Τι δείχνουν οι αριθμοί για Τασούλα, Γιαννίτση,…

Με 159 "ναι" πέρασε ο Προϋπολογισμός - 139 "όχι"

Της Νίκης Ζορμπά

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας, ανακάτεψε οριζόντια την τράπουλα στα αριστερά του. 

Η ΚΟ της Ν.Δ είναι και ικανοποιημένη και ανακουφισμένη για την πρωθυπουργική επιλογή που δείχνει στροφή του στις “ρίζες” αλλά στην Κεντροαριστερά, τα στοιχήματα πλέον – σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- φουντώνουν το ενδιαφέρον και τα σενάρια. 

Τασούλας

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο και τον υποψήφιό του, το τοπίο είναι αρκετά ξεκάθαρο. Τον Κώστα Τασούλα θα ψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ και ο Αντώνης Σαμαράς ( όπως διαμήνυσε χθες παρά τις αιχμές που άφησε για το πρόσωπό του). 

Ανεπιφύλακτο “ναι” στην υποψηφιότητα Τασούλα εκφώνησε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Στίγκας. Αθροίζονται συνεπώς άλλες πέντε ψήφοι στο “κυτίο” του τέως προέδρου της Βουλής. 

Παραλλήλως, όσοι ανεξάρτητοι ( εκ των Σπαρτιατών προερχόμενοι και εκείνοι) υπερψήφισαν τον προυπολογισμό της Κυβέρνησης, προεξοφλείται πως θα ψηφίσουν και τον κ. Τασούλα. 

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, έστειλε μήνυμα πως οι ψήφοι των Σπαρτιατών είναι ανεπιθύμητες αλλά καθόσον ως γνωστόν τρόπος να μην συμπεριληφθούν στην υποψηφιότητα Τασούλα δεν υπάρχει, το “ταμείο” για τον υποψήφιο της Ν.Δ και επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γράψει, σίγουρα 165 και θα εκλεγεί στην τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί το 151 του συνόλου των βουλευτών.

Γιαννίτσης και Κατσέλη

Στα αριστερά της κυβερνητικής παράταξης, δίνεται ήδη μάχη ψήφων και εντυπώσεων. 

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί αποσύνδεση της ισχύος της υποψηφιότητάς του Τάσου Γιαννίτση από τον αριθμό των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν ( ” δεν μετράμε κουκιά” σε αυτή την περίπτωση, είναι η επωδός της Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα) αλλά αναπόδραστα, θα γίνουν συγκρίσεις με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και τις στρατηγικές που ακολούθησαν, Ανδρουλάκης και Φάμελλος. 

Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, εκκινεί από υψηλότερη βάση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ: Αριθμεί 31 βουλευτές. Πιθανότατα, θα ψηφίσει τον κ. Γιαννίτση και ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ , Μπουρχάν Μπαράν. 

Από κει και πέρα, δεξαμενή άρδευσης ψήφων υπάρχει από τους βουλευτές του κόμματος Κασσελάκη αλλά και όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και φέρονται να κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ  ( Ρ. Θρασκιά, Πέτρος Παππάς, Γ. Σαρακιώτης). 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, φερόταν έτοιμος να δώσει “γραμμή” υπέρ του υποψηφίου που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Τις προάλλες ωστόσο, διαμήνυσε ότι “με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε καμία σχέση”. Ήτοι, άγνωστο για την ώρα, τι θα προτεινει στους έξι βουλευτές που διαθέτει το “Κίνημα Δημοκρατίας” και πώς θα κινηθούν οι ίδιοι. 

Κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη είναι και ο ναύαρχος Αποστολάκης, χωρίςνα έχει προσχωρήσει στο κόμμα, παραμένοντας ανεξάρτητος. Δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το πώς θα κινηθεί. 

Λιγότερο θολό είναι το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. 

Οι 26 ψήφοι που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα “αυγατίσουν”. 

Η Νέα Αριστερά, στην πλειοψηφία της ( πλην Ευ. Τσακαλώτου- Ομπρελας) θεωρείται το πιο πιθανό να υπερψηφίσει την Λούκα Κατσέλη, παρά την πικρία για τη μη στήριξη της υποψηφιότητας του Χρ. Ράμμου από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εάν επαληθευτεί η “τάση” για υπερψήφιση της υποψηφιότητας Κατσέλη, τότε η πρόταση του Φάμελλου , έχει ως αφετηρία τις 36 ψήφους ( δεν προσμετράται για την ώρα αυτή του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός). 

Υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη, έχει εκφραστεί και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού , ανεβάζοντας τον αριθμό στις 37 ψήφους. 

Εξαιρετικά πιθανή, θεωρείται και η ρυμούλκηση των ανεξάρτητων βουλευτών από την Πλεύση Ελευθερίας: Αρετή Παπαϊωάννου, Μιχάλης Χουρδάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ