Του Χάρη Φλουδόπουλου
Έντονη κινητικότητα, με νέες συμφωνίες, εξαγορές, αλλά και νέα εταιρικά σχήματα που δημιουργούνται γύρω από εμβληματικά ενεργειακά έργα, αναμένεται τη νέα χρονιά στον κλάδο της ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο ως ένας από τους παραγωγικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, τη νέα χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη των μεγάλων της ενέργειας, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, που βρίσκεται στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος τόσο των παραδοσιακών εταιρειών της αγοράς των ΑΠΕ όσο και άλλων παικτών, όπως οι διυλιστηριακοί όμιλοι της χώρας. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα έργα ενεργειακών υποδομών, με προεξάρχουσες τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο των τελευταίων αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βαίνει προς ωρίμανση. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη νέα χρονιά ο ενεργειακός κλάδος αναμένεται εκ νέου να πρωταγωνιστήσει στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας.
Metlen
Αναμφίβολα, μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις όχι μόνο για τον ενεργειακό κλάδο, αλλά γενικότερα για το ελληνικό επιχειρείν, αποτελεί η επικείμενη εισαγωγή της Metlen στον FTSE 100. Άλλωστε, η Metlen βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων βάσει κύκλου εργασιών, με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να ανοίγει νέους ορίζοντες, να ενισχύει την εξωστρέφεια, να δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της κεφαλαιοποίησης, για ενίσχυση της ρευστότητας και διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.
Επιπλέον, η κίνηση αντικατοπτρίζει την ολοένα και ισχυρότερη διεθνοποίηση της εταιρείας, με 50% της δραστηριότητάς της να πραγματοποιείται σε πέντε ηπείρους και 14 αγορές.
Άλλωστε το χαρτοφυλάκιο του ομίλου είναι πλήρως διεθνοποιημένο και επεκτείνεται όχι μόνο σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Λατινικής Αμερικής, αλλά εξαπλώνεται και σε όλες τις μεγάλες και ώριμες ευρωπαϊκές, όπως εκείνες της Μ. Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στα φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση ενέργειας.
GSI
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στο έτος σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση και την είσοδο νέων επενδυτών σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη, την περίφημη διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας GSI (Great Sea Interconnector). Ήδη έχει γίνει γνωστή και αναμένεται να επισημοποιηθεί το επόμενο διάστημα η είσοδος του γαλλικού κολοσσού Meridiam, με μερίδιο 49,9%, στην ηλεκτρική διασύνδεση, μια κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα σε γεωπολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Εκτός από τους Γάλλους, φαίνεται ότι ξεπερνιούνται τα εμπόδια, και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το έργο θα εισέλθει και η Κύπρος. Παράλληλα, συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και με άλλους επενδυτές, όπως η εταιρεία TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το αμερικανικό κρατικό fund DFC, το οποίο από πέρυσι τον Μάιο έλαβε απόφαση συμμετοχής στον GSI.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα εντός του έτους, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την αποεπένδυση της Helleniq Energy και την πώληση του 35% στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει θυγατρική στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία, πέρα από τη σταδιακή αναρρίχησή της στην παροχή ρεύματος, είναι εδραιωμένη στο φυσικό αέριο, κατέχοντας το μεγαλύτερο πελατολόγιο στη χώρα.
Μεταξύ των επιλογών που έχει μπροστά του το ΤΑΙΠΕΔ είναι να ανοίξει εκ νέου διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Μπορεί η εξαγορά του 70% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masdar, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, να ολοκληρώθηκε το 2024, ωστόσο το 2025 θα είναι η χρονιά που θα φανούν οι πρώτες κινήσεις των νέων ιδιοκτητών του leader της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας. Άλλωστε, η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της αραβικής εταιρείας για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να φτάσει παγκοσμίως τα 10 GW έως το 2030.
Σημειώνεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου η Masdar Hellas προχώρησε στην αγορά συνολικά 16.984.573 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έναντι 20 ευρώ ανά μετοχή, αυξάνοντας το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας σε περίπου 84,78%, από περίπου 70,43% που ήταν στις 28/11/2024, οπότε και ανακοινώθηκε επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας.
ΔΕΗ
Με την αναθεώρηση του επενδυτικού πλάνου που παρουσίασε στις αρχές του χρόνου, η ΔΕΗ θέτει στόχο για 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις την επόμενη τριετία, με τα EBITDA του ομίλου να “κλείνουν” στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027. Η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει και το 2025 τις εντυπωσιακές κινήσεις που έγιναν το 2024, όπως η εξαγορά της Κωτσόβολος, η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εταιρείες όπως η RWE, η Motor Oil, η Metlen και η Aktor, η εξαγορά έργων ΑΠΕ σε λειτουργία 629 MW στη Ρουμανία από τη Macquarie, η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς έργων ΑΠΕ με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και η σύσταση δύο νέων κοινών εταιρειών στον χώρο των ΑΠΕ ανάμεσα στη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Motor Oil
Ακόμα ένας όμιλος που πρωταγωνίστησε το 2024 στα ενεργειακά deals και αναμένεται να συνεχίσει και το 2025 είναι η Motor Oil. Στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ηλέκτωρ, έναντι 115 εκατ. ευρώ, που δίνει στη Motor Oil τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα.
Πηγή: capital.gr