομένης της μη κοινοποίησης υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον περασμένο Δεκέμβριο, από την οποία προέκυπτε ότι δεν έχει προβλεφθεί καν η είσπραξη του συγκεκριμένου κονδυλίου. Και άρα, υποστηρίζουν κύκλοι της Περιφέρειας, αν τους είχε κοινοποιηθεί κανονικά, θα είχε αποφευχθεί όλη αυτή η περιπέτεια. Κεκαλυμμένα αιχμηρό ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη. «Η ερμηνεία που δόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το συγκεκριμένο θέμα», είπε, «θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι είναι λανθασμένη, αυθαίρετη και δεν ανταποκρίνεται στο νομοθετικό πλαίσιο». Προεξοφλώ νέα επεισόδια…

Ραντεβού

στο Βερολίνο

Δεν είναι μόνο ένα κλειστό ραντεβού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς πριν από τις γερμανικές εκλογές και μια ανάσα από την ορκωμοσία του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο Μητσοτάκης από το Βερολίνο και την έδρα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), όπου βρέθηκε χθες, επιδιώκει νέα αφετηρία στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ιδανικά με απευθείας δίαυλο κορυφής, μετά τη θητεία του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Εξού και απέδωσε σημασία στο τετ α τετ με τον – εν αναμονή καγκελάριο – Φρίντριχ Μερτς. Δεν πρωτογνωρίστηκαν τώρα, τα έχουν ξαναπεί. Το ταξίδι πάντως είναι διήμερο, περιλαμβάνοντας επιπλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις – με Νίκο Χριστοδουλίδη, Ρομπέρτα Μέτσολα, Μάνφρεντ Βέμπερ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Ο Χατζηβασιλείου ορκίζεται τη Δευτέρα

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Η παραίτηση ήταν από ημέρες αναμενόμενη και χθες επιβεβαιώθηκε: για προσωπικούς λόγους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αποχωρεί και, όπως επίσης είχε προεξοφληθεί, τη θέση του αναλαμβάνει ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ορκίζεται τη Δευτέρα. Αναφερόμενος στον Φραγκογιάννη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για έναν «ξεχωριστό συνεργάτη και φίλο». Ο παραιτηθείς υφυπουργός, όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, παραμένει άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα εξωστρέφειας. Πριν από την ορκωμοσία του Χατζηβασιλείου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και η κατ’ ιδίαν θεσμική συνάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε αναβληθεί την περασμένη Τετάρτη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Στις ΗΠΑ Δένδιας και Κόμπος

Οι πρώτοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από Αθήνα και Λευκωσία που θα διασχίσουν τον Ατλαντικό αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κωνσταντίνος Κόμπος. Ο μεν υπουργός Εθνικής Αμυνας αναμένεται να επισκεφθεί εταιρείες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και anti-drones στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ελληνικού «σιδερένιου θόλου», αλλά και να επιδιώξει επαφές με αμερικανούς γερουσιαστές. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (27/1), σχεδιάζει να μεταβεί στις ΗΠΑ αποδεχόμενος πρόσκληση μεγάλου πανεπιστημίου να πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στην ατζέντα του έως τότε θα έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με πρόσωπα της νέας διακυβέρνησης. Θεωρείται, εξάλλου, κοινό (διπλωματικό) μυστικό πως ο ίδιος και ο νέος ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο θα είναι οι δύο «πυρήνες» που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την οποία ανακοίνωσε στην εκπνοή της θητείας του ο Τζο Μπάιντεν. Εν ολίγοις, οι προσδοκίες της Αγκυρας για ακύρωση της απόφασης είναι μάλλον απίθανο να βρουν έδαφος.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ